Stichting Geo Oss
 
 
 
 
 

JEUGD 2014


In 2013 heeft de stichting Geo Oss zijn jeugdafdeling geopend. Kinderen zijn immers de toekomst en zo kunnen we de ervaring en liefde voor geologie, zoals mineralen en fossielen doorgeven. Geologie klinkt misschien moeilijk, maar we willen de kennis op een speelse manier overbrengen. Hierbij is plezier zeer belangrijk. Er zullen informatieve bijeenkomsten zijn, uitstapjes naar musea, demonstraties en misschien wel het belangrijkste het zoeken naar mineralen en fossielen. Naast de ervaring van onze leden stellen wij het zeer op prijs dat er ook ouders bij zijn.
 
13 december 2014: Wat is een fossiel en bijzondere fossielen
Inmiddels is Sinterklaas met zijn zwarte pieten weer aangekomen in het zonnige Spanje en worden de kerstbomen weer gezet. Maar vandaag zijn we ons eerst bezig gaan houden met fossielen. 16 kinderen gingen aan de slag in de Berchplaets te Berghem. Na een welkomstwoordje van Wilco werd de groep zoals gebruikelijk in 2'en gesplitst. Een deel ging met Peter Stokman mee waar hij een lezing over fossilisatie gaf. De andere groep mocht beginnen met het maken van fossielen van modelgips.

Spulletjes uitzoeken om fossielen te maken.Op een tafel hadden we verschillende spullen uitgestald die de jeugd konden pakken om deze later in de modelgips te verwerken. Allemaal in een rij, bakje en bordje pakken en vervolgens uitkiezen wat je wilde gebruiken. Zo lagen er onder andere bladeren, pyriet, kwarts, plastic edelsteentjes, koralen, gipskristallen en schelpen op tafel. Nadat iedereen wat gepakt had gingen we aan de tafels met oude lakens zitten. Iedereen mocht helpen in het proces om de gips te bereiden. Het pak met de gebruiksaanwijzing voorlezen, water afmeten, gips afmeten en roeren. Wie hebben er goede kleren aan? Die mochten als eerste testen of het roeren van de gips goed ging en of dit niet spetterde.

Op de bordjes kreeg iedereen een laag gips waarin ze vervolgens de kristallen, fossielen of schelpen konden plaatsen. Natuurlijk kon er ook eerst een blad op het bordje worden gelegd, waardoor in de gips een mooie afdruk van de nerven zouden achterlaten. In de bakjes werd eerst een laag met gips gedaan, waarna er losse kristallen of koralen in gedaan konden worden. En tot slot nog een laag met gips. Wanneer dit droog is kunnen de kinderen thuis hun kristallen uithakken.

Spulletjes uitzoeken om fossielen te maken.Het gips droogde zeer snel, waardoor het lekker warm aan de handen werd en naar een klein half uur was de buitenkant al uitgehard. Op 18 oktober hadden we Seleniet, wat ook een gipsvariant is gezagen, geslepen en gepolijst en nu hebben we wederom met modelgips gewerkt. Allemaal een mineraal waar we leuke dingen mee kunnen doen. Op het einde van de dag bleken een aantal gemaakte stukken gebroken te zijn, waardoor een aantal kinderen nog snel een nieuwe konden maken.

We hebben weer een leuke middag gehad en ook al zijn het geen echte fossielen, kunnen het wel echte fossielen worden. Wie weet of deze afdrukken over 300 miljoen jaar nog op de aarde zijn en dan misschien wel zijn gefossiliseerd!

Peter Stokman en Gerben Arts

Foto's zijn gemaakt door Nancy van den Broek en Gerben Arts.

 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
9 november 2014: Geosfeer
2 impressie van de Geosfeer op zondag 10 november 2013
De activiteiten rondom de jeugdafdeling zijn dit jaar weer toegenomen. We hadden dit jaar namelijk de beschikking over een greenscreen, waarbij kinderen een leuke achtergrond mochten uitkiezen, een helm opzetten en gereedschap vast houden. Hier zijn hele mooie en leuke foto's uit voort gekomen die in een link hieronder te zien zijn. Tevens was er de mogelijkheid om te peuteren in de mergel. Dit was ook dit jaar een groot succes, waarbij de kinderen vaak moesten wachten voordat ze aan de beurt waren. Er zijn leuke vondsten in de mergel gedaan, waaronder haaientanden, zee-egels, belemnieten, schelpjes etc. Na het peuteren mochten ze ook nog een kwartskristal uitzoeken.

Foto's van de 'Geosfeer' zijn gemaakt door Joyce Arts-Beelen.

Foto's van het greenscreen zijn gemaakt door Joyce Arts-Beelen.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
18 oktober 2014: stenen slijpen en algemene geologie
Met dank aan Theo Henskens beschikt Stichting Geo Oss Jeugd sinds 20 september 2014 over een eigen steenzaag. Deze steenzaag hebben we deze dag voor het eerst ingezet, zodat de jongelui zelf stenen kunnen zagen onder begeleiding van ervaren Geo Oss leden. Nadat de groep in 2'en werd gesplitst, ging de eerste groep bestaande uit 10 kinderen naar buiten toe. Het was immers mooi zonnig weer.

Onze nieuwe zaagtafel, gekregen van Theo Henskens Als eerste kregen ze een veiligheidsinstructie van Wilco van den Broek. Het zagen van stenen is niet heel gevaarlijk, maar je moet natuurlijk wel goed opletten. Iedereen had gelukkig oude kleren aan zoals we gevraagd hadden. Nu een veiligheidsbril op en met dank aan Hans Timmers hebben we mooie Selenietstaven gekregen die de kinderen in mooie plakken konden zagen met de diamantzaag.

Na het zagen kon ook buiten op een tafel het slijpen op een glasplaat met slijpoederkorrel 220 beginnen. IJverig gingen de kinderen met hun Selenietplakken rondjes draaien op de vochtige glasplaat. Vervolgens binnen goed afspoelen en zo konden ze naar de volgende slijpgang met korrel 400. Vervolgens weer goed afspoelen onder de kraan en toen kon geslepen worden met korrel 600. Je zag goed dat de kinderen het zwaar kregen na al dit draaien, maar gelukkig kon er nu gepolijst worden en had iedereen een mooi gepolijst plakje witte Seleniet.

Leuke stukjes pyriet kun je zien zitten in de gevelbekleding van Dorpshuis de BerchplaetsDe andere groep van 9 kinderen kreeg een ‘stukje theorie’ van Peter Stokman met deze keer een PowerPoint-presentatie over Algemene Geologie. Hmmm… dat klinkt droog … Maar dat viel erg mee! Het ging over de geboorte van zonnestelsels, kolkende magmastromen, vulkaanuitbarstingen en aardbevingen, stollingsgesteenten, zeebeestjes, metamorfose, micromounts en megakristallen… en nog veel meer. De GeoJeugd-leden praatten volop mee. Ze stelden vragen, hadden goede voorbeelden, en wisten vaak al heel veel. De vele meegebrachte stenen en kristallen gingen van hand tot hand en het was weer erg leuk om met praatjes, plaatjes en echte keien bezig te zijn over een onderwerp dat ons allemaal fascineert. En de begeleidende mama’s, papa’s, opa’s en oma’s… die beginnen er zo langzamerhand ook heel veel verstand van te krijgen!

Rond half 3 was het tijd voor een pauze en werd er gezellig bijgekletst en verhalen uitgewisseld. Iets voor 3 uur was het tijd om de groepen te wisselen, dus nu konden de kinderen die hard gepolijst hadden lekker rusten bij het verhaal van Peter en andersom konden de kinderen die de theorie over algemene geologie hadden gezet hun energie kwijt bij het zagen, slijpen en polijsten. Ook een aantal ouders konden het niet laten om toch een stukje Seleniet of agaat de zagen, slijpen en polijsten. Tevens ontdekte een van de leden van Geo Oss leuke pyrietstukjes in de leistenen gevelbekleding van Dorpshuis de Berchplaets.

De jeugd enthousiast bezig met polijsten van de selenietAan het eind van de middag gingen de kinderen voldaan met een mooi stuk Seleniet naar huis, maar natuurlijk kon er ook weer een leuk mineraal uitgezocht worden. Ditmaal hadden we kwartskristallen uit Duitsland/Heiligenhaus in de aanbieding. Hierbij willen we iedereen nogmaals bedanken voor hun inzet en tot ziens op de Geosfeer in D'n Iemhof te Oss op zondag 9 november.

Peter Stokman en Gerben Arts

Foto's zijn gemaakt door Gerben Arts.

Klik hier voor de film.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
20 september 2014: kristalvormen
Geo Oss heeft besloten om na een proef van een succesvol eerste half jaar met jeugdactiviteiten de jeugdafdeling een vervolg te geven. De eerste activiteit van het jaar stond gepland op zaterdagmiddag 20 september waarbij 15 kinderen met hun ouders aanwezig waren in 'De Berchplaets' te Berghem. Gerben Arts ging het deze dag hebben over de basisbegrippen van mineralen. Hierbij werd er gezamenlijk met de kinderen een opdracht gemaakt, waarbij ze de de hardheidsschaal van Friedrich Mohs konden invullen.

7 gevouwde kristalstelsels in de basisvorm. Vervolgens was het tijd om de 7 verschillende kristalstelsels te behandelen aan de hand van vouwplaten, waarvan de basisvormen reeds gevouwd waren. Zo konden de kinderen zien welke kristalvormen er zoal zijn:
- Amorfe kristallen: Soms zijn de omstandigheden zo dat een mineraal niet de kans krijgt om een kristalstructuur te vormen. De amorfe kristallen vallen dan ook niet onder een van de 7 kristalstelsels.

- Kubisch kristalstelsel: de drie ribben (a, b en c) zijn even lang, en de hoeken (α, β en γ) allemaal 90 graden.

- Tetragonaal kristalstelsel: lijken op uitgerekte kubussen, De belangrijkste vlakken zijn de twee die onder een rechte hoek op elkaar staan. Deze vlakken garanderen dat de hoeken tussen de hoogte-, breedte-, en diepte-as telkens 90 graden zijn.

- Orthorombisch kristalstelsel: de assen staan loodrecht op elkaar, maar verschillen wel in lengte α = β = γ = 90 graden.

- Hexagonaal kristalstelsel: 3 van de assen hebben dezelfde lengte en liggen in een horizontaal vlak, terwijl de 4e as loodrecht op dat horizontale vlak staat en een andere lengte dan de andere drie heeft.

- Trigonaal kristalstelsel: 3 gelijke assen, die elk dezelfde hellingsgraad hebben en niet onder een rechte hoek op elkaar staan α = β = γ ≠ 90 graden.

- Monoklien kristalstelsel: 2 kristallografische assen kruisen elkaar onder een hoek die verschilt van 90 graden. De derde as staat loodrecht op het vlak waarin de andere 2 assen liggen. Alle assen hebben een verschillende lengte.

- Triklien kristalstelsel: bij dit kristalstelsel heeft geen enkel kristalvlak dezelfde afmetingen (a ≠ b ≠ c) en geen van de kristalvlakken staat loodrecht op de andere.

Panorama waarbij de kinderen en ouders actief aan het knutselen zijn.

Na het behandelen van een kristalvorm kregen de kinderen een vouwplaat, waarbij ze zelf (of hun ouders) de kristalvormen konden uitknippen, vouwen, plakken en versieren. Voor diegene waar een kubus of andere basisvorm te makkelijk was, had de mogelijkheid om een moeilijker kristal te maken. Ook een aantal ouders die de tijd wilden doden kregen een van de moeilijkste kristallen. Hier hebben ze de gehele dag op geknipt en gevouwd, maar uiteindelijk niet afgekregen.

Nadat de kinderen 4 kristallen hadden gemaakt hebben we een rondje gedaan met de ervaringen van kinderen op vakantie met mineralen. Een groot deel van de kinderen had dan ook hun eigen gevonden, gekregen of gekochte mineralen bij. Hierbij vertelden ze dan wat voor een mineraal ze hadden en hoe ze eraan kwamen. Gerben vertelde bij deze mineralen dan nog meer weetjes, zodat ze meer te weten kwamen over de mineralen.

Tot slot mocht iedereen nog een aantal leuke stukjes mariaglas meenemen. Mariaglas zijn heldere seleniet kristallen ofwel een gipssoort. Met de handen vol verlieten de kinderen met hun ouders het pand. Iedereen bedankt voor de hulp en het entousiast deelnemen aan deze jeugdactiviteit.

39 verschillende vouwplaten van kristalvormen zijn te downloaden op www.webmineral.com, zodat je ze zelf kunt printen, vouwen en misschien wel versieren.

Gerben Arts

Foto's zijn gemaakt door Wilco van den Broek en Gerben Arts.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
7 juni 2014: Excursie Winterswijk
Aan het werk in de steengroeve van Winterswijk-Ratum.Afgelopen zaterdag hebben we met een aantal kinderen, inclusief ouders/verzorgers, een bezoek gebracht aan de steengroeve in Winterswijk-Ratum. Het echte werk kon nu beginnen, enthousiast gingen de kinderen zelf zoeken naar mineralen en fossielen. Onder begeleiden van ervaren mineralen-, fossielenzoekers en ouders lieten we zien wat er zoal te vinden is in de natuur. Al snel werden er mooie vondsten uit de rotsen gehaald. Met een helm op, hamer en beitel in de hand werden de rotsen gretig weg geslagen. Mooie grote pyrietformaties, celestien, diverse fossielenafdrukken en zelfs bodemplaten van de zee werden gevonden. Iedereen ging tevreden met leuke vondsten en bezweet naar huis!

Foto's zijn gemaakt door Ruben Fastenau.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
10 mei 2014: 2e bijeenkomst zagen, slijpen en polijsten
Het is zover! Het serieuze werk gaat beginnen! Samen met "De Steenarend" in Eindhoven hebben we een leuke activiteit georganiseerd. Je kunt je eigen geode doorzagen en polijsten, en ook een bezoek brengen aan het museum!

De locatie is "De Steenarend" in Eindhoven. We verzamelen in Oss, bij D'n Iemhof om 13.15 uur. Zo kunnen we optimaal gebruik maken van het aantal beschikbare auto's en brandstofkosten delen.

De volgende data zijn beschikbaar (max. 15 deelnemende kinderen per datum):
- Zaterdag 12 april (13.15 verzamelen in Oss, programma van 14.00 tot 16.30).
- Zaterdag 10 mei (13.15 verzamelen in Oss, programma van 14.00 tot 16.30).

Opgeven kan door een mail te sturen naar geojeugd@gmail.com, Hierbij graag aangeven hoeveel kinderen er komen en welke data voor jullie mogelijk zijn? Dan zullen wij daarna de 2 groepen indelen.

Kosten zijn een voor GEO Oss gereduceerd tarief van € 10,00 per kind. (incl. geode doorzagen, polijsten en bezoek aan het winkelmuseum). Begeleiders krijgen gratis toegang.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
12-04-2014: geode zagen, slijpen en polijsten
Zaterdagmiddag om 13.15 verzamelden 10 jeugdleden en de begeleiders zich bij d'n Iemhof om af te reizen naar "De Steenarend" in Eindhoven. Omstreeks 14.00 kwamen we aan in Eindhoven, waar we ontvangen werden door Peter Kerkhof en het overige aanwezige personeel.

De jeugd kon zelf aan de gang met het zagen, slijpen en polijsten van geodes. Allereerst werden we rondgeleid door de winkel / museumverzameling. Peter kan enthousiast vertellen en gaf dan ook veel uitleg bij de stukken die in vitrines waren tentoongesteld. Na een half uur rondleiding, werd er gestart met datgene waarvoor we gekomen waren: Het zagen, slijpen en polijsten van stenen.

De aanwezige kinderen mochten beurtelings een geode doorzagen met een diamantzaag. Sommige geodes zijn hol met bergkristallen en zelfs Goethiet naalden er in! Daarna werden de beide helften van de geode geslepen op een glasplaat. Na het slijpen de handen en geode goed afspoelen om vervolgens bezig te gaan met het polijsten. De gezagen, geslepen en uiteindelijk gepolijste geodes mochten mee naar huis worden genomen, inclusief de aankopen die door sommigen nog in de winkel werden gedaan. Na een geslaagde middag keerden we huiswaarts, eenieder met een mooi aandenken!

Op zaterdag 10 mei gaat de tweede groep kinderen naar "De Steenarend".

Wilco van den Broek

Foto's zijn gemaakt door Ruben Fastenau en Gerben Arts.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
8 maart 2014: Marktplaats
Vandaag werd er in 'De Berchplaets' te Berghem een inloopmiddag gehouden voor de jonge stenen-, mineralen- en fossielenverzamelaars onder ons. Om half 2 gaf Wilco van der Broek een uitleg hoe de middag zou verlopen. Net zoals de vorige keer werd de groep van 13 kinderen en hun ouders in tweeën gesplitst.

Bij de Geo Oss Jeugdmiddag kon je van € 0,50 tot € 5,- een mineraal kopen. Groep 1 mocht naar het andere zaaltje toe. Peter Stokman vertelde het een en ander over verschillende stenen die op het eerste oog niet interessant zijn. Kinderen werden actief bij het verhaal betrokken en mochten zelf ook vragen stellen. Hier kwamen leuke discussies en verhalen uit naar voren.

In groepje 2 mochten de kinderen zelf vertellen wat ze zo leuk vinden aan stenen, mineralen of fossielen. Hoe zijn ze erbij gekomen om dit te verzamelen en wat heb je zelf zoal gevonden of gekocht.

3 kinderen hebben de voorkeur vooral bij mineralen liggen, 2 bij fossielen en 7 kinderen vinden stenen, mineralen en fossielen allemaal leuk. Daarna zijn ze zelf gaan bedenken wat ze leuk vinden om met de middagen te gaan doen. Zoals stenen slijpen, mineralen en fossielen tekenen, mineralen nabouwen, stenen zoeken en uithakken, door een microscoop kijken, Geo-kamp in de zomervakantie en nog veel meer. Op 9 november is de Geo Oss stenen, mineralen en fossielenbeurs in Oss. Graag willen we de kinderen hierbij betrekken en de kinderen willen dit zelf ook graag. Hierbij kwamen dan ook leuke ideeën naar voren wat de kinderen dan zoal op de beurs kunnen doen. Mooie stenen verkopen, miniquiz maken, hun eigen verzameling laten zien, mergel uitkrabben en ook activiteiten die ze op deze middagen doen.

Net na de pauze was er gelegenheid tot het ruilen van mineralen, stenen en fossielen tussen de kinderen onderling. En de meeste kinderen hadden weer leuke nieuwe stukken weten te bemachtigen. Daarna konden er ook mineralen gekocht worden, variërend van € 0,50 tot € 5,00 bij een van de Geo Oss leden, die al deze mineralen zelf heeft gevonden. Tevens was er een mogelijkheid tot het determineren van de mineralen en stenen die de kinderen zelf hadden meegenomen. De Geo Oss leden hadden het hier soms moeilijk mee. Soms waren ze het allemaal over eens en soms was er een twijfel wat het nu precies was.

Het was een leuke en leerzame middag waarbij iedereen zijn verzameling weer heeft weten uit te breiden. Volgende keer op 12 april gaat het echte werk beginnen en gaan de kinderen zelf stenen zagen, slijpen en polijsten.

Wij bedanken de kinderen, hun ouders en de Geo Oss leden die mee hebben geholpen.

Gerben Arts

Foto's zijn gemaakt door Joyce Arts-Beelen.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
8 februari 2014: Microscoop, ontstaan van het leven en UV-mineralen
Een Geo Oss jeugdlid die geconcentreerd naar micromounts kijkt door een microscoop. Vandaag werd weer de tweede Geo Oss jeugdbijeenkomst georganiseerd van 2014. Deze middag stond in het teken van micromounts bekijken door een microscoop, mineralen bekijken die oplichten onder een UV-lamp en een lezing over het ontstaan van het leven. Nieuw dit jaar is ook dat de locatie waar de middag werd gehouden, niet meer in d’n Iemhof te Oss was, maar in het nieuwe dorpshuis ‘De Berchplaets’ te Berghem.

Om half 2 heette Wilco van der Broek de 23 kinderen en hun ouders van harte welkom. Na een korte uitleg hoe de dag zou verlopen werd de groep in tweeën gesplitst. Een groep mocht naar de andere ruimte om micromounts te bekijken onder de microscoop en mineralen te bekijken onder een UV-lamp. De andere groep kreeg een lezing van Peter Stokman over het ontstaan van het leven.

Vervolgens begon Wilco van der Broek met een korte uitleg over micromounts en fluorescerende mineralen. Hierbij werden de kinderen actief betrokken en de meeste kinderen wisten ook precies wat micromounts zijn, namelijk hele kleine mineralen / kristallen die met het blote oog (bijna) niet te zien zijn. Om deze kristallen te kunnen zien, moet je een loep, of een microscoop gebruiken. Dit gingen we later dan ook doen. Micromounts worden overal ter wereld gevonden en een aantal plaatsen in de buurt zijn dan ook Winterswijk en de eifel. Maar vandaag hebben we ook micromounts uit Ramsbeck in het Sauerland en uit de groeve Clara uit Wolfach in het Zwarte Woud. De micromounts worden in kleine doorzichtige doosjes opgeslagen en nemen zo weinig plaats in beslag in een verzameling. Een ander voordeel van mircomounts verzamelen is dat de kristallen meestal onbeschadigd zijn, omdat ze zo klein zijn en vaak in kleine holtes zitten.

Onder een UV lamo zien sommige mineralen er heel anders uit. De groep werd vervolgens weer ingedeeld in 4 kleinere groepje van 2 á 3 kinderen, zodat ze veel door de microscoop konden kijken naar de mooie micromounts en fluorescerende mineralen. Een ander voordeel was dat de ouders zo nu en dan ook mee konden kijken, omdat zij ook behoorlijk nieuwsgierig waren geworden. De kinderen waren behoorlijk enthousiast en een groot deel van de kinderen had ook een aantal eigen mineralen meegenomen. Hier kwamen ook leuke verassingen uit. Sommige baalden behoorlijk als er na een kwartier weer van microscoop of fluorescerende mineralen geruild moest worden. Ze hebben geleerd hoe een microscoop werkt, hoe ze zelf scherp kunnen stellen, welke mineralen er zoal gevonden worden en hoe deze eruit kunnen zien.

Na ongeveer een uur was het tijd voor een half uurtje pauze in de kantine. Nu kon iedereen nog zien dat Sven Kramer een goede tijd had neergezet en naar later bleek een gouden medaille had gewonnen.

Het eerste leven op aarde is zo’ n 3,8 miljard jaar geleden ontstaan. Sindsdien heeft zich een ongelooflijke ontwikkeling voorgedaan tot alle levensvormen die we nu kennen. Op zaterdagmiddag vatte Peter dit lange, lange verhaal samen in slechts één uur. Van de allereenvoudigste eencellige levensvormen, die het leven op aarde miljarden jaren bepaalden, tot het enige dier ter wereld dat dit verhaal kan vertellen, de mens. Met reuzenstappen werd een aantal bijzondere hoofdstukken uit het verhaal toegelicht: de eerste bizarre meercelligen, de verovering van het land, de hoogtijdagen van de dino’s, hun daverend einde, en de opkomst van onze eigen familie, de zoogdieren. Er was een aandachtig publiek van kinderen en ouders, en het was buitengewoon hoe geïnteresseerd de kinderen meededen en vooral: hoeveel ze er van afwisten. De ‘dunkleosteus’ was een oude bekende en een van de kinderen kende de namen van 24 dinosaurussen! Al met al een gezellige, geanimeerde, en zeer leerzame middag.

Na afloop kregen alle aanwezige kinderen nog een mooi stuk mineraal uit een oude verzameling en een amethistpunt. Nog even alles opruimen, moe maar voldaan gingen rond half 5 de vrijwilligers Coen-Prinsen-Geerlings , Hans Cremers, Jelco van Tooren, Jos Hoedeman, Wilco van der Broek , Joyce Arts-Beelen en ondergetekenden naar huis.

Peter Stokman en Gerben Arts

Foto's zijn gemaakt door Joyce Arts-Beelen.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
3 januari 2014: Oertijdmuseum 'De Groene Poort'
Welkom in het Dinosaurusmuseum! Dit Oertijdmuseum in Boxtel is het grootste geologische museum van Nederland. Je wandelt er langs landschappen uit de oertijd met bijzondere fossielen en levensechte dinosaurussen. Buiten vind je een spannende Oertijdtuin. Ook is er een speeltuin.

De eerste activiteit voor de jeugd heeft plaatsgevonden. Wat een succes! Met 22 kinderen en dito ouders zijn we richting Oertijdmuseum `De Groene Poort` in Boxtel getogen. Helaas was Hans Cremers afwezig vanwege verbouwingsactiviteiten. Door René Fraaije zijn we op leuke wijze welkom geheten met een interessant introductieverhaal. De kinderen waren erg geïnteresseerd en hadden veel vragen.

Met een speurtocht in de hand is vervolgens zowel het museum als de tuin bezocht. Na 1,5 uur speuren kwamen we weer bij elkaar voor een afrondend praatje door René. De deelnemers mochten een haaientand of een halfedelsteen uitzoeken en gingen opgetogen huiswaarts. Zowel René als de organisatie werden middels een applaus bedankt!

Wilco van der Broek

Foto's zijn gemaakt door Wilco van der Broek.
 
Bij het oertijdmuseum sta je oog in oog met een dinosaurus
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
23 november 2013: jeugdbijeenkomst
Geo Jeugd is nu echt van start gegaan!

Tijdens de Mineralenbeurs op 10 november hebben heel veel kinderen meegedaan aan het zoeken naar fossielen in stukken mergel en het slijpen van stukjes koraal. Ook zijn er flink wat kinderen stoer op de foto gegaan met een helm op en in hun handen een breekijzer en grote hamer.

Wilco, Hans en Tineke waren er ook, net als alle andere GEO-leden, en hebben aan de kinderen en hun vaders en moeders en opa’s en oma’s gevraagd of ze aan de GEO Jeugd groep mee willen doen. En dat is gebeurd!

Zeker 35 kinderen hebben zich enthousiast opgegeven en ongeveer 20 kinderen zijn met hun vaders, moeders of andere volwassenen, zaterdagmiddag 23 november jl. bij elkaar gekomen in D’n Iemhof.

Daar hebben ze kennis gemaakt met Wilco, Hans en Tineke en hebben ze meegeluisterd en gepraat over het programma dat werd gepresenteerd.

Er zijn leuke ideeën ingebracht door de kinderen, zoals het meenemen van een Museum Jaarkaart als we naar het Museum De Groene Poort in Boxtel gaan, op 3 januari in de Kerstvakantie. En er werden hele slimme vragen gesteld over het moeten hebben van een helm en of je altijd overal mee naar toe mag (wat niet zo is als je onder de 8 jaar bent).

Bovendien waren er twee broers van 7 en 11 jaar die zelf dit jaar in een beekje, vlak bij de camping in Limburg waar ze met vakantie waren, met een zeef veel vondsten hebben gedaan! Haaientanden en andere fossielen zijn door hen in zakken vol mee naar huis genomen. Ze hebben ons verteld waar die speciale plek is, zodat we er later met GEO Jeugd misschien ook nog naar toe kunnen.

Wil je meer weten over het meedoen aan GEO Jeugd? Dan kun je kijken op onze site of facebook en aanmelden via de mail: geojeugd@gmail.com, facebook of bel 06–10251315 (na 18.00).

Je bent van harte welkom!

Namens GEO Oss van harte welkom !