Stichting Geo Oss
 
 
 
 
 

HOMEPAGE 2016


15 mei 2016: Piesberg en Wettringen
Rond 7 uur vertrok vanaf de Mc Donalds in Heesch een groot gedeelte van de groep van ca. 25 enthousiaste mensen naar de omgeving van Osnabrück om daar in Groeve “de Piesberg” naar planten en dierenfossielen te zoeken.

Geo Oss donateur in de groeve Piesberg te Duitsland. Een aantal reden rechtstreeks en na een rit van zo een 230 km ontmoette we onze gids, Angelika Leipner, conservator van het natuurhistorisch museum van Osnabrück en deskundige van de fossiele Piesbergflora en –fauna. Gezamenlijk reden we naar de “parkeerplaats” vanwaar we lopend verder gingen.

Vooraan in de groeve kregen we een korte uitleg over het ontstaan van de Piesberg en wat we allemaal zouden kunnen vinden waarna we met zijn allen aan de slag konden gaan.

Al heel snel werden er veel plantenfossielen gevonden en zelfs voor de mineralenliefhebbers onder ons ook nog wat leuke mineraaltjes klein maar fijn!..........>>> lees verder

Foto's zijn gemaakt door Ruben Fastenau en andere Geo Oss donateurs.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
02 april 2016: Min40celsius en Azewijnse Broek
Op zaterdag 2 april heeft de Geo jeugd een bezoek gebracht aan het museum “min40celsius”in Varsselder. Dit was een alternatief programma omdat de groeve in Winterswijk voor onbepaalde tijd gesloten is.

De wolharige neushoorn van Etten: Reconstructie van een compleet skelet van Coelodonta antiquitatis Zoals bij elke excursie, vertrokken we vanuit de Mac in Heesch. Om 12.00 kwamen we aan in Varsselder. Als eerste kregen we de gelegenheid om vrij rond te lopen door het museum. Hier waren vele vondsten te bewonderen (o.a. schedels en beenderen, gesteenten) uit de omgeving van Varsselder, met name uit de zandzuiger waar we later op de middag nog zelf mogen gaan zoeken.

Ook was er in het museum een model waarmee de werking van een gletsjer werd nagebootst.

Vervolgens kregen we een lezing aangeboden die erg leerzaam was en liet zien hoe de omgeving in de loop van duizenden jaren was gevormd. De vorming van Monfertland en omliggende rivieren werd met onder andere filmpjes toegelicht. De jeugdleden werden op een leuke manier bij de lezing betrokken..........>>> lees verder

foto's.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
09 maart 2016: Steengroeve Winterswijk gaat dicht voor publiek
De steengroeve in Winterswijk gaat voorlopig dicht voor het publiek. Alleen voor de uitvoering van het steengroevetheater in augustus wordt nog een uitzondering gemaakt. De sluiting voor het publiek heeft volgens Gerard ten Dolle van de steengroeve, eigendom van het wereldwijd werkende grondstoffenbedrijf Sibelco, te maken met de veiligheid. "Het doel is 0 ongevallen."

In 2015 vonden we een goede laag met mooie pyrietknollen. Geschrapt
De maatregel betekent dat de maandelijkse openstelling van de groeve, waarbij naar fossielen wordt gezocht, voor dit jaar geschrapt. is. De afdeling Winterswijk van de Nederlandse Geologische Vereniging organiseerde jaarlijks deze activiteit. Ook de Marathon door het Nationaal Landschap Winterswijk wordt om de groeve geleid. Daarnaast gaat de zomerse opgraving van natuurmuseum Naturalis uit Leiden dit jaar niet door.

Stilgezet
Gerard ten Dolle: "Alle activiteiten zijn stilgezet, alleen de voorstellingen van het steengroevetheater in augustus gaan door." Sibelco wil eerst de veiligheidsrisico's van alle steengroeven inventariseren. Daarna kan eventueel worden bepaald of de groeve in Winterswijk weer toegankelijk wordt en zo ja, onder welke voorwaarden.

Minerale grondstoffen
Sibelco is producent van minerale grondstoffen, met bijna 250 vestigingen verdeeld over Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Oceanië. In Winterswijk wordt sinds de jaren '30 van de vorige eeuw kalk gewonnen, die onder meer wordt gebruikt in de bouw en wegenbouw.

Wij zijn druk bezig voor een alternatief programma, zodra wij meer weten berichten wij jullie hierover.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
20 februari 2016: Micromounts, UV-mineralen met zagen, slijpen en polijsten
Ieder kind kon met behulp van een USB-Microscoop foto's maken van een zelf uitgekozen micromount. Hierbij de resultaten.

Cornwalliet gevonden door Gerben Arts op 31-07-2010 in Duitsland, Baden-Württemberg, Schwarzwald, Oberwolfach, Mineralienhalde Grube Clara. Verder stond deze middag in het teken van micromounts bekijken door een microscoop, mineralen bekijken die oplichten onder een UV-lamp en we gingen weer zagen, slijpen en polijsten van mineralen.

De meeste mineralen vormen mooie kristallen. Naast handstukken is het ook mogelijk van mineralen alleen kleine kristallen te verzamelen. Deze "micromineralen" hebben het voordeel dat ze minder ruimte in beslag nemen dan "handstukken" en vaak zijn kleine kristallen mooier uitgekristalliseerd dan de grotere van hetzelfde mineraal. Een aantal mineralen komt zelfs alleen voor als kristallen die slechts enkele millimeters groot zijn. Deze micromineralen blinken uit in verfijnde kleuren, perfecte kristallen, ongewoonlijke combinaties, zeldzame mineralen en het genieten van de minerale schoonheid die je zelden ziet bij grote handstukken..........>>> lees verder

Mineralenfoto's zijn gemaakt door de jeugd met een USB-Microscoop.

Actiefoto's zijn gemaakt door de Elly van Berghem in beeld.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
9 januari 2016: Oertijdmuseum: De Groene Poort
Zaterdag 9 Januari was het zover. De eerste excursie van de Geo Jeugd dit jaar ging naar museum ‘De Groene Poort’ in Boxtel. Tijdens deze middag verzorgt directeur Rene Fraaij een presentatie over Krabben en Kreeften.

Het jongste Geo Oss lid bij een dinosaurus in Oertijdmuseum 'De groene Poort' Om 12.45 uur verzamelden ongeveer 50 ouders en kinderen zich bij de MC Donalds in Heesch van waaruit we gezamenlijk richting Boxtel vertrokken. Vol enthousiasme werd er door de begeleiders gesproken over het vorige bezoek aan het museum in 2015. Inmiddels is er flink gewerkt aan het museum en is er een mooi buitengedeelte aangelegd met levensechte dinos.

Rond de klok van 13.15 uur arriveerden we bij het museum en konden we de auto’s parkeren op het parkeerterein. Enkele leden waren op eigen gelegenheid naar het museum gereden en voegde zich tijdig bij de rest van de groep. Omdat we nog iets te vroeg waren konden we alvast een beetje ‘sfeer’ proeven in de aankomsthal van het museum en rond kijken naar mineralen en fossielen die te kopen waren..........>>> lees verder

Foto's zijn gemaakt door Gerben Arts en Wilco van den Broek.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *