Stichting Geo Oss
 
 
 
 
 

EXCURSIES 2016


Timmers Gems (geannuleerd)
In de winkel van Timmers Gems is ook een velociraptor te vinden
- Locatie: Timmers Gems Berghem
- Datum en tijd: geannuleerd
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
05 november 2016 Kristalmuseum Borculo
In het Kristalmuseum Borculo zijn veel mooie mineralen en fossielen te zien

In het Kristalmuseum te Borculo kunnen we de geschiedenis van de aarde ontdekken. Hier vinden we een grote collectie fossielen, mineralen, kristallen en edelstenen waarvan het ontstaan ons miljoenen jaren in de tijd terug voert. Iedereen kan in het museum genieten van de schoonheden uit het binnenste van de aarde.

Naast kristallen, mineralen en edelstenen beschikt het Kristalmuseum over een schitterende en enorme collectie fossielen. Dit zijn versteende overblijfselen van organismen die vroeger hebben geleefd, oftewel resten of sporen van planten en dieren. In het museum vinden we onder meer versteende varens, vissen, schelpen, ammonieten, haaientanden en restanten van bomen.

Voor de jeugd is er een speurtocht door het museum, we gaan edelstenen wassen en iedereen krijgt een leuke attentie mee naar huis. In de museumwinkel kun je tal van leuke souveniers en cadeautjes vinden. Zo zijn er bijzondere sieraden, diverse edelstenen, mooi gevormde kristallen, sculpturen en beelden uit de meest uiteenlopende materialen. In de winkel is iets te vinden voor elk budget.

We worden om 10.30 in Borculo verwacht. Het is ongeveer een uur en een kwartier rijden, dus deelnemers uit Oss en omstreken kunnen verzamelen om 9.00 uur bij McDonalds, Heesch.

Het ochtendprogramma eindigt om een uur of 12.00, waarna er gelegenheid is om in de koffieruimte te lunchen (zelf brood meenemen), of in Borculo een broodje te kopen.

Daarna gaan we terug naar Plasmolen, bij Mook, waar we om 14.00 uur afspreken op de parkeerplaats langs de rijksweg, tegenover Bowling Plasmolen/Restaurant het Zuiden (Witteweg 2, 6586 AE Plasmolen).

We zullen daar onder begeleiding van Hans de Jong een tochtje over de Mokerhei maken om aan de hand van de stenen die we daar vinden te ontdekken welke rivieren daar vroeger stroomden, om vervolgens een korte wandeling aan de voet van de Jansberg te maken. Het programma eindigt om een uur of vier, half vijf.

- Locatie: Kristalmuseum aan de Burgemeester Bloemersstraat 1 te Borculo
- Datum en tijd: datum en tijd volgt nog
- Entree niet jeugdleden: € 6,75
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
15 oktober 2016 de krijtgroeves van Romontbos en Haccourt
Deze graafmachine is te zien in de mergelgroeve te Eben-Emael Onder begeleiding van krijtpaleontoloog Mart Deckers en door Eric Nieuwenhuis van de Geokring uit Valkenburg gaan we op zaterdag 15 oktober zee-egels, haaientanden, krabbenpootjes en mosasaurustanden zoeken in de krijtgroeves van Romontbos en Haccourt (iets ten zuiden van Maastricht).

We verzamelen om 10.00 uur op (Esso) Parkeerplaats de Knuvelkes, tussen afrit 57 en 58 aan de A2, 6 km ten zuiden van Maastricht.

De groeves die we gaan bezoeken zijn Haccourt, Rue d’Eben 1 (N 671) 4684 Haccourt (B) en Romontbos, Rue de Campine, meer precies "Haie de Wonck", Eben-Emaël, België, alle groeves waar (o.a.) het Maastrichtien ontsloten is (72-66 miljoen jaar geleden, eindigend met de kosmische genadeklap voor de sauriërs).

Op de website van Mart Deckers zie je voorbeelden van de fossielen die je in beide groeves KUNT vinden. Maar pas op: Mart verzamelt al dertig jaar! Zijn website: http://palaeopage.nl.

- Locatie: Parkeerplaats de Knuvelkes, tussen afrit 57 en 58 aan de A2
- Datum en tijd: 15 oktober 2016 om 10:00 uur
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
25 september 2016 Goud pannen
In de Rijn bij Spijk kun je zelf goud vinden bij een lage waterstand.
- Locatie: Spijk
- Datum en tijd: volgt nog
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
04 september 2016 Harz
Lekker aan het werk op zoek naar mineralen Zondagochtend zijn we door de gids bij het hotel opgehaald en mochten die dag tegen betaling van 5 euro p.p. zoeken in de Grauwacke-Steinbruch bei Rieder.

Na een lange zoekdag zijn we rond drie uur weer huiswaarts gereden maar kwamen pas om middernacht in Berghem aan door de kilometerslange files onderweg. Het kon de pret niet drukken en iedereen keerde met een goed gevoel huiswaarts.

De vondsten waren misschien niet wat we ervan hadden verwacht maar het was een leuke excursie in een prachtige omgeving.

John de Bruijn

Foto's zijn gemaakt door diverse Geo Oss donateurs.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
03 september 2016 Harz
Na een goede nachtrust en een lekker ontbijt in hotel “Am Kurpark” vertrokken we zaterdagochtend vroeg naar de eerste vindplaats van die dag. Een oude groeve waar we calciet, kwarts (bergkristal) en limoniet vonden.

Helaas mochten we de groeve niet betreden De tweede vindplaats was een oude marmergoeve genaamd Krocksteiner Marmorbruche, hier hebben we rode, zwarte en grijze marmer gevonden.

De derde locatie was een actieve groeve nabij Elbingerode. We hadden geen toestemming om in de groeve zelf te zoeken maar even verderop was een halde waar we calciet, pyriet en kwarts vonden.

De volgende locatie was de verlaten “Marmorbruch am Hartenberg” waar iedereen genoeg “Harzer Blutstein” kon vinden en van daaruit reden we naar een halde waar we calciet, kwarts (bergkristal), pyriet en koperkies vonden.

Op de terugweg nog een bezoek gebracht aan de “Teufelsmauer”, een bezienswaardige rotsformatie in de Harz http://www.harzgids.nl/teufelsmauer.html

John de Bruijn

Foto's zijn gemaakt door diverse Geo Oss donateurs.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
02 september 2016: Harz
Vrijdagochtend om 7:00 uur stond iedereen met volle bepakking bij de afgesproken plek en reden we met 8 personen met het busje naar de Harz. Een reis van ruim 5 uur waarbij de gezelligheid en saamhorigheid vanaf de eerste minuut aanwezig was.

De groep die op excursie is gegaan naar de Harz Na een korte stop arriveerden we mooi op tijd in het dorpje Thale bij onze gids Mario Fischer die ons naar de mooiste plekjes zou brengen.

Na een korte kennismaking gingen we al direct naar de eerste vindplaats van die dag. Mario legde op iedere plek precies uit wanneer de verschillende lagen waren ontstaan en waarom deze op de aangewezen plek aan de oppervlakte komen. We konden hier Calciet en Malachiet vinden maar al snel werd duidelijk dat de plaatselijke bevolking met ons meekeek en we werden erop geattendeerd dat we niet bij de wand mochten komen omdat het gehele gebied onder natuurbescherming valt.

Rob Huussen ontdekte ter plekke een stukje historie in de vorm van een zilveren lepel waarop het kenmerk van de vroege mijnbouw stond afgebeeld en heeft deze overhandigd aan onze gids Mario.

Na deze korte zoektocht nam Mario ons mee naar een oude groeve waar we kleine calciet holtes konden vinden. Na een uurtje zoeken en vele vondsten reden we naar het Thale dal waar we met de stoeltjeslift de berg op gingen om vervolgens via enkele mooie vindplaatsen en uitzichtpunten weer naar beneden te lopen. Een prachtige wandeling waar we Toermalijn Schorl en met de loep zelfs granaat vonden.

De natuur en de pittige, maar prachtige wandeling was de moeite waard. Het was een vermoeiende tocht die in het donker eindigde en moesten ons haasten om voor sluitingstijd bij het hotel te arriveren, wat maar net lukte.

John de Bruijn

Foto's zijn gemaakt door diverse Geo Oss donateurs.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
08 t/m 10 juli 2016: Idar-Oberstein en omgeving
Blik op de bekende Juchem groeve in de omgeving van Idar-Oberstein Idar-Oberstein Ook wel de edelsteenhoofdstad genoemd en als mineralenliefhebber moet je deze stad en zijn omgeving zeker eens in je leven bezocht hebben. Aangezien we steeds vaker de vraag krijgen dat jullie willen zoeken naar agaat, amethist en geodes hebben we besloten om een vrijblijvende excursie naar de omgeving van Idar-Oberstein te organiseren. In het 2e weekend van juli 2016 is het dan zover.

Er zijn geen verplichtingen en iedereen mag zelf invullen hoe hij of zij dit weekend wil beleven. Je kunt meerdere dagen in de regio verblijven of je kunt ook op een dag op en neer vanuit Nederland rijden.

We geven alleen tips en zullen niet overal intensief begeleiden. In de steengroeve Juchem zullen we jullie wel zoveel mogelijk tips geven om mooie mineralen te vinden. Let op, het gesteente is hier zeer hard en de meeste kinderen haken na een uur zoeken dan ook af. Maar je kunt in een beperkt gebied ook rondlopen en stenen omdraaien om naar mooie mineralen te zoeken. Meestal zijn de ervaren mineralenzoekers ook zo gul dat ze hun minder mooie stukken afstaan aan kinderen die voor jullie zeker de moeite waard kunnen zijn.

Alle onkosten zijn voor eigen rekening en de meest actuele prijzen kun je op de websites vinden die we hieronder hebben aangegeven.

De afstand van Oss naar de omgeving Idar-Oberstein is ongeveer 360 kilometer, de verbinding is goed en in 3,5 uur rijden zijn we er meestal wel.

Hierbij het programma wat de jeugdcommissieleden van Stichting Geo Oss gaat uitvoeren.
- Onze uitvalbasis is Camping Harfenmuehle waarbij iedereen zelf zijn reservering dient te maken voor een of meerdere overnachtingen.
- De jeugdcommissie zal op vrijdag 8 juli 2016 arriveren op de camping en op zondag 10 juli weer vertrekken.
- Zaterdag 9 juli agaten zoeken op een akker onder voorwaarde dat er een akker braak ligt in de omgeving.
- Zaterdag 9 juli brengen we een bezoek aan Steinbruch Juchem waarbij we op zoek gaan naar amethist, agaat, geodes en calciet.
- Zondag 10 juli brengen we een bezoek aan Steinbruch Juchem of gaan we naar de Edelsteindorado in Freisen waarbij we op zoek gaan naar amethist, agaat, geodes en calciet.

- Locatie: Steengroeve Juchem aan de L 160 bij Gerach in Duitsland
- Datum en tijd: 9 juli 2016 start vanaf 12:00
- Entree volwassenen: € 8,-
- Entree jeugd: € 5,-
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
12 juni 2016: Hagen Hohenlimburg
Uitzicht over de groeve van Hohenlimburger KalkwerkeIn 2015 hebben we via Geotouring.de een bezoek mogen brengen aan de Hohenlimburger Kalkwerke bij Hagen in Duitsland. In het rijke verleden van Stichting Geo Oss hebben we die dag opnieuw een hoogtepunt beleeft. Nog nooit was een opkomst voor een excursie namelijk zo groot. Met maar liefst 42 personen was het een geslaagde dag voor jong en oud geworden.

Daarom gaan we voor 2016 wederom de Hohenlimburger Kalkwerke bezoeken. Deze groeve staat bekend om zijn mooie vondsten van o.a. de mineralen zoals calciet in de kleuren: groen, geel, oranje, bruin, grijs, wit en doorzichtig. Tevens is er kwarts te vinden en met een beetje geluk nog andere soorten mineralen. Normaal wordt er geen garantie gegeven dat je iets vind in een groeve, maar bij deze groeve kunnen wij jullie garanderen dat je meer zult vinden, dan dat je mee kunt nemen.

Wat de groeve ook zo leuk maakt, is dat je er fossielen kunt zoeken. Dit kunnen zijn koralen, gastropoden ofwel slakkenhuisjes, brachiopoden ofwel tweekleppige schelpen, bryozoa ofwel mosdiertjes, stromatoporen ofwel een kolonie van zee organismen, crinoiden ofwel zeelelies, orthoceren ofwel inktvisachtige en diverse andere cephalopoden ofwel inktvisachtige. Dit zijn allemaal moeilijke woorden, maar het vinden ervan is heel erg leuk.

Na het bezoek aan de deze steengroeve weten wij in ieder geval zeker dat jouw collectie met mineralen of fossielen verder is uitgebreid.

- Locatie: Hagen-Hohenlimburger Kalkwerke
- Datum en tijd: 12 juni 2016 tijd volgt nog
- Entree niet jeugdleden: volgt nog
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
15 mei 2016: Piesberg en Wettringen
Rond 7 uur vertrok vanaf de Mc Donalds in Heesch een groot gedeelte van de groep van ca. 25 enthousiaste mensen naar de omgeving van Osnabrück om daar in Groeve “de Piesberg” naar planten en dierenfossielen te zoeken.

Geo Oss donateur in de groeve Piesberg te Duitsland. Een aantal reden rechtstreeks en na een rit van zo een 230 km ontmoette we onze gids, Angelika Leipner, conservator van het natuurhistorisch museum van Osnabrück en deskundige van de fossiele Piesbergflora en –fauna. Gezamenlijk reden we naar de “parkeerplaats” vanwaar we lopend verder gingen.

Vooraan in de groeve kregen we een korte uitleg over het ontstaan van de Piesberg en wat we allemaal zouden kunnen vinden waarna we met zijn allen aan de slag konden gaan.

Al heel snel werden er veel plantenfossielen gevonden en zelfs voor de mineralenliefhebbers onder ons ook nog wat leuke mineraaltjes klein maar fijn!

Een aantal mensen van de groep zijn rond één uur vertrokken om in de kalkwerkgroeve in Wettringen hun geluk te beproeven. Er werden o.a. een afdruk van een Acanthoceras of wel een Nautilus gevonden, Wat leuke calcieten en zelfs calcietkristallen met chalcopyriet erop.

Voor jong en oud was een ondanks de regen en hagelbuitjes die de ook aanwezige zon afwisselde toch geslaagde en vooral gezellige dag!

Ingrid Janssen

Foto's zijn gemaakt door Ruben Fastenau en andere Geo Oss donateurs.

 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
09 maart 2016: Steengroeve Winterswijk gaat dicht voor publiek
De steengroeve in Winterswijk gaat voorlopig dicht voor het publiek. Alleen voor de uitvoering van het steengroevetheater in augustus wordt nog een uitzondering gemaakt. De sluiting voor het publiek heeft volgens Gerard ten Dolle van de steengroeve, eigendom van het wereldwijd werkende grondstoffenbedrijf Sibelco, te maken met de veiligheid. "Het doel is 0 ongevallen."

In 2015 vonden we een goede laag met mooie pyrietknollen. Geschrapt
De maatregel betekent dat de maandelijkse openstelling van de groeve, waarbij naar fossielen wordt gezocht, voor dit jaar geschrapt. is. De afdeling Winterswijk van de Nederlandse Geologische Vereniging organiseerde jaarlijks deze activiteit. Ook de Marathon door het Nationaal Landschap Winterswijk wordt om de groeve geleid. Daarnaast gaat de zomerse opgraving van natuurmuseum Naturalis uit Leiden dit jaar niet door.

Stilgezet
Gerard ten Dolle: "Alle activiteiten zijn stilgezet, alleen de voorstellingen van het steengroevetheater in augustus gaan door." Sibelco wil eerst de veiligheidsrisico's van alle steengroeven inventariseren. Daarna kan eventueel worden bepaald of de groeve in Winterswijk weer toegankelijk wordt en zo ja, onder welke voorwaarden.

Minerale grondstoffen
Sibelco is producent van minerale grondstoffen, met bijna 250 vestigingen verdeeld over Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Oceanië. In Winterswijk wordt sinds de jaren '30 van de vorige eeuw kalk gewonnen, die onder meer wordt gebruikt in de bouw en wegenbouw.

Wij zijn druk bezig voor een alternatief programma, zodra wij meer weten berichten wij jullie hierover.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *