Stichting Geo Oss
 
 
 
 
 

JEUGD 2017


 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
10 december 2017: sieraden maken
Net zoals de afgelopen 2 dagen viel er vandaag ook weer ontzettend veel sneeuw, waardoor een aantal deelnemers veilig thuis zijn gebleven. Ondanks de winterse omstandigheden kwamen er toch 17 kinderen met hun begeleiders opdagen.

Topvondst van Martijn Leigtenberg: kernbel Onder begeleiding van Wim en Tea Buyk werden er kettingen gemaakt met agaatschijfjes. Daarna werden er mooie mineralenboompjes gemaakt, oordeel zelf: Kunst of Kitsch. In ieder geval waren de kinderen super enthousiast en vonden ze het een super leuke middag.

Als laatste is ook nog de fossielencollectie van oud donateur David Gibbs die een aantal jaren geleden is overleden, verdeeld onder de aanwezigen. Tevens kon iedereen nog de kerstmarkt in 'De Berchplaets' bezoeken.

Foto's zijn gemaakt door Nancy van der Broek.

-------------------------------------------------------

Algemene informatie:
Op zondag 10 december gaan we vanaf 13.30 aan de slag met twee activiteiten. Wij hebben een keer voor de zondag gekozen omdat veel jeugdleden op zaterdag andere (sport) verplichtingen hebben.

Activiteit 1: Sieraden maken onder begeleiding van Tea Buijk. We gaan hangers maken, maar ook een mooi mineralenboompje op een stuk steen!

Activiteit 2: Verdeling van de verzameling van (te vroeg) overleden Geo lid David Gibbs. David verzamelde fossielen. Het lijkt mij dat zowel de volwassenen als de jeugdleden interesse hebben in stukken uit deze verzameling.

Omdat het op zondag 10 december ook kerstmarkt is in de Berghplaets, wil ik jullie verzoeken om jezelf aan te melden wanneer je interesse hebt in deze geo-middag door een mail te sturen naar info@geo-oss.nl. Het is dan namelijk ook mogelijk om de kerstmarkt te bezoeken. Ook is het voor ons fijn om te weten hoeveel jeugdleden er komen, dit i.v.m. het inkopen van benodigde spullen om sierraden en mineralenboompjes te maken.

Voorbeelden van hangertjes die we kunnen gaan maken

- Locatie: Dorpshuis De Berchplaets
- Datum en tijd: 10 december 2017, start om 13.30 uur
- Entree niet jeugdleden: € 5,-
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
12 november 2017: GEOSFEER - Mammoeten, Mineralen en Meer
GeoSfeer, de jaarlijkse mineralenbeurs van Geo-Oss wordt dit jaar voor de 39e keer gehouden.

Met 800-900 bezoekers en zo'n 30 standhopuders is GeoSfeer een van de grootste Geo-beurzen van Nederland. Geo-Oss richt zich met haar beurs niet alleen op liefhebbers & verzamelaars, maar ook op gezinnen en jeugd.

Impressie van Geosfeer 2015

Het streven is daarbij om de kennis over Geologie, Fossielen en Mineralen toegankelijk te maken voor een breed publiek. 'Enthousiasme' is het sleutelwoord, en GeoSfeer wordt vaak genoemd als een van de levendigste en gezelligste mineralenbeurzen van Nederland.

Geosfeer 2017 vindt plaats op zondag 12 november 2017 in 'de Berchplaets' Sportstraat 3 te Berghem, Gemeente Oss. In deze prachtige grote en overzichtelijke ruimte wordt naast de Beurs ook een expositie ingericht. De titel daarvan is Mammoeten, Mineralen en Meer.

Onder dit thema zullen spectaculaire en verbazingwekkende voorbeelden uit de wereld van fossielen en mineralen getoond worden. Maar… niet alleen het grote, fonkelende en glimmende is spectaculair: ook achter bescheiden en ogenschijnlijk gewone stenen schuilt vaak een ongelooflijk verhaal. Ook daaraan zal bij de expositie aandacht besteed worden.

Impressie van Geosfeer 2016

Er zijn weer diverse attracties voor de jeugd: een geodenkraker, goudpannen, 70-miljoen jaar oude fossielen uit de mergel peuteren, en een boeiende en leerzame GeoQuiz met voor iedereen een authentieke geologische prijs.

Elk uur is er een verloting van prijzen die door de standhouders ter beschikking gesteld zijn. De centraal gelegen Horeca-ruimte geeft de bezoekers de gelegenheid om even uit te blazen. En… er is een verzamelaarscafé waar een aantal verzame-laars hun mooiste stukken laten zien.

Kortom: GeoSfeer is geen gewone mineralenbeurs. Door de vele attracties is het een evenement: het is een dagje uit voor iedereen die geïnteresseerd is in stenen.

En… wie is dat nou niet?

Ga voor meer informatie over Geo-Oss naar de website www.geo-oss.nl of stuur een e-mail naar info@geo-oss.nl.

Jeugd aan het mergelpeuteren op Geosfeer 2016

Informatie
Dorpshuis De Berchplaets
Sportstraat 3
5351 BZ Berghem

Van 10:00 tot 17:00 uur

Toegangsprijs:
- Volwassenen € 3,50
- Kinderen tot 12 jaar € 1,-
- Donateurs gratis

Rolstoelvriendelijk

Telefoonnummer De Berchplaets: 0412 - 40 46 88

Beurscoördinator: Hans Cremers
Telefoonnummer: 06-10251315
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
7 oktober 2017: excursie 2e Maasvlakte
Om 9:30 vertrokken we vanaf de McDonalds in Heesch naar de parkeerplaats aan de Maasvlakteboulevard. Een aantal mensen reden rechtstreeks. Het weer werkte niet echt mee, regen en een behoorlijk harde wind stonden ons te wachten. Boven op de duin werden we zowat gezandstraald maar op het strand was het enigszins te doen.

Topvondst van Martijn Leigtenberg: kernbel Het was eb dus genoeg strand om op te zoeken.

Onder de vondsten was limoniet maar vooral veel botmateriaal waaronder 1 stuk wat waarschijnlijk een werktuig kon zijn geweest. Ook werd er een punt van het gewei van een edelhert gevonden maar heel bijzonder een kernbijl van vuursteen.

Op www.oervondstchecker.nl is hij gedetermineerd.

Rond twaalf uur waren we goed uitgewaaid en begon het serieus te regenen. We zijn even naar het routier restaurant gereden om daar onszelf een beetje op te warmen en onder het genot van een hapje en drankje hebben we onze vondsten bekeken.

Ondanks het weer was het toch een leuke ochtend!

Ingrid Janssen

Foto's zijn gemaakt door diverse Geo Oss donateurs.

---------------------------------------------------------

Algemene informatie:
Bij de aanleg van de tweede maasvlakte in de haven van Rotterdam is er zand opgespoten uit de bodem van de Noordzee. Dit zand is oerzand. Hierin zijn sporen naar boven gekomen van menselijk en dierlijk leven.

Waar nu de Noordzee en de haven van Rotterdam liggen, lag ca. 30.000 jaar geleden een rivierlandschap van de Rijn en de Maas. Tijdens verschillende ijstijden stond de zeespiegel zo laag dat je van het huidige Nederland naar Engeland kon lopen.

De Noordzee bestond niet. Hier lag een steppeachtig gebied, waar onder andere kudden wolharige mammoeten, reuzenherten en hyena’s leefden.

Door de rijke flora en fauna was dit een aantrekkelijk gebied voor jagers en verzamelaars. Uit de periode van de midden-steentijd, omstreeks 10.500 v Christus, weten we dat de jagers-verzamelaars in kleine groepen leefden. Het rivierduin waarop zij destijds leefden, ligt tegenwoordig op 20 meter diepte beneden NAP. Deze periode noemen we het vroege en midden-mesolithicum.

Op het strand worden o.ao fossielen mammoetbotten, hyenakeutels en vuurstenen werktuigen en afslagen hiervan gevonden.

Op de volgende site kun je zien wat er zoal gevonden is: www.oervondstchecker.nl

Tevens kun je als je een vondst doet terplekke een foto maken (locatievoorziening van je smartphone moet wel aanstaan) Experts laten dan op het Forum weten wat je gevonden hebt.

Meenemen:
Laarzen – regenkleding – zakje om vondsten in te doen – eten en drinken - eventueel voor hele kleine fossielen een schepje en een zeef.

Let op: Er zijn geen toiletten aanwezig! Er is wel ca twee minuten rijden vanaf de parkeerplaats een mooi Routtiers restaurant met toiletten Hormuzstraat 50.

under_construction

- Locatie: Maasvlakte Boulevard P3 blauw
- Datum en tijd: 7 oktober 2017,
  8:30 Vertrek vanaf mc Donalds Heesch of
  10:15 verzamelen bij de parkeerplaats van Maasvlakte
- Bijdrage niet (jeugd)leden: € 2,-
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
09 september 2017: goudpannen bij Spijk
Vorig jaar zijn we met een aantal volwassenen goud gaan zoeken bij Spijk daar waar de Rijn ons land binnen komt. Dit jaar gaan we dit weer doen en nu ook met de jeugd erbij en wel op 9 september!

Goud deeltjes in de pan Er liggen ook genoeg stenen op het strand om tussen te snuffelen en vorig jaar had er ook iemand een metaaldetector meegenomen er kan ook worden gevist!

Maar het gaat natuurlijk voornamelijk om het goud zoeken zelf. Het goud is zo klein als zandkorreltjes en je moet er wel wat moeite voor doen.

Meenemen: Geo Oss Hesje - Laarzen - Schep(je) - afsluitbaar emmertje - bakje om water mee te scheppen – afsluitbaar klein flesje om het gevonden goud in te verzamelen.

Wordt voor gezorgd: Goudpan – pipetjes.

Goud behoort tot de edelmetalen en is een dicht maar zacht metaal, net iets harder dan zink. Voor het gebruikt kan worden, moet het gezuiverd worden en voor de meeste doeleinden wordt het gelegeerd met andere materialen om het harder te maken. De zuiverheid van goud voor sieraden wordt gemeten in karaat; zuiver goud is 24 karaat. Veel voorkomende zuiverheidsgraden in Nederland zijn 14 karaat (58,3% goud), 18 karaat (75%) en 22 karaat (91,7%).

Naam: Goud / Aurum
Symbool: AU
Groep: Kopergroep
Reeks: Overgangsmetalen
Kleur: Geel metalliek

- Locatie: Nederland, Spijk, Spijksedijk
- GMS Coördinaten: Breedtegraad N 51°50'54.902'' Lengtegraad O 6°8'58.047''
- Datum en tijd: 09 september 2017, 10.00 uur te Spijk
- Entree niet donateurs: € 2,-
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
8 juli 2017: excursie GeoFort Herwijnen

Vandaag met een kleine groep enthousiaste Geo leden naar het GeoFort in Herwijnen geweest.

Groepsfoto van Stichting Geo Oss Jeugd bij GeoFort te Herwijnen Er waren veel verschillende activiteiten te doen, zoals m.b.v. zand een vulkaan maken waaruit lava kwam stromen. Het geur pad was erg leuk (en soms vies ruikend) en de 4D globe was heel interessant omdat je (al draaiende kan zien) hoe de wereld is gevormd.

Met behulp van een simulator zijn we tot het midden van de aarde afgedaald. Er was voor iedereen iets te doen en te beleven. Het ws een leuke dag die ik aan iedereen kan aanraden.

Groetjes, Emma

- Locatie: GeoFort Herwijnen, Nieuwe Steeg 74, 4171 KG Herwijnen
- Datum en tijd: 8 juli 2017, 11.00 uur bij GeoFort
- Entree niet jeugdleden: € 10,50 en Museumkaarthouders gratis.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
10 juni 2017: excursie Hagen-Hohenlimburg
In 2015 en 2016 hebben we via Geotouring.de een bezoek mogen brengen aan de Hohenlimburger Kalkwerke bij Hagen in Duitsland. Beide jaren waren een groot succes met veel gezelligheid en mooie vondsten.

De groep bestaande uit 42 personen die in 2015 de Hagen Hohenlimburger Kalkwerke heeft bezocht Daarom gaan we voor 2017 wederom de Hohenlimburger Kalkwerke bezoeken. Deze groeve staat bekend om zijn mooie vondsten van o.a. de mineralen zoals calciet in de kleuren: groen, geel, oranje, bruin, grijs, wit en doorzichtig. Tevens is er kwarts te vinden en met een beetje geluk nog andere soorten mineralen. Normaal wordt er geen garantie gegeven dat je iets vind in een groeve, maar bij deze groeve kunnen wij jullie garanderen dat je meer zult vinden, dan dat je mee kunt nemen.

Wat de groeve ook zo leuk maakt, is dat je er fossielen kunt zoeken. Dit kunnen zijn koralen, gastropoden ofwel slakkenhuisjes, brachiopoden ofwel tweekleppige schelpen, bryozoa ofwel mosdiertjes, stromatoporen ofwel een kolonie van zee organismen, crinoiden ofwel zeelelies, orthoceren ofwel inktvisachtige en diverse andere cephalopoden ofwel inktvisachtige. Dit zijn allemaal moeilijke woorden, maar het vinden ervan is heel erg leuk.

Na het bezoek aan de deze steengroeve weten wij in ieder geval zeker dat jouw collectie met mineralen of fossielen verder is uitgebreid.

Let Op: aanmelden verplicht via info@geo-oss.nl en er kunnen maximaal 25 personen mee.

- Locatie: Duitsland, Hagen-Hohelimburg Kalkwerke
- Datum: 10 juni 2017
- Tijd bij de steengroeve: 09:45
- Tijd vertrek bij de McDonalds te Heesh: 07:30
- Entree donateurs: € 5,-
- Entree niet donateurs: € 10,-
- Minimumleeftijd: 8 jaar
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
13 mei 2017: Haaientanden zoeken in Antwerpen
De regio Antwerpen is een fossielenrijk gebied waar je ook mooie en speciale haaientanden kunt vinden. Vandaag gaan we met een klein groepje begeleid door een gids op jacht naar deze moordwapens van haaien. Deze tanden komen met name uit sedimenten uit het Tertiair (Paleogeen en Neogeen; 65 tot 2,6 miljoen jaar geleden).

Met behulp van een zeef zullen we veel zand moeten zeven om vervolgens tussen de bivalven en gastropoden (schelpachtigen) de soms vlijmscherpe tanden te kunnen vinden.

Zojuist gevonden haaientand

- Locatie: België
- Datum en tijd: 13 mei 2017, tijd volgt nog
- Entree niet jeugdleden: alleen voor donateurs
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
8 april 2017: agaten zoeken in grindgroeve Dorperheide in Arcen
Vandaag gaan we het complete proces beleven van het zoeken naar agaten tot aan het polijsten van deze unieke stenen. Om 10:00 uur worden we bij de grindgroeve Dorperheide te Arcen verwacht. Na ongeveer 2,5 uur zoeken pakken we alle vondsten en onze spullen weer in en voor de geïnteresseerden gaan we terug naar de Werkplaats in Berghem. Daar gaan we de zelf gevonden agaten of rode jaspis zagen, slijpen en polijsten. Vervolgens gaat Gerben Arts een mooie foto van jullie vondsten maken. Zo heb je een leuk aandenken aan deze dag.

Voor het zoeken van agaten heb je vooral goede ogen nodig. We gaan jullie laten zien hoe je de agaten of jaspis kunt herkennen en wat voor een stenen er nog meer liggen. Voor de veiligheid is het verplicht om het Geo Oss veiligheidshesje, helm en stevige schoenen / laarzen te dragen. Omdat het al enkele dagen droog is, is het handje om een plantenspuit mee te nemen om zo de stenen nat te spuiten en de agaten makkelijker te herkennen. Verder heb je natuurlijk een emmer of zak nodig waar je je vondsten in kunt leggen. Denk er verder ook aan om voldoende drinken en eten / snacks mee te nemen.

In de Nederlands/Duitse grensstreek zijn tientallen zand & grindgroeves te vinden. Deze zand & grindgroeves produceren bouwgrondstoffen voor afnemers in de woning-, utiliteits- en wegenbouw en betonindustrie. Met machines en installaties worden verschillende soorten zand en grind geproduceerd.

Het zand en grind wat in de groeves gewonnen wordt is in de loop der miljoenen jaren aangevoerd door de rivieren de Rijn en Maas. Grind is een afzetting die voor tenminste 30% bestaat uit gesteentefragmenten waarvan de diameter groter is dan 2 millimeter en kleiner dan 63 millimeter. Wanneer de fragmenten kleiner zijn spreken we van zand, zijn ze groter, dan spreken we van keien.

De Rijn en Maas voerden met name tijdens het Kwartair (2,58 miljoen jaar geleden tot en met heden) grote hoeveelheden aan, afkomstig uit de Ardennen in België en het Rijnlandmassief in Duitsland, maar ook uit verder gelegen gebied zoals de Vogezen (Maas en Rijn).
Een veelvoorkomend mineraal in zand en grind is kwarts. De Maas voerde grind aan uit Noordoost-Frankrijk en België. Het Maasgrind is herkenbaar aan een hoge concentratie vuursteen (tot wel 50%) en de aanwezigheid van kalksteen.

De Rijn, die grind aanvoert vanuit onder andere de Eifel, Sauerland en de Alpen, heeft grind afgezet in Midden- en Zuid-Nederland. Dit Rijngrind is herkenbaar aan de hoge concentratie kwarts en de afwezigheid van kalksteen. Bijzonder aan dit grind is dat het de halfedelsteen jaspis en agaten bevat. Het oorsprongsgesteente van jaspis en agaat komt alleen voor in een klein gedeelte van Duitsland lang de rivier de Nahe, een zijrivier van de Rijn.

En voor de agaten en jaspis komen mineralenverzamelaars speciaal naar grindgroeves zoals de Dorperheide in Arcen. Deze prachtige stenen kunnen bewerkt worden door ze te zagen, slijpen en te polijsten en kunnen dan ook in sieraden verwerkt worden. Ook is het mogelijk om fossielen te vinden zoals versteend hout, zee-egels en botten, dus ook voor de fossielenverzamelaar zijn er leuke vondsten te doen.

de productie-installatie van grindgroever Dorperheide te Arcen

- Locatie: grindgroeve Dorperheide:
  Dorperheideweg 47, 5944 NK te Arcen
- Datum en tijd: 8 april 2017,
  08.45 uur vertrek vanaf 'De Berchplaets' Te Berghem of
  10:00 uur ontvangst bij de grindgroeve Dorperheide
- Entree niet jeugdleden: € 2,-
- Minimumleeftijd: 8 jaar
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
18 maart 2017: Kristian Egberts: workshop mineralogie
In de workshop komen de basiselementen van de mineralogie naar voren. Door interactief over de onderwerpen te spreken met elkaar en het in begrijpelijke taal te verwoorden, zal het voor iedereen interessant zijn en iedereen kan mee doen; van jong tot oud!

Vragen als "Wat zijn mineralen" en "Hoe ontstaan mineralen" leggen de basis voor het onderwerp mineralogie en worden met foto's en films op een speelse manier uitgelegd. Daarna gaan we dieper in op het zelf zoeken naar mineralen en kijken we samen naar vragen als "Wat heb je nodig om mineralen te zoeken" en "Waar kun je eigenlijk mineralen vinden". Om daar achter te komen, zal een verrassend element centraal staan. Wat dat is, blijft nog een verrassing.

De workshop wordt gehouden door Kristian Egberts die met zijn onderwijservaring en de passie voor mineralen en het mineralen zoeken al jaren informatie overbrengt aan iedereen die er in geïnteresseerd is, met lezingen/workshops, beursdeelnames en stichting Minerals Foundation. Dus wil je meer weten over mineralogie door middel van een toegankelijke workshop? Kom dan naar 'De Berchplaets' op zaterdag 18 maart 2017 om 13.30 uur.

Kristian Egberts die een deel van zijn collectie tentoonsteld.

- Locatie: De Berchplaets, Sportstraat 3, 5351 BZ Berghem
- Datum en tijd: 18 maart 2017, 13:30
- Entree niet jeugdleden: € 2,-
- Minimumleeftijd: 0 jaar
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
11 februari 2017: Geo Oss Jeugdquiz, zagen, slijpen en polijsten
Hoe goed hebben jullie het afgelopen jaar opgelet bij de jeugdactiviteiten, wat weet je over dinosaurussen, fossielen en mineralen?

Vandaag gaan we op een leuke manier een quiz houden waarbij de kennis van de kinderen getest wordt. Spelend in groepjes en tegen elkaar kijken we of je weet welke hardheid bijvoorbeeld amethist heeft of wanneer de dinosaurussen zijn uitgestorven.

De winnaar gaat met een mooie prijs vandoor, maar natuurlijk gaat er niemand met lege handen naar huis.

De Geo Jeugdkwiz

- Locatie: De Berchplaets, Sportstraat 3, 5351 BZ Berghem
- Datum en tijd: 11 februari 2017, 13:30
- Entree niet jeugdleden: € 2,-
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
Geannuleerd: 7 januari 2017: Natuurhistorisch Museum Maastricht
Op zaterdag 7 januari willen wij naar Maastricht afreizen om daar het Natuurhistorisch Museum te bezoeken. Het museum bevat verschillende mooie collecties die met de regio te maken hebben. Limburg staat natuurlijk bekend om zijn mergel en de daarin gevonden fossielen. Een deel van de collectie bestaat uit het krijt-collectie, petrologie en tegelen-collectie. Tevens zijn er volop activieiten voor de kinderen zoals een speurstocht, prepareren etc. De mosasaurus in het Natuurhistorisch Museum Maastricht

Krijt-Collectie
Deze collectie omvat circa 105.000 fossielen uit de mergellagen van het Boven-Krijt, de periode die ook wel wordt aangeduid met de naam 'Maastrichtien' (71 tot 65,4 miljoen jaar geleden). Tot de topstukken behoren de resten van de enorme Mosasauriërs en zeeschildpadden en fragmenten van landbewonende dinosauriërs. Maar ook de stratigrafische collectie ammonieten en de stekelhuidigen zijn van groot belang omdat zij dienen als gidsfossielen waarmee de verschillende lagen mergel met elkaar kunnen worden gecorreleerd.

De Krijtcollectie bestaat uit een groot aantal deelcollecties waaronder, naast de Standaardcollectie, die van W.M. Felder, Max Meijer (voornamelijk stekelhuidigen), Pergens (een uitgebreide collectie Bryozoa) en Senden (m.n. Brachiopoden).

Petrologie
Deze collectie bestaat uit een omvangrijke collectie gesteentetypen uit o.a. de Eifel en Ardennen, een collectie mineralen (van groot belang voor onderzoek aan de mineraalvoering in de steenkoollagen van Zuid-Limburg, een uitgebreide collectie vuursteentypes uit allerlei streken in Europa, een collectie Maasgrind (o.a. van de Brunssummerheide en een collectie boorkernen uit het Carboon en Devoon van Zuid-Limburg.

In de collectie is voorts een verzameling koralen, trilobieten, Brachiopoden en zeelelies uit de Eifel ondergebracht.

Tegelen-collectie
Uit de kleilagen van Tegelen is een groot aantal goed geconserveerde fossielen bijeengebracht die samen een goed beeld geven van de flora en fauna uit het naar het plaatsje Tegelen genoemde Tiglien, de aanduiding voor het tijdperk van 2,2 - 1,7 miljoen jaar geleden.

Naast een groot aantal soorten planten zijn fossielen gevonden van twee soorten bevers, panters, olifanten, apen, tapirs, neushoorns, herten en moerasschildpadden.

- Locatie: Natuurhistorisch Museum Maastricht
- Vertrek vanaf: 11:00 uur vanaf parkeerplaats van de Macdonalds in Heesch
- Datum en tijd: 7 januari 2017, 13:00 bij het Natuurhistorisch Museum Maastricht:
  De Bosquetplein 7, 6211 KJ Maastricht
- Entree niet jeugdleden: zie www.nhmmaastricht.nl
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *