Stichting Geo Oss
 
 
 
 
 

EXCURSIES 2017


7 oktober 2017: excursie 2e Maasvlakte
Om 9:30 vertrokken we vanaf de McDonalds in Heesch naar de parkeerplaats aan de Maasvlakteboulevard. Een aantal mensen reden rechtstreeks. Het weer werkte niet echt mee, regen en een behoorlijk harde wind stonden ons te wachten. Boven op de duin werden we zowat gezandstraald maar op het strand was het enigszins te doen.

Topvondst van Martijn Leigtenberg: kernbel Het was eb dus genoeg strand om op te zoeken.

Onder de vondsten was limoniet maar vooral veel botmateriaal waaronder 1 stuk wat waarschijnlijk een werktuig kon zijn geweest. Ook werd er een punt van het gewei van een edelhert gevonden maar heel bijzonder een kernbijl van vuursteen.

Op www.oervondstchecker.nl is hij gedetermineerd.

Rond twaalf uur waren we goed uitgewaaid en begon het serieus te regenen. We zijn even naar het routier restaurant gereden om daar onszelf een beetje op te warmen en onder het genot van een hapje en drankje hebben we onze vondsten bekeken.

Ondanks het weer was het toch een leuke ochtend!

Ingrid Janssen

Foto's zijn gemaakt door diverse Geo Oss donateurs.
---------------------------------------------------------
Algemene informatie:
Bij de aanleg van de tweede maasvlakte in de haven van Rotterdam is er zand opgespoten uit de bodem van de Noordzee. Dit zand is oerzand. Hierin zijn sporen naar boven gekomen van menselijk en dierlijk leven.

Waar nu de Noordzee en de haven van Rotterdam liggen, lag ca. 30.000 jaar geleden een rivierlandschap van de Rijn en de Maas. Tijdens verschillende ijstijden stond de zeespiegel zo laag dat je van het huidige Nederland naar Engeland kon lopen.

De Noordzee bestond niet. Hier lag een steppeachtig gebied, waar onder andere kudden wolharige mammoeten, reuzenherten en hyena’s leefden.

Door de rijke flora en fauna was dit een aantrekkelijk gebied voor jagers en verzamelaars. Uit de periode van de midden-steentijd, omstreeks 10.500 v Christus, weten we dat de jagers-verzamelaars in kleine groepen leefden. Het rivierduin waarop zij destijds leefden, ligt tegenwoordig op 20 meter diepte beneden NAP. Deze periode noemen we het vroege en midden-mesolithicum.

Op het strand worden o.ao fossielen mammoetbotten, hyenakeutels en vuurstenen werktuigen en afslagen hiervan gevonden.

Op de volgende site kun je zien wat er zoal gevonden is: www.oervondstchecker.nl

Tevens kun je als je een vondst doet terplekke een foto maken (locatievoorziening van je smartphone moet wel aanstaan) Experts laten dan op het Forum weten wat je gevonden hebt.

Meenemen:
Laarzen – regenkleding – zakje om vondsten in te doen – eten en drinken - eventueel voor hele kleine fossielen een schepje en een zeef.

Let op: Er zijn geen toiletten aanwezig! Er is wel ca twee minuten rijden vanaf de parkeerplaats een mooi Routtiers restaurant met toiletten Hormuzstraat 50.

under_construction

- Locatie: Maasvlakte Boulevard P3 blauw
- Datum en tijd: 7 oktober 2017,
  8:30 Vertrek vanaf mc Donalds Heesch of
  10:15 verzamelen bij de parkeerplaats van Maasvlakte
- Bijdrage niet (jeugd)leden: € 2,-
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
17 september 2017: Steinbruch Juchem
Gezicht op Steinbruch Juchem
- Locatie: Duitsland, Niederwörresbach, Steinbruch Juchem
- Datum en tijd: 17 september 2017, tijd volgt nog
- Entree niet donateurs: geen toegang
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
09 september 2017: goudpannen bij Spijk
Vorig jaar zijn we met een aantal volwassenen goud gaan zoeken bij Spijk daar waar de Rijn ons land binnen komt. Dit jaar gaan we dit weer doen en nu ook met de jeugd erbij en wel op 9 september!

Goud deeltjes in de pan Er liggen ook genoeg stenen op het strand om tussen te snuffelen en vorig jaar had er ook iemand een metaaldetector meegenomen er kan ook worden gevist!

Maar het gaat natuurlijk voornamelijk om het goud zoeken zelf. Het goud is zo klein als zandkorreltjes en je moet er wel wat moeite voor doen.

Meenemen: Geo Oss Hesje - Laarzen - Schep(je) - afsluitbaar emmertje - bakje om water mee te scheppen – afsluitbaar klein flesje om het gevonden goud in te verzamelen.

Wordt voor gezorgd: Goudpan – pipetjes.

Goud behoort tot de edelmetalen en is een dicht maar zacht metaal, net iets harder dan zink. Voor het gebruikt kan worden, moet het gezuiverd worden en voor de meeste doeleinden wordt het gelegeerd met andere materialen om het harder te maken. De zuiverheid van goud voor sieraden wordt gemeten in karaat; zuiver goud is 24 karaat. Veel voorkomende zuiverheidsgraden in Nederland zijn 14 karaat (58,3% goud), 18 karaat (75%) en 22 karaat (91,7%).

Naam: Goud / Aurum
Symbool: AU
Groep: Kopergroep
Reeks: Overgangsmetalen
Kleur: Geel metalliek

- Locatie: Nederland, Spijk, Spijksedijk
- GMS Coördinaten: Breedtegraad N 51°50'54.902'' Lengtegraad O 6°8'58.047''
- Datum en tijd: 09 september 2017, 10.00 uur te Spijk
- Entree niet donateurs: € 2,-
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
10 juni 2017: excursie Hagen-Hohenlimburg
In 2015 en 2016 hebben we via Geotouring.de een bezoek mogen brengen aan de Hohenlimburger Kalkwerke bij Hagen in Duitsland. Beide jaren waren een groot succes met veel gezelligheid en mooie vondsten.

De groep bestaande uit 42 personen die in 2015 de Hagen Hohenlimburger Kalkwerke heeft bezocht Daarom gaan we voor 2017 wederom de Hohenlimburger Kalkwerke bezoeken. Deze groeve staat bekend om zijn mooie vondsten van o.a. de mineralen zoals calciet in de kleuren: groen, geel, oranje, bruin, grijs, wit en doorzichtig. Tevens is er kwarts te vinden en met een beetje geluk nog andere soorten mineralen. Normaal wordt er geen garantie gegeven dat je iets vind in een groeve, maar bij deze groeve kunnen wij jullie garanderen dat je meer zult vinden, dan dat je mee kunt nemen.

Wat de groeve ook zo leuk maakt, is dat je er fossielen kunt zoeken. Dit kunnen zijn koralen, gastropoden ofwel slakkenhuisjes, brachiopoden ofwel tweekleppige schelpen, bryozoa ofwel mosdiertjes, stromatoporen ofwel een kolonie van zee organismen, crinoiden ofwel zeelelies, orthoceren ofwel inktvisachtige en diverse andere cephalopoden ofwel inktvisachtige. Dit zijn allemaal moeilijke woorden, maar het vinden ervan is heel erg leuk.

Na het bezoek aan de deze steengroeve weten wij in ieder geval zeker dat jouw collectie met mineralen of fossielen verder is uitgebreid.

Let Op: aanmelden verplicht via info@geo-oss.nl en er kunnen maximaal 25 personen mee.

- Locatie: Duitsland, Hagen-Hohelimburg Kalkwerke
- Datum: 10 juni 2017
- Tijd bij de steengroeve: 09:45
- Tijd vertrek bij de McDonalds te Heesh: 07:30
- Entree donateurs: € 5,-
- Entree niet donateurs: € 10,-
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
02 juli 2017: Landelies
In de groeve "Calcaire de La Sambre" bij Landelies wordt kalksteen gewonnen uit het Viseaan, onderdeel van het onder Carboon tijdperk. In aders in het gesteente komen diverse mineralen voor. De groeve staat vooral bekend om zijn mooie en grote honingkleurige calcieten.

Samen met de groeve in Beez staat Landelies bekend om een van de beste vindplaatsen van calciet in België. Daar waar de meeste groeves de toegang weigeren voor het zoeken naar mineralen, zijn de mineralenverzamelaars in de Carrière Calcaire de la Sambre te Landelies altijd van harte welkom. Hiervoor dient wel altijd een mail met het vragen van toestemming gestuurd te worden.
Panorama in het achterste gedeelte van Calcaires de la Sambre


- Locatie: België, Landelies, Calcaires de la Sambre
- Datum en tijd: 02 juli 2017
- Tijd bij de steengroeve: 08:30
- Tijd vertrek bij de McDonalds te Heesh: 06:00
- Entree niet donateurs: n.v.t.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
13 mei 2017: Haaientanden zoeken in Antwerpen
De regio Antwerpen is een fossielenrijk gebied waar je ook mooie en speciale haaientanden kunt vinden. Vandaag gaan we met een klein groepje begeleid door een gids op jacht naar deze moordwapens van haaien. Deze tanden komen met name uit sedimenten uit het Tertiair (Paleogeen en Neogeen; 65 tot 2,6 miljoen jaar geleden).

Met behulp van een zeef zullen we veel zand moeten zeven om vervolgens tussen de bivalven en gastropoden (schelpachtigen) de soms vlijmscherpe tanden te kunnen vinden.

Zojuist gevonden haaientand

- Locatie: België
- Datum en tijd: 13 mei 2017, tijd volgt nog
- Entree niet jeugdleden: alleen voor donateurs
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
1 april 2017: Steengroeve Beez en Landelies in België
Een mooi kristalgroepje van Calciet gevonden in Landelies Op zaterdag 1 april vertrokken 6 enthousiaste verzamelaars richting Beez. Jan van de Coolwijk, Jelco van Tooren, Hans Cremers, Roel Janssen ,Tony van Hemert en Wilco van den Broek gingen per tweetal in de auto’s van Jelco, Hans en Tony met goede moed naar België.

Vertrektijd: 6.00 vanaf De Berghplaets in Berghem.
We vertrokken met mooi weer, maar in Beez aangekomen, regende het een beetje. Het werd al snel mooier weer en er werd volop gevonden. Mooie Chalcopyriet met grote kristallen en een veelheid aan kleuren. Jelco en Wilco gingen aan de slag met het “afbreken” van een klein wandje, waar een aantal mooie Calciet geodes werden gehaald.

Om 13.15 vertrokken we richting Landelies.
Hier werden zoals verwacht mooie Calcieten gevonden.

Om 16.00 keerden we moe maar voldaan ( met vitrine-waardige stukken!) huiswaarts. Zoals na elke excursie werd er bij Murat volop geëvalueerd!

Foto's zijn gemaakt door diverse Geo Oss donateurs.

Algemene informatie
Een aantal leden van Stichting Geo Oss hebben deze groeve in het verleden meerde malen bezocht. Hierbij zijn mooie vondsten gedaan van o.a. calciet, dolomiet, galeniet, markasiet en sfaleriet. Maar er zijn ook fossielen te vinden.

Samen met de groeve in Landelies staat Beez bekend om een van de beste vindplaatsen van calciet in België. Daar waar de meeste groeves de toegang weigeren voor het zoeken naar mineralen, zijn de mineralenverzamelaars in de Sagrex groeve te Beez altijd van harte welkom. Hiervoor dient wel altijd een mail met het vragen van toestemming gestuurd te worden.

De steengroeve van Beez ligt op de noordelijke flank van het synclinorium van Namen. Tijdens het Carboon Viséen, meer dan 330 miljoen jaar geleden, bevond het continent zich in het noorden en was de regio nog zeegebied. De groeve van Beez werd gevormd door de afzetting van kalkdeeltjes die daarna fossiliseerden.

Kalksteen, de natuurlijke rijkdom van Wallonië, wordt sinds 1848 op de site van Beez ontgonnen. Nu zet Sagrex er een veertigtal mensen in voor een jaarlijkse productie van ongeveer 1.600.000 ton kalk van hoge kwaliteit. De aard van het ontgonnen gesteente is dolomietkalksteen en wordt onder andere toegepast voor zand, steenslag, funderingsmengsel, breuksteen, grondverbeteraar, stortklaar beton en geprefabriceerd beton.

Het onderste plateau in steengroeve Beez

- Locatie: Steengroeve Beez
  Route Nouvelle, 5000 Namur
- Datum en tijd: 1 april 2017
   06:00 vertrek vanaf ('De Berchplaets' te Berghem) of
   08:15 verzamelen bij de steengroeve
- Minimumleeftijd: 12 jaar
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *