Stichting Geo Oss
 
 
 
 
 

EXCURSIES 2021


26 september 2021: Maasvlakte 2, Rotterdam
Bij de aanleg van de tweede maasvlakte in de haven van Rotterdam is er zand opgespoten uit de bodem van de Noordzee. Dit zand is oerzand. Hierin zijn sporen naar boven gekomen van menselijk en dierlijk leven.

Waar nu de Noordzee en de haven van Rotterdam liggen, lag ca. 30.000 jaar geleden een rivierlandschap van de Rijn en de Maas. Tijdens verschillende ijstijden stond de zeespiegel zo laag dat je van het huidige Nederland naar Engeland kon lopen. De Noordzee bestond niet. Hier lag een steppeachtig gebied, waar onder andere kudden wolharige mammoeten, reuzenherten en hyena’s leefden.

Door de rijke flora en fauna was dit een aantrekkelijk gebied voor jagers en verzamelaars. Uit de periode van de midden-steentijd, omstreeks 10.500 v Christus, weten we dat de jagers-verzamelaars in kleine groepen leefden. Het rivierduin waarop zij destijds leefden, ligt tegenwoordig op 20 meter diepte beneden NAP. Deze periode noemen we het vroege en midden-mesolithicum.

Op het strand worden o.a. fossielen mammoetbotten, hyenakeutels en vuurstenen werktuigen en afslagen hiervan gevonden. Deze gaan we vandaag dan ook zoeken samen met jullie. Op de volgende site kun je zien wat er zoal gevonden is: www.oervondstchecker.nl. Tevens kun je als je een vondst doet terplekke een foto maken (locatievoorziening van je smartphone moet wel aanstaan) Experts laten dan op het Forum weten wat je gevonden hebt.

Zicht op het strand van de 2e Maasvlakte

Meenemen:
Laarzen – regenkleding – zakje om vondsten in te doen – eten en drinken - eventueel voor hele kleine fossielen een schepje en een zeef.

Excursieleiding:
- Ingrid Janssen 06-38300702
- Peter Stokman 06-19093992

- Aanmelding verplicht via info@geo-oss.nl

- Locatie: Parkeerplaats P1 (rood):
  Maasvlakteboulevard, Maasvlakte Rotterdam
- Coördinaten DG: Breedtegraad: 51.931756, Lengtegraad: 3.979694
- Coördinaten GMS: Breedtegraad: N 51°55'54" Lengtegraad: O 3°58'47"
- Datum: 26 september 2021,
- Tijd vertrek vanaf mc Donalds Heesch: 08.30 uur
- Tijd verzamelen bij parkeerplaats P1 (rood): 10.30 uur
- Bijdrage niet (jeugd)leden: € 5,-
- Minimumleeftijd: voor alle leeftijden
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
Afgelopen excursies:
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
10 juli 2021: Hagen-Hohenlimburg
De Hohenlimburger Kalkwerke bij Hagen in Duitsland is een jaarlijkse terugkerende excursie en niet voor niets. Sinds 2015 is de excursie al een groot succes met veel gezelligheid en mooie vondsten.

De groep bestaande uit 42 personen die in 2015 de Hagen Hohenlimburger Kalkwerke heeft bezocht Daarom gaan we in 2021 wederom de Hohenlimburger Kalkwerke bezoeken. Deze groeve staat bekend om zijn mooie vondsten van o.a. mineralen zoals calciet in de kleuren: groen, geel, oranje, bruin, grijs, wit en doorzichtig. Tevens zijn er ook andere mineralen te vinden zoals kwarts, malachiet etc. Normaal wordt er geen garantie gegeven dat je iets vind in een groeve, maar bij deze groeve kunnen wij jullie garanderen dat je meer zult vinden, dan dat je mee kunt nemen.

Wat de groeve ook zo leuk maakt, is dat je er fossielen kunt zoeken. Dit kunnen zijn koralen, gastropoden ofwel slakkenhuisjes, brachiopoden ofwel tweekleppige schelpen, bryozoa ofwel mosdiertjes, stromatoporen ofwel een kolonie van zee organismen, crinoiden ofwel zeelelies, orthoceren ofwel inktvisachtige en diverse andere cephalopoden ofwel inktvisachtige. Dit zijn allemaal moeilijke woorden, maar het vinden ervan is heel erg leuk.

Na het bezoek aan de deze steengroeve weten wij in ieder geval zeker dat jouw collectie met mineralen of fossielen verder is uitgebreid. Voor de gezelligheid kunnen geïnteresseerden nog mee naar een lokaal terras om op eigen kosten wat te drinken en een hapje te eten.

Excursieleiding:
- Hans Cremers 06-10251315
- Gerben Arts 06-26466634

Let Op: aanmelden verplicht via info@geo-oss.nl en er kunnen maximaal 60 personen mee. Geo Oss Donateurs krijgen voorrang. Wanneer de excursie overvol zit hanteren we een reservelijst die we van boven naar beneden afwerken.

- Locatie: Duitsland, Hagen-Hohenlimburg Kalkwerke
- Coördinaten DG: Breedtegraad: 51.347882, Lengtegraad: 7.581070
- Coördinaten GMS: Breedtegraad: N 51°20'52" Lengtegraad: O 7°34'52"
- Datum: 10 juli 2021
- Tijd bij de steengroeve: 09:45
- Tijd vertrek bij de McDonald's te Heesch: 07:30 uur
- Entree donateurs: Gratis
- Entree niet donateurs: € 15,-
- Minimumleeftijd: 8 jaar
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *