Stichting Geo Oss
 
 
 
 
 

EXCURSIES 2022


16 juli 2022: Hagen-Hohenlimburg
De Hohenlimburger Kalkwerke bij Hagen in Duitsland is een jaarlijkse terugkerende excursie en niet voor niets. Sinds 2015 is de excursie al een groot succes met veel gezelligheid en mooie vondsten.

De groep bestaande uit 42 personen die in 2015 de Hagen Hohenlimburger Kalkwerke heeft bezocht Daarom gaan we in 2022 wederom de Hohenlimburger Kalkwerke bezoeken. Deze groeve staat bekend om zijn mooie vondsten van o.a. mineralen zoals calciet in de kleuren: groen, geel, oranje, bruin, grijs, wit en doorzichtig. Tevens zijn er ook andere mineralen te vinden zoals kwarts, malachiet etc. Normaal wordt er geen garantie gegeven dat je iets vind in een groeve, maar bij deze groeve kunnen wij jullie garanderen dat je meer zult vinden, dan dat je mee kunt nemen.

Wat de groeve ook zo leuk maakt, is dat je er fossielen kunt zoeken. Dit kunnen zijn koralen, gastropoden ofwel slakkenhuisjes, brachiopoden ofwel tweekleppige schelpen, bryozoa ofwel mosdiertjes, stromatoporen ofwel een kolonie van zee organismen, crinoiden ofwel zeelelies, orthoceren ofwel inktvisachtige en diverse andere cephalopoden ofwel inktvisachtige. Dit zijn allemaal moeilijke woorden, maar het vinden ervan is heel erg leuk.

Na het bezoek aan de deze steengroeve weten wij in ieder geval zeker dat jouw collectie met mineralen of fossielen verder is uitgebreid. Voor de gezelligheid kunnen geïnteresseerden nog mee naar een lokaal terras om op eigen kosten wat te drinken en een hapje te eten.

Excursieleiding:
- Hans Cremers 06-10251315
- Bianca Broumels 06-27990562

Let Op: aanmelden verplicht via info@geo-oss.nl en er kunnen maximaal 60 personen mee. Geo Oss Donateurs krijgen voorrang. Wanneer de excursie overvol zit hanteren we een reservelijst die we van boven naar beneden afwerken.

- Locatie: Duitsland, Hagen-Hohenlimburg Kalkwerke
- Coördinaten DG: Breedtegraad: 51.347882, Lengtegraad: 7.581070
- Coördinaten GMS: Breedtegraad: N 51°20'52" Lengtegraad: O 7°34'52"
- Datum: 16 juli 2021
- Tijd bij de steengroeve: 09:45
- Tijd vertrek bij de McDonald's te Heesch: 07:30 uur
- Entree donateurs: Gratis
- Entree niet donateurs: € 15,-
- Minimumleeftijd: 8 jaar
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
24 april 2022: Piesberg
Net als voorgaande jaren worden we in de groeve begeleid door Angelika Leipner, conservator van het natuurhistorisch museum van Osnabrück, en deskundige van de fossiele Piesbergflora en -fauna. Helaas krijgen we voor de jeugd tot 18 jaar tot op heden geen toestemming van de groeve-eigenaar om de groeve te mogen bezoeken. We hebben nog wel contact of dit alsnog mogelijk is.

Sinds het begin van de 16e eeuw tot het midden van de 19e eeuw werden er hier kolen gewonnen in de mijngangen, die heden ten dage nog steeds deels zichtbaar zijn. Tot 1868 werden de kolen tot 60 meter boven zeeniveau gewonnen, maar later ging men ook dieper. Vanwege de vele kloven en verstoringen door de uitbreiding van de mijngebieden hebben de mijngangen herhaaldelijk te lijden van massaal binnendringen van water. Doordat de kompels bang waren voor meer instroom van toekomstige water, vond er een maand lang staking plaats. Door een nieuw arbeidsreglement is de mijn in 1898 gesloten. Na de 2e wereldoorlog ontstond er een tekort aan steenkool, dit leidde tot een korte opleving van de mijnbouw tussen 1949 en 1951.

Op zoek naar plantfossielen op de Piesberg In de tweede helft van de 19e eeuw, werd er naast de steenkoolindustrie ook zandsteen op Piesberg gewonnen. Eerst werden het zandsteen verwerkt voor bestrating en waterbouwblokken, en later in de 20e eeuw ook tot grind voor wegen en spoor. Het resterende zand wordt verder verwerkt in een betoncentrale. Het oudere gedeelte van de groeve, het zuidelijke gedeelte van de Piesberg, werd vanaf 1976 gebruikt als de vuilsnisbelt van Osnabrück (gesloten sinds 2005). Daarna werd in het oostelijke gedeelte gewerkt richting het westen. Vandaag de dag wordt alleen het zandsteen op de Piesberg nog ontgonnen en tot grind en siersteen verwerkt. Door het delven van deze zandsteen in de groeve worden oude delen van de mijnbouw opnieuw blootgesteld.

De lagen op Piesberg bestaan uit krachtige, vaak conglomeratische zandsteenlagen, kleisteen en steenkoollagen. De steenkoollagen werden genoemd met lokale namen, zoals: Johannisstein, Zweibänke of Dreibänke.

De zandsteen wordt gekenmerkt door een hoge sterkte en dichtheid. Dit komt door een intense verkiezeling van korrel- tot korrelverbinding van de kwartskorrels.

Boven en onder de steenkoollagen zitten de kleisteenlagen. De bovenste lagen zijn de fossiele-rijke lagen. De onderste lagen bestaan meestal uit gemalen wortel.

De Piesberg staat vooral bekend onder verzamelaars om zijn plantaardige als dierlijke fossielen. Maar er kunnen in een paar gebieden van de steengroeve ook mineralen gevonden worden. De mineralen zijn schaars aanwezig maar kunnen wel heel mooi zijn.

Excursieleiding:
- Peter Stokman 06-19093992

- Aanmelding verplicht via info@geo-oss.nl.

- Locatie: Steengroeve Piesberg
- Coördinaten DG: Breedtegraad: 52.325481, Lengtegraad: 8.024921
- Coördinaten GMS: Breedtegraad: N 52°19'32" Lengtegraad: O 8°01'30"
- Datum en tijd: 24 april 2022,
  06.45 Vertrek vanaf mc Donalds Heesch of
  09.00 verzamelen bij de Großparkplatz aan Grubenweg 4, Wallenhorst
- Bijdrage niet leden: € 5,-
- Minimumleeftijd: 18 jaar
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
19 maart 2022: Naturzentrum Nettersheim (Afgelast ivm overstromingen)
Vandaag gaan we een bezoekje brengen aan Natuurcentrum in Nettersheim, Duitsland. Nettersheim ligt midden in het Duits-Belgische Natuurpark Nordeifel.

In het Naturzentrum zijn verschillende thema's te zien zoals, het Koraalrifaquarium, Neandertalers - Romeinen - Franken, Waterleven, Bos en Hout, Energie & Klimaat, Weiden en akkers en ook het landleven.

Tevens gaan we vandaag op een akker in Nettersheim gefossiliseerde overblijfselen van een koraalrif uit het Devoon zoeken. Je kunt je misschien moeilijk voorstellen hoe de rifbewoners er ooit uitzagen en hoe ze leefden. Maar in het aquarium wordt een recent koraalrif met dieren getoond en geeft een indruk van hoe het er in deze regio ongeveer 380 miljoen jaar geleden uitzag. In die tijd was de Eifel bedekt door een tropische zee waarin een rif werd gevormd.

Zelf fossielen zoeken op de akker De gefossiliseerde overblijfselen zijn te zien in het Huis van de Fossielen, waar we ook nog een kijkje gaan nemen. Hier draait het allemaal om fossielen waar je unieke collecties kunt bekijken zoals: Fossielen van de Eifel uit de Devoon Zee, het fossielen koraalrif, een inleiding tot de paleontologie van de Eifel, Van Aristoteles tot Darwin - over de geschiedenis van de paleontologie, Ostracoden tentoonstelling, Tentoonstelling "400 miljoen jaar bos" (paleobotanie), Evolutie van geselecteerde groepen dieren van hun begin tot vandaag, Zeelelie uit het devoon en de fossielenwerkplaats.

Nu wordt het tijd om in actie te komen, via een wandeling gaan we naar de fossielenakker waar je zelf fossielen koraal kunt vinden. Mocht er nog tijd over zijn dan kunnen we nog naar Mendig, waar we op een storthoop kunnen zoeken naar het blauwe mineraal Hauyn. Hier worden de grootste kristallen van de wereld gevonden in het vulkanische puimsteen.

Begeleiders:
- Hans Cremers 06-10251315
- Bianca Broumels 06-27990562

- Aanmelding verplicht via info@geo-oss.nl

- Locatie: Naturzentrum Eifel:
  Urftstraße 2, 53947 Nettersheim
- Coördinaten DG: Breedtegraad: 50.490654, Lengtegraad: 6.627380
- Coördinaten GMS: Breedtegraad: N 50°29'26" Lengtegraad: O 6°37'39"
- Datum en tijd: 19 maart 2022,
  08.00 uur vanaf de McDonald's te Heesch of
  10:00 uur bij Naturzentrum Eifel
- Entree Donateurs: Gratis toegang
- Entree niet Donateurs: € 5,-
- Minimumleeftijd: alle leeftijden
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
19 februari 2022: Grindgroeve Grubbenvorst en Twisteden
Vandaag gaan we op zoek naar mooie agaten in het grind dat door de Rijn en de Maas gedurende miljoenen jaren is neergelegd in Limburg en net over de grens in Duitsland. We beginnen bij de grindgroeve in Grubbenvorst, en daarna gaan we naar de grindgroeve in Twisteden. In beide groeves kun je mooie vondsten doen, van versteend hout, agaat tot jaspis en allerlei andere soorten stenen en fossielen.

Groepsfoto van de excursie naar grindgroeve Dorperheide te Arcen in 2017 Voor het zoeken van agaten heb je vooral goede ogen nodig. We gaan jullie laten zien hoe je de agaten of jaspis kunt herkennen en wat voor een stenen er nog meer liggen. Wanneer het al enkele dagen droog is, is het handig om een plantenspuit mee te nemen om zo de stenen nat te spuiten en de agaten makkelijker te herkennen.

Voor de mensen die willen sluiten we af bij de Hertog Jan brouwerij in Arcen.

Meenemen:
Ondertekend ERGEO, Stevige schoenen, helm, reflecterend (GEO) hesje, harkje of schepje, plantenspuit (om stenen vochtig te kunnen maken), emmer of tas voor vondsten, voldoende eten en drinken.

Excursieleiding:
- Hans Cremers 06-10251315
- François van Wessel

Let Op: aanmelden verplicht via info@geo-oss.nl

- Locatie: Terraq Kevelaer:
  Maasweg 160 te Kevelaer in Duitsland
- Coördinaten DG: Breedtegraad: 51.531174, Lengtegraad: 6.194346
- Coördinaten GMS: Breedtegraad: N 51°31'52" Lengtegraad: O 6°11'39"
- Datum: Zaterdag 19 februari 2022
- Tijd vertrek vanaf McDonald's te Heesch: 08.30 uur
- Tijd verzamelen bij groeve: 9.30 uur
- Bijdrage niet (jeugd)donateurs: € 5,-
- Minimumleeftijd: voor alle leeftijden
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *