Stichting Geo Oss
 
 
 
 
 

KOMENDE CLUBAVONDEN 2022


15 december 2022: Jaarvergadering
Hierbij wil ik jullie mede namens bestuur en de commissies uitnodigen voor de laatste bijeenkomst van 2022: traditiegetrouw onze Jaarvergadering.

We hebben het volgende programma voor jullie:
• Korte bespreking van het Geo-jaar, financieel overzicht, plannen voor 2023
• Kahoot quiz
• Een lezing
• Vragen, opmerkingen, suggesties
• Afsluiting

Ook vanuit huis kun je via Zoom meedoen en vul desgevraagd het Meeting ID nummer 5443940447 in.

Dames & heren: jullie inbreng is van groot belang. Daarom hopen we jullie op donderdag 15 december in groten getale te mogen verwelkomen!

Alle donateurs zijn uitgenodigd voor de jaarvergadering'
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
17 november 2022: Onder constructie
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
20 oktober 2022: Mart Deckers: Fossielen, Artefacten en agaten gevonden in grindgaten en op akkers
 
15 september 2022: Vakantievondsten door donateurs
De eerste clubavond van het 45e Geo-jaar. Deze clubavond is gewijd aan de fossielen, mineralen en aanverwante spullen die de donateurs in de afgelopen tijd gevonden, gekocht, gekregen of zelf gemaakt hebben. We hopen op veel mensen die wat dingen meenemen. Hoe meer spullen, hoe leuker ’t wordt!

Deze avond gaan diverse donateurs in ieder geval een korte presentatie geven, waarbij ze aan de hand van een powerpointpresentatie en hun meegenomen vondsten een goede indruk geven van hun afgelopen vakantievondsten.

Ook vanuit huis kun je via Zoom meedoen en vul desgevraagd het Meeting ID nummer 5443940447 in.

Diverse donateurs zijn in 2021 naar Spanje gegaan.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
16 juni 2022: Hendrik Zijlstra: De Azoren
De Azoren, een Portugese eilandengroep ergens in het midden van de Atlantische Oceaan (bijna 1500 km ten westen van Lissabon), officieel de 'Região Autónoma dos Açores' (Autonome Regio van de Azoren) heeft heel wat meer te bieden dan het bekende hogedrukgebied. Het is ten onrechte bij velen eerder onbekend, en dus ook onbemind. Het is een groep van prachtige eilanden met een bijzonder aangenaam, gematigd klimaat. Je kunt er mooie wandeltochten ondernemen, en aan mineralen is er ook al geen gebrek. De 9 belangrijkste eilanden liggen verspreid in groepjes van 3 in een gebied van noordwest naar zuidoost over een afstand van ongeveer 600 km.

Hendrik vertelt je eerst wat je moet weten over de geologische positie van de Azoren op de verschillende tektonische platen die de bodem van de Atlantische Oceaan vormen. Daarna wordt de vulkanische opbouw van Sao Miguel, het grootste eiland van de groep uit de doeken gedaan, en tenslotte komt de heel bijzondere mineralenparagenese van de Fogo-vulkaan aan bod. Van dit gebied worden maar liefst 70 mineraalsoorten beschreven (bron: MINDAT), en voor fogoiet-(Y) en chiappinoiet-(Y) is deze vulkaan zelfs de type-vindplaats. Uiteraard wordt de zaak luchtig gehouden door een paar toeristische plaatjes die de schoonheid van Sao Miguel illustreren.

Ook vanuit huis kun je via Zoom deze lezing live bekijken. Vul desgevraagd het Meeting ID nummer 5443940447 in.

De Azoren.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
19 mei 2022: Jacques Feijen: Mineralen van de Clara
Deze avond komt Jacques Feijen een lezing geven over de mineralen die hij en zijn vrienden gevonden hebben op de Clara halde in het Zwarte Woud te Duitsland. Jacques is naast een actieve mineralenzoeker ook actief met het maken van foto's van zijn vondsten en die van anderen. Dit levert mooie plaatjes op die hij ons deze avond zal laten zien.

Jacques Feijen op zoek naar Micromounts op de Clara Halde
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
21 april 2022: Onno, Jasper & Martijn: Spanje Mineralenreis 2021
Martijn Leichtenberg, Onno Lof en Jasper van den Berg hebben bijna 1600 km gereden voorin een Fiat busje. En daar sta je dan, op de fameuze vindplaats Berbes. Een droom die uitkomt. Ze zijn een week op mineralen “expeditie” gegaan. Hoe gaaf is dat! Te beginnen met paarse fluoriet op bariet in KEIHARD gesteente en op wat voor een locatie! Jammer van die gewapende Guardia Cevil…

Door naar Navajun. Weer zo’n mythische vindplaats van de mooiste Pyriet kubussen die er maar zijn. Houd het dan nooit op? Nee, want ze zijn ook nog naar Seleniet gaan zoeken in Fuentes de Ebro.

Benieuwd naar het hele verhaal van Jasper, Onno en Martijn? Kom dan naar de clubavond op donderdag 21 april om 19:45.

Het uitzicht over zee vanaf Berbes
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
17 maart 2022: Guid Jonker: Meteorieten in je dakgoot
"Wij zijn allemaal gemaakt uit sterrenstof, maar wist je dat ditzelfde sterrenstof ook bij jou thuis in de dakgoot ligt? Iedere dag vallen enorme aantallen microscopisch kleine meteorieten op Aarde. Tot voor kort werden deze micrometeorieten alleen gevonden in ultraschone omgevingen zoals het ijs van Antarctica, maar inmiddels is bekend dat ze ook gewoon op het dak gevonden kunnen worden, en dat is makkelijker dan voorheen werd gedacht...

In deze lezing vertelt Guido Jonker over zijn onderzoek naar micrometeorieten en legt hij uit hoe je zelf je eigen stukje sterrenstof kunt vinden. Guido neemt ons mee op reis door ruimte en tijd: van exploderende sterren en groeiende planeten tot aan de kleinste fragmenten hiervan, die altijd en overal om ons heen aanwezig zijn; micrometeorieten vormen de sleutel tot ons begrip van de kosmos en zijn in letterlijke zin ons zonnestelsel in een notendop.

Geïnspireerd door het pionierswerk van Jon Larsen besloot Guido Jonker om voor zijn master (geologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam) een project op te zetten, waarbij hij werkt aan het verbeteren van de methodes om micrometeorieten in stedelijke gebieden te vinden. De eerste resultaten van zijn onderzoek zijn veel belovend en heeft al een MM opgeleverd. Hoeveel gaan er nog volgen?

Electronenmicroscoop foto van micrometeoriet GMM82 uit de collectie van Guido Jonker.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
17 februari 2022: Dick Mol: De wieg van de Mammoeten
In de zomer van 2014 is in de woestijn van het Afrikaanse Namibië een bijna compleet skelet van een vier miljoen jaren oude oer-mammoet(wetenschappelijk bekend onder de naam Mammuthus subplanifrons) opgegraven door Dick Mol uit Hoofddorp. Deze mammoetdeskundige, verbonden aan het Natuurhistorisch Museum van Rotterdam heeft de opgraving geleid. Nooit eerder zijn zoveel overblijfselen van deze mammoetsoort gevonden. Ook de locatie is opvallend. Regelmatig worden mammoetskeletten gevonden in permafrost van Siberië, maar niet op het zuidelijk halfrond.

Door deze spectaculaire vondst is duidelijk dat de stamvader van de mammoeten of Mammuthus subplanifrons in de loop der tijd wegtrok naar het noorden, toen het klimaat veranderde. De mens ging de mammoet achterna.

‘Grote delen van het skelet lagen nog in anatomisch verband. Het gaat om een grote stier met een schouderhoogte van ruim 320 cm die op hoge leeftijd op de oever van de Ekuma rivier, zo’n slordige 4 miljoen jaar geleden, gestorven is. Deze vondst is heel bijzonder omdat we deze mammoetsoort bijna uitsluitend kenden van losse kiezen en slechts een enkel skeletdeel. Nu kunnen we aan de hand van dit bijna complete skelet vaststellen hoe groot deze uitgestorven giganten zijn geweest en hoe ze er ongeveer hebben uitgezien. Inmiddels hebben we een eerste poging tot reconstructie ondernomen en die reconstructie staat als een huis.’ Aldus expeditieleider Dick Mol.

Deze lezing is niet via Zoom te volgen!

Dick Mol bij de opgraving van een oer-mammoet in Namibië.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
20 januari 2022: Geo Oss Pub Quiz
Voor de vijfde keer organiseren we de Geo Oss Pub Quiz. Dit jaar doen we het alleen een beetje anders en zal de quiz individueel via computer of smartphone via www.kahoot.it gespeelt worden. 6 Geo Oss donateurs hebben ieder een eigen quiz gemaakt waarbij er diverse thema's aan bod komen.

Nadat de vraag in beeld is gekomen dient iedere speler zo snel mogelijk het juiste antwoord te geven binnen de aangegeven tijd. Des te sneller je een juist antwoord geeft des te hoger zal je score zijn. Vervolgens krijgt iedereen te zien of zijn of haar antwoord juist is en hoeveel punten je ervoor krijgt. Daarnaast is er na ieder antwoord een overzicht met een tussentijdse score.

In 6 rondes met elk 15 vragen (van belachelijk simpel tot pittig) reizen we door alle aspecten van onze boeiende hobby, om aan het eind van de avond de winnaars te kunnen huldigen. Iedere ronde wint diegene met de meeste punten een kleine prijs. De winnaar van de avond met de meeste punten gaat er met de hoofdprijs vandoor.

Afhankelijk van de Covid-19 maatergelen kan iedereen ook thuis via Zoom meedoen en vul desgevraagd het Meeting ID nummer 5443940447 in.

Een geologische pubquiz van Geo Oss Rocks
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *