Stichting Geo Oss
 
 
 


JEUGDAFDELING


In 2013 heeft de stichting Geo Oss zijn jeugdafdeling geopend. Kinderen zijn immers de toekomst en zo kunnen we de ervaring en liefde voor geologie, zoals mineralen en fossielen doorgeven. Geologie klinkt misschien moeilijk, maar we willen de kennis op een speelse manier overbrengen. Hierbij is plezier zeer belangrijk. Er zullen informatieve bijeenkomsten zijn, uitstapjes naar musea, demonstraties en misschien wel het belangrijkste het zoeken naar mineralen en fossielen. Naast de ervaring van onze leden stellen wij het zeer op prijs dat er ook ouders bij zijn. Voor meer informatie kijk op Jeugd algemeen.

Iedere deelnemer aan een Geo Oss excursie wordt geacht het Excursiereglement Geo-Oss (ERGEO) te kennen. Klik hier voor de geldende versie van het ERGEO.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Wilco van den Broek op 06-38320411.
 
Komende jeugdactiviteiten:
 
09 september 2017: goudpannen bij Spijk
Vorig jaar zijn we met een aantal volwassenen goud gaan zoeken bij Spijk daar waar de Rijn ons land binnen komt. Dit jaar gaan we dit weer doen en nu ook met de jeugd erbij en wel op 9 september!

Goud deeltjes in de pan Er liggen ook genoeg stenen op het strand om tussen te snuffelen en vorig jaar had er ook iemand een metaaldetector meegenomen er kan ook worden gevist!

Maar het gaat natuurlijk voornamelijk om het goud zoeken zelf. Het goud is zo klein als zandkorreltjes en je moet er wel wat moeite voor doen.

Meenemen: Geo Oss Hesje - Laarzen - Schep(je) - afsluitbaar emmertje - bakje om water mee te scheppen – afsluitbaar klein flesje om het gevonden goud in te verzamelen.

Wordt voor gezorgd: Goudpan – pipetjes.

Goud behoort tot de edelmetalen en is een dicht maar zacht metaal, net iets harder dan zink. Voor het gebruikt kan worden, moet het gezuiverd worden en voor de meeste doeleinden wordt het gelegeerd met andere materialen om het harder te maken. De zuiverheid van goud voor sieraden wordt gemeten in karaat; zuiver goud is 24 karaat. Veel voorkomende zuiverheidsgraden in Nederland zijn 14 karaat (58,3% goud), 18 karaat (75%) en 22 karaat (91,7%).

Naam: Goud / Aurum
Symbool: AU
Groep: Kopergroep
Reeks: Overgangsmetalen
Kleur: Geel metalliek

- Locatie: Nederland, Spijk, Spijksedijk
- GMS Coördinaten: Breedtegraad N 51°50'54.902'' Lengtegraad O 6°8'58.047''
- Datum en tijd: 09 september 2017, 10.00 uur te Spijk
- Entree niet donateurs: € 2,-
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
14 oktober 2017: excursie 2e Maasvlakte of Zagen, slijpen, polijsten

under_construction

- Locatie: wordt later bekend gemaakt
- Datum en tijd: 14 oktober 2017, tijd volgt nog
- Entree niet jeugdleden: nog onbekend
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
12 november 2017: Geosfeer

under_construction

- Locatie: wordt later bekend gemaakt
- Datum en tijd: 12 november 2017, 10.00 t/m 17.00 uur
- Entree niet jeugdleden: € 1,-
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
9 december 2017: museumbezoek

under_construction

- Locatie: museum wordt later bekend gemaakt
- Datum en tijd: 9 december 2017, tijd volgt nog
- Entree niet jeugdleden: nog onbekend
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
Afgelopen jeugdactiviteiten:
 
8 juli 2017: excursie GeoFort Herwijnen

Vandaag met een kleine groep enthousiaste Geo leden naar het GeoFort in Herwijnen geweest.

Groepsfoto van Stichting Geo Oss Jeugd bij GeoFort te Herwijnen Er waren veel verschillende activiteiten te doen, zoals m.b.v. zand een vulkaan maken waaruit lava kwam stromen. Het geur pad was erg leuk (en soms vies ruikend) en de 4D globe was heel interessant omdat je (al draaiende kan zien) hoe de wereld is gevormd.

Met behulp van een simulator zijn we tot het midden van de aarde afgedaald. Er was voor iedereen iets te doen en te beleven. Het ws een leuke dag die ik aan iedereen kan aanraden.

Groetjes, Emma

- Locatie: GeoFort Herwijnen, Nieuwe Steeg 74, 4171 KG Herwijnen
- Datum en tijd: 8 juli 2017, 11.00 uur bij GeoFort
- Entree niet jeugdleden: € 10,50 en Museumkaarthouders gratis.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
10 juni 2017: excursie Hagen-Hohenlimburg
In 2015 en 2016 hebben we via Geotouring.de een bezoek mogen brengen aan de Hohenlimburger Kalkwerke bij Hagen in Duitsland. Beide jaren waren een groot succes met veel gezelligheid en mooie vondsten.

De groep bestaande uit 42 personen die in 2015 de Hagen Hohenlimburger Kalkwerke heeft bezocht Daarom gaan we voor 2017 wederom de Hohenlimburger Kalkwerke bezoeken. Deze groeve staat bekend om zijn mooie vondsten van o.a. de mineralen zoals calciet in de kleuren: groen, geel, oranje, bruin, grijs, wit en doorzichtig. Tevens is er kwarts te vinden en met een beetje geluk nog andere soorten mineralen. Normaal wordt er geen garantie gegeven dat je iets vind in een groeve, maar bij deze groeve kunnen wij jullie garanderen dat je meer zult vinden, dan dat je mee kunt nemen.

Wat de groeve ook zo leuk maakt, is dat je er fossielen kunt zoeken. Dit kunnen zijn koralen, gastropoden ofwel slakkenhuisjes, brachiopoden ofwel tweekleppige schelpen, bryozoa ofwel mosdiertjes, stromatoporen ofwel een kolonie van zee organismen, crinoiden ofwel zeelelies, orthoceren ofwel inktvisachtige en diverse andere cephalopoden ofwel inktvisachtige. Dit zijn allemaal moeilijke woorden, maar het vinden ervan is heel erg leuk.

Na het bezoek aan de deze steengroeve weten wij in ieder geval zeker dat jouw collectie met mineralen of fossielen verder is uitgebreid.

Let Op: aanmelden verplicht via info@geo-oss.nl en er kunnen maximaal 25 personen mee.

- Locatie: Duitsland, Hagen-Hohelimburg Kalkwerke
- Datum: 10 juni 2017
- Tijd bij de steengroeve: 09:45
- Tijd vertrek bij de McDonalds te Heesh: 07:30
- Entree donateurs: € 5,-
- Entree niet donateurs: € 10,-
- Minimumleeftijd: 8 jaar
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
13 mei 2017: Haaientanden zoeken in Antwerpen
De regio Antwerpen is een fossielenrijk gebied waar je ook mooie en speciale haaientanden kunt vinden. Vandaag gaan we met een klein groepje begeleid door een gids op jacht naar deze moordwapens van haaien. Deze tanden komen met name uit sedimenten uit het Tertiair (Paleogeen en Neogeen; 65 tot 2,6 miljoen jaar geleden).

Met behulp van een zeef zullen we veel zand moeten zeven om vervolgens tussen de bivalven en gastropoden (schelpachtigen) de soms vlijmscherpe tanden te kunnen vinden.

Zojuist gevonden haaientand

- Locatie: België
- Datum en tijd: 13 mei 2017, tijd volgt nog
- Entree niet jeugdleden: alleen voor donateurs
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
8 april 2017: agaten zoeken in grindgroeve Dorperheide in Arcen
Vandaag gaan we het complete proces beleven van het zoeken naar agaten tot aan het polijsten van deze unieke stenen. Om 10:00 uur worden we bij de grindgroeve Dorperheide te Arcen verwacht. Na ongeveer 2,5 uur zoeken pakken we alle vondsten en onze spullen weer in en voor de geïnteresseerden gaan we terug naar de Werkplaats in Berghem. Daar gaan we de zelf gevonden agaten of rode jaspis zagen, slijpen en polijsten. Vervolgens gaat Gerben Arts een mooie foto van jullie vondsten maken. Zo heb je een leuk aandenken aan deze dag.

Voor het zoeken van agaten heb je vooral goede ogen nodig. We gaan jullie laten zien hoe je de agaten of jaspis kunt herkennen en wat voor een stenen er nog meer liggen. Voor de veiligheid is het verplicht om het Geo Oss veiligheidshesje, helm en stevige schoenen / laarzen te dragen. Omdat het al enkele dagen droog is, is het handje om een plantenspuit mee te nemen om zo de stenen nat te spuiten en de agaten makkelijker te herkennen. Verder heb je natuurlijk een emmer of zak nodig waar je je vondsten in kunt leggen. Denk er verder ook aan om voldoende drinken en eten / snacks mee te nemen.

In de Nederlands/Duitse grensstreek zijn tientallen zand & grindgroeves te vinden. Deze zand & grindgroeves produceren bouwgrondstoffen voor afnemers in de woning-, utiliteits- en wegenbouw en betonindustrie. Met machines en installaties worden verschillende soorten zand en grind geproduceerd.

Het zand en grind wat in de groeves gewonnen wordt is in de loop der miljoenen jaren aangevoerd door de rivieren de Rijn en Maas. Grind is een afzetting die voor tenminste 30% bestaat uit gesteentefragmenten waarvan de diameter groter is dan 2 millimeter en kleiner dan 63 millimeter. Wanneer de fragmenten kleiner zijn spreken we van zand, zijn ze groter, dan spreken we van keien.

De Rijn en Maas voerden met name tijdens het Kwartair (2,58 miljoen jaar geleden tot en met heden) grote hoeveelheden aan, afkomstig uit de Ardennen in België en het Rijnlandmassief in Duitsland, maar ook uit verder gelegen gebied zoals de Vogezen (Maas en Rijn).
Een veelvoorkomend mineraal in zand en grind is kwarts. De Maas voerde grind aan uit Noordoost-Frankrijk en België. Het Maasgrind is herkenbaar aan een hoge concentratie vuursteen (tot wel 50%) en de aanwezigheid van kalksteen.

De Rijn, die grind aanvoert vanuit onder andere de Eifel, Sauerland en de Alpen, heeft grind afgezet in Midden- en Zuid-Nederland. Dit Rijngrind is herkenbaar aan de hoge concentratie kwarts en de afwezigheid van kalksteen. Bijzonder aan dit grind is dat het de halfedelsteen jaspis en agaten bevat. Het oorsprongsgesteente van jaspis en agaat komt alleen voor in een klein gedeelte van Duitsland lang de rivier de Nahe, een zijrivier van de Rijn.

En voor de agaten en jaspis komen mineralenverzamelaars speciaal naar grindgroeves zoals de Dorperheide in Arcen. Deze prachtige stenen kunnen bewerkt worden door ze te zagen, slijpen en te polijsten en kunnen dan ook in sieraden verwerkt worden. Ook is het mogelijk om fossielen te vinden zoals versteend hout, zee-egels en botten, dus ook voor de fossielenverzamelaar zijn er leuke vondsten te doen.

de productie-installatie van grindgroever Dorperheide te Arcen

- Locatie: grindgroeve Dorperheide:
  Dorperheideweg 47, 5944 NK te Arcen
- Datum en tijd: 8 april 2017,
  08.45 uur vertrek vanaf 'De Berchplaets' Te Berghem of
  10:00 uur ontvangst bij de grindgroeve Dorperheide
- Entree niet jeugdleden: € 2,-
- Minimumleeftijd: 8 jaar
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
18 maart 2017: Kristian Egberts: workshop mineralogie
In de workshop komen de basiselementen van de mineralogie naar voren. Door interactief over de onderwerpen te spreken met elkaar en het in begrijpelijke taal te verwoorden, zal het voor iedereen interessant zijn en iedereen kan mee doen; van jong tot oud!

Vragen als "Wat zijn mineralen" en "Hoe ontstaan mineralen" leggen de basis voor het onderwerp mineralogie en worden met foto's en films op een speelse manier uitgelegd. Daarna gaan we dieper in op het zelf zoeken naar mineralen en kijken we samen naar vragen als "Wat heb je nodig om mineralen te zoeken" en "Waar kun je eigenlijk mineralen vinden". Om daar achter te komen, zal een verrassend element centraal staan. Wat dat is, blijft nog een verrassing.

De workshop wordt gehouden door Kristian Egberts die met zijn onderwijservaring en de passie voor mineralen en het mineralen zoeken al jaren informatie overbrengt aan iedereen die er in geïnteresseerd is, met lezingen/workshops, beursdeelnames en stichting Minerals Foundation. Dus wil je meer weten over mineralogie door middel van een toegankelijke workshop? Kom dan naar 'De Berchplaets' op zaterdag 18 maart 2017 om 13.30 uur.

Kristian Egberts die een deel van zijn collectie tentoonsteld.

- Locatie: De Berchplaets, Sportstraat 3, 5351 BZ Berghem
- Datum en tijd: 18 maart 2017, 13:30
- Entree niet jeugdleden: € 2,-
- Minimumleeftijd: 0 jaar
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
11 februari 2017: Geo Oss Jeugdquiz, zagen, slijpen en polijsten
Hoe goed hebben jullie het afgelopen jaar opgelet bij de jeugdactiviteiten, wat weet je over dinosaurussen, fossielen en mineralen?

Vandaag gaan we op een leuke manier een quiz houden waarbij de kennis van de kinderen getest wordt. Spelend in groepjes en tegen elkaar kijken we of je weet welke hardheid bijvoorbeeld amethist heeft of wanneer de dinosaurussen zijn uitgestorven.

De winnaar gaat met een mooie prijs vandoor, maar natuurlijk gaat er niemand met lege handen naar huis.

De Geo Jeugdkwiz

- Locatie: De Berchplaets, Sportstraat 3, 5351 BZ Berghem
- Datum en tijd: 11 februari 2017, 13:30
- Entree niet jeugdleden: € 2,-
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
Geannuleerd: 7 januari 2017: Natuurhistorisch Museum Maastricht
Op zaterdag 7 januari willen wij naar Maastricht afreizen om daar het Natuurhistorisch Museum te bezoeken. Het museum bevat verschillende mooie collecties die met de regio te maken hebben. Limburg staat natuurlijk bekend om zijn mergel en de daarin gevonden fossielen. Een deel van de collectie bestaat uit het krijt-collectie, petrologie en tegelen-collectie. Tevens zijn er volop activieiten voor de kinderen zoals een speurstocht, prepareren etc. De mosasaurus in het Natuurhistorisch Museum Maastricht

Krijt-Collectie
Deze collectie omvat circa 105.000 fossielen uit de mergellagen van het Boven-Krijt, de periode die ook wel wordt aangeduid met de naam 'Maastrichtien' (71 tot 65,4 miljoen jaar geleden). Tot de topstukken behoren de resten van de enorme Mosasauriërs en zeeschildpadden en fragmenten van landbewonende dinosauriërs. Maar ook de stratigrafische collectie ammonieten en de stekelhuidigen zijn van groot belang omdat zij dienen als gidsfossielen waarmee de verschillende lagen mergel met elkaar kunnen worden gecorreleerd.

De Krijtcollectie bestaat uit een groot aantal deelcollecties waaronder, naast de Standaardcollectie, die van W.M. Felder, Max Meijer (voornamelijk stekelhuidigen), Pergens (een uitgebreide collectie Bryozoa) en Senden (m.n. Brachiopoden).

Petrologie
Deze collectie bestaat uit een omvangrijke collectie gesteentetypen uit o.a. de Eifel en Ardennen, een collectie mineralen (van groot belang voor onderzoek aan de mineraalvoering in de steenkoollagen van Zuid-Limburg, een uitgebreide collectie vuursteentypes uit allerlei streken in Europa, een collectie Maasgrind (o.a. van de Brunssummerheide en een collectie boorkernen uit het Carboon en Devoon van Zuid-Limburg.

In de collectie is voorts een verzameling koralen, trilobieten, Brachiopoden en zeelelies uit de Eifel ondergebracht.

Tegelen-collectie
Uit de kleilagen van Tegelen is een groot aantal goed geconserveerde fossielen bijeengebracht die samen een goed beeld geven van de flora en fauna uit het naar het plaatsje Tegelen genoemde Tiglien, de aanduiding voor het tijdperk van 2,2 - 1,7 miljoen jaar geleden.

Naast een groot aantal soorten planten zijn fossielen gevonden van twee soorten bevers, panters, olifanten, apen, tapirs, neushoorns, herten en moerasschildpadden.

- Locatie: Natuurhistorisch Museum Maastricht
- Vertrek vanaf: 11:00 uur vanaf parkeerplaats van de Macdonalds in Heesch
- Datum en tijd: 7 januari 2017, 13:00 bij het Natuurhistorisch Museum Maastricht:
  De Bosquetplein 7, 6211 KJ Maastricht
- Entree niet jeugdleden: zie www.nhmmaastricht.nl
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *