Stichting Geo Oss
 
 
 
 
 

HOMEPAGE 2014


13 december 2014: Wat is een fossiel en bijzondere fossielen
Inmiddels is Sinterklaas met zijn zwarte pieten weer aangekomen in het zonnige Spanje en worden de kerstbomen weer gezet. Maar vandaag zijn we ons eerst bezig gaan houden met fossielen. 16 kinderen gingen aan de slag in de Berchplaets te Berghem. Na een welkomstwoordje van Wilco werd de groep zoals gebruikelijk in 2'en gesplitst. Een deel ging met Peter Stokman mee waar hij een lezing over fossilisatie gaf. De andere groep mocht beginnen met het maken van fossielen van modelgips.

Spulletjes uitzoeken om fossielen te maken.Op een tafel hadden we verschillende spullen uitgestald die de jeugd konden pakken om deze later in de modelgips te verwerken. Allemaal in een rij, bakje en bordje pakken en vervolgens uitkiezen wat je wilde gebruiken. Zo lagen er onder andere bladeren, pyriet, kwarts, plastic edelsteentjes, koralen, gipskristallen en schelpen op tafel. Nadat iedereen wat gepakt had gingen we aan de tafels met oude lakens zitten. Iedereen mocht helpen in het proces om de gips te bereiden. Het pak met de gebruiksaanwijzing voorlezen, water afmeten, gips afmeten en roeren. Wie hebben er goede kleren aan? Die mochten als eerste testen of het roeren van de gips goed ging en of dit niet spetterde...........>>> lees verder

Foto's zijn gemaakt door Nancy van den Broek en Gerben Arts.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
09-11-2014 Geosfeer: Mineralen en hun toepassing
Zoals ieder jaar organiseert Stichting Geo Oss haar jaarlijkse Geosfeer. Dit is een druk bezochte mineralen-, fossielen-, sieraden- en gesteentenbeurs in het gezellige Noord-Brabant. Vorig jaar dachten we dat we flink hadden uitgepakt, maar dat viel in het niets bij de organisatie van Geosfeer 2014. Dit kwam met name door het thema van de expositie genaamd: Mineralen en hun Toepassing. Door de expositiecommissie zijn dan ook vele uren opgeofferd om het publiek een beeld te schetsen welke mineralen hun toepassing hebben in ons dagelijkse leven.

Bezoekers
De jeugd op de foto met hun favoriete achtergrondToeval of niet maar net zoals vorig jaar kwamen er 835 bezoekers op beurs af in Oss. Van dit aantal bezoekers hebben 171 kinderen de kinderquiz gemaakt en ingeleverd, waarna ze allemaal een mineraal of fossiel mochten uitzoeken. We hebben veel enthousiaste reacties gekregen op de expositie, zéér tevreden handelaren, en een buitengewoon gezellige drukte! Tevens hebben we 3 nieuwe jeugdleden mogen verwelkomen en een volwassen lid. Elk uur werd er onder de bezoekers enkele mooie stukken verloot die door de handelaren beschikbaar gesteld werden.

Expositie
Zoals al eerder was vermeld is er zeer veel tijd gaan zitten in het thema: Mineralen en hun toepassingen. Je staat er niet zo bij stil, maar de meeste gebruiksvoorwerpen vinden hun oorsprong in de aarde: je koffiekopje is van klei...........>>> lees verder

Foto's van de 'Geosfeer' zijn gemaakt door Joyce Arts-Beelen.

Foto's van het greenscreen zijn gemaakt door Joyce Arts-Beelen.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
Bibliotheek Oss tentoonstelling
Van 7 oktober tot 3 november 2014 geven de leden van GEO in de Bibliotheek Oss een kijkje in hun hobby. In een aantal vitrines zijn prachtige vondsten te zien, die uiteenlopen van fonkelende bergkristallen en blinkende pyrieten, via botten van mamoeten en andere ijstijddieren, tot vuurstenen werktuigen die onze voorouders tienduizenden jaren geleden maakten. Ook zal er een doorlopende voorstelling zijn met fimmateriaal van GEO-excursies.

Nieuwsgierig geworden naar de vondsten van GEO? Kom dan kijken tijdens de openingsuren van Bibliotheek Oss. Toegang is gratis.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
18-10-2014: stenen slijpen en algemene geologie
Met dank aan Theo Henskens beschikt Stichting Geo Oss Jeugd sinds 20 september 2014 over een eigen steenzaag. Deze steenzaag hebben we deze dag voor het eerst ingezet, zodat de jongelui zelf stenen kunnen zagen onder begeleiding van ervaren Geo Oss leden. Nadat de groep in 2'en werd gesplitst, ging de eerste groep bestaande uit 10 kinderen naar buiten toe. Het was immers mooi zonnig weer.

Onze nieuwe zaagtafel, gekregen van Theo Henskens Als eerste kregen ze een veiligheidsinstructie van Wilco van den Broek. Het zagen van stenen is niet heel gevaarlijk, maar je moet natuurlijk wel goed opletten. Iedereen had gelukkig oude kleren aan zoals we gevraagd hadden. Nu een veiligheidsbril op en met dank aan Hans Timmers hebben we mooie Selenietstaven gekregen die de kinderen in mooie plakken konden zagen met de diamantzaag.

Na het zagen kon ook buiten op een tafel het slijpen op een glasplaat met slijpoederkorrel 220 beginnen. IJverig gingen de kinderen met hun Selenietplakken rondjes draaien op de vochtige glasplaat. Vervolgens binnen goed afspoelen en zo konden ze naar de volgende slijpgang met korrel 400. Vervolgens weer goed afspoelen...........>>> lees verder

Foto's zijn gemaakt door Gerben Arts.

Klik hier voor de film.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
20-09-2014: kristalvormen
Geo Oss heeft besloten om na een proef van een succesvol eerste half jaar met jeugdactiviteiten de jeugdafdeling een vervolg te geven. De eerste activiteit van het jaar stond gepland op zaterdagmiddag 20 september waarbij 15 kinderen met hun ouders aanwezig waren in 'De Berchplaets' te Berghem. Gerben Arts ging het deze dag hebben over de basisbegrippen van mineralen. Hierbij werd er gezamelijk met de kinderen een opdracht gemaakt, waarbij ze de de hardheidsschaal van Friedrich Mohs konden invullen.

7 gevouwde kristalstelsels in de basisvorm. Vervolgens was het tijd om de 7 verschillende kristalstelsels te behandelen aan de hand van vouwplaten, waarvan de basisvormen reeds gevouwd waren. Zo konden de kinderen zien welke kristalvormen er zoal zijn:
- Amorfe kristallen: Soms zijn de omstandigheden zo dat een mineraal niet de kans krijgt om een kristalstructuur te vormen. De amorfe kristallen vallen dan ook niet onder een van de 7 kristalstelsels

- Kubisch kristalstelsel: de drie ribben (a, b en c) zijn even lang, en de hoeken (α, β en γ) allemaal 90 graden.

- Tetragonaal kristalstelsel: lijken op uitgerekte kubussen, De belangrijkste vlakken zijn de twee die onder een rechte hoek op elkaar staan. Deze vlakken garanderen dat de hoeken tussen de hoogte-, breedte-, en diepte-as telkens 90 graden zijn............>>> lees verder

Foto's zijn gemaakt door Wilco van den Broek en Gerben Arts.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
22-06-2014: Den Bosch
Het begon al op het station: terwijl er op de fietsende sportieveling gewacht werd, werden de eerste gigantische zeeleliefragmenten in de Franse Massangis kalkstenen kolommen gevonden. Nadat alle deelnemers gearriveerd waren werd in een mild zomerzonnetje koersgezet naar de Bossche binnenstad. Via de gabbro’s aan de Stationsstraat kwamen we bij de van Lanschotbank, waar de raamkozijnen van Belgisch hardsteen werkelijk spectaculaire hoeveelheden koraalfossielen uit het Onder-Carboon bleken te bevatten.

De Bosche Bollen smaakten weer heerlijk. Door een gezellig toeval bleek onze excursie samen te vallen met een koopzondag. We voelden ons aanvankelijk wel een beetje opgelaten terwijl we met onze boekjes van links naar rechts over de straat schoten, maar toen we de Markt eenmaal bereikt hadden waren we aan de vreemde blikken van het winkelend publiek gewend en deden we net of het zo hoorde. Nadat we in een zijstraatje van de Hinthamerstraat de ijzeroxidekringen in de Bentheimer zandsteen hadden gevonden veroorloofden we ons een bescheiden rustpauze en genoten we van Bosch lekkers op een terrasje.

Tijdens het vervolg van onze tocht wachtte ons een grote teleurstelling: het gepolijste vezelige grijsgroene mantelgesteente...........>>> lees verder

Foto's zijn gemaakt door Jos Hoedeman
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
07-06-2014: Winterswijk
Afgelopen zaterdag hebben we met een aantal kinderen, inclusief ouders/verzorgers, een bezoek gebracht aan de steengroeve in Winterswijk-Ratum.

Aan het werk in de steengroeve van Winterswijk-Ratum.Het echte werk kon nu beginnen, enthousiast gingen de kinderen zelf zoeken naar mineralen en fossielen. Onder begeleiden van ervaren mineralen-, fossielenzoekers en ouders lieten we zien wat er zoal te vinden is in de natuur. Al snel werden er mooie vondsten uit de rotsen gehaald. Met een helm op, hamer en beitel in de hand werden de rotsen gretig weg geslagen. Mooie grote pyrietformaties, celestien, diverse fossielenafdrukken en zelfs bodemplaten van de zee werden gevonden. Iedereen ging tevreden met leuke vondsten en bezweet naar huis!

Foto's zijn gemaakt door Ruben Fastenau.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
23-05-2014: Marburg
Jaarlijks organiseerd Stichting Geo Oss een lang weekend wat te maken heeft met geologie en het zoeken naar mineralen en fossielen. Dit jaar stond Marburg op de planning. Dit is een plaats in de Duitse deelstaat Hessen, heeft een oppervlakte van 124,5 km² en ligt in het centrum van Duitsland, iets ten westen van het geografisch middelpunt. De stad ligt aan de rivier de Lahn en heeft een goed bewaard middeleeuws stadscentrum. Marburg geniet vooral bekendheid door zijn universiteit, de Philipps-Universität, die in 1527 de eerste protestantse universiteit ter wereld was.

Een groot en mooi cluster van selenietkristallen in het Mineralogisch museum van Marburg. Als eerste stond het Mineralogisch Museum te Marburg op het programma. Hier kregen we een rondleiding van Prof. Dr. Peter Masberg, die ons zeer veel kon vertellen over de aanwezige mineralen, gesteenten, meteorieten, het museum en de geschiedenis. Over verschillende verdiepingen stonden prachtige collecties op ons te wachten om te bewonderen. Bij elke vitrine werd er met veel aandacht geluisterd naar het verhaal van Peter Masberg, die over elk uniek stuk wel iets kon vertellen. Het is een omvangrijke verzameling van geologische vondsten die tot de 18e eeuw terug gaat. In het museum bevinden zich meer dan 50.000 mineralen, 55.000 gesteenten, 15.000 edelstenen en 150 meteorieten. De mooiste exemplaren worden getoond over 3 verdiepingen en de overige stukken liggen in de kelder van het historische museum. Aangezien we met zijn allen zo enthousiast waren, kregen we de unieke gelegenheid om ook nog een kijkje te nemen in de kelder...........>>> lees verder

Foto's zijn gemaakt door Gerben Arts
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
24-05-2014: Marburg
Vandaag gingen we een drukke dag tegemoet. Er stonden verschillende activitieiten op de agenda waarbij we veel over de geologie van Marburg en de weide omgeving te weten zouden komen. Om 08:00 stond lokaal mineraloog/geoloog dr. Frank Wierich al bij ons hotel klaar om ons deze dag te begeleiden. Als eerste werden de geologische kaarten tevoorschijn gehaald om ons van alles te vertellen over de verschillende geologische lagen en bijzonderheden van het gebied.

Fossielen zoeken bij Haiger-Papiermühle. Als eerste reden we met de auto’s naar de plaats Haiger, wat ongeveer een uur rijden was. Aan de Hüttenstraße konden we in de wanden van jong Onderdevoon, Mandelner Schichten op zoek naar fossielen, brachiopoden, trilobieten etc. Maar natuurlijk kregen we eerst een geologische uitleg hoe deze gesteenten zich hier gevormd hebben. Iedereen ging vol goede moed aan de slag op zoek om een trilobiet van maximaal 1 cm te kunnen vinden. Helaas werden we op Haiger-Papiermühle niet beloond met de mooie vondsten die hier gedaan kunnen worden. Een aantal kinderen die hier ook ijverig aan het zoeken waren, hadden meer geluk en namen emmers vol met voor hun leuke stukken met verschillende fossielen mee naar huis.

Vervolgens reden we naar Langenaubach waar we de auto’s parkeerden in het bos bij het witte riviertje de Aubach. Dit riviertje is wit doordat er in de omgeving de Kaolin kleigroeve ligt. Dit is een groeve waar witte mineraalarme klei wordt gewonnen...........>>> lees verder

Foto's zijn gemaakt door Joyce Arts-Beelen
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
25-05-2014: Marburg
Zondag is de laatste dag van dit geologisch weekend. Vandaag hadden we dan ook nog een aantal geologische activiteiten op het programma staan, alvorens we richting huis zouden rijden. Als eerste reden we naar Besucherbergwerk Grube Fortuna bij Wetzlar.

Bij Besuchbergwerk Grube Fortuna in Solms-Oberbiel kregen we een rondleiding. De regio aan de rivieren de Lahn en Dill was tot ver in de 20e eeuw gekenmerkt door de winning van ijzererts en de verwerking hiervan. In 1983 sloot de mijn Fortuna in Solms-Oberbiel de deuren voor de ontginning van dit erts, dat terug gaat naar de Keltische periode. Nadat we allemaal een helm hadden opgezet kregen we een informatief gedeelte van de oud mijnwerker. Vervolgens liepen we de klassieke ijzerertsmijn in voor een rondleiding, zodat we de mijn in de oorspronkelijke staat konden aanschouwen.

Al lopend door de tunnel kwamen we aan bij de schacht. Van daaruit bracht de mijnlift ons zeker 150m dieper in de berg. Dit gaat met een aardige snelheid en kabaal en voordat we het wisten waren we beneden. Van daaruit gingen we met de mijnbouwtrein over een 450 meter lang trajet naar de mijnbouwsector, waar de mijnwerker ons de originele machines toonden en uitleg gaf over de werkprocessen en eigenaardigheden van de berg. De machines maakten een oorverdovend lawaai, door hun krachtige motoren...........>>> lees verder

Foto's zijn gemaakt door Gerben Arts
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
04-05-2014: Natuurwandeling De Maashorst
Zondag 4 mei 2014 trokken we met zo’n 20 man/vrouw naar het Natuurcentrum De Maashorst te Nistelrode. Het beloofde een zeer gevarieerde middag te worden. De wandeling van ca 5 km zou langs de Peelrandbreuk, de wijstgronden, de Roerdalslenk en het stuifzandgebied Bedaf leiden. Het ontvangst was prettig geregeld met een consumptie en zelfs een stukje taart van onze eigen vereniging.

Informatiebord over Aardkundig monument De Wijstgronden. Onze IVN-gids, André Rijpert, wist ons met een snelle PowerPoint presentatie alvast voor te bereiden op deze bijzondere wandeling. Vervolgens trokken we met fiets of auto 5 km verderop naar de Canadasweg bij speelboerderij Hullie vanwaar de wandeling startte.

Via een simpel voetpad lopen we langs een weide en bereiken dan de breuk. De breuk is duidelijk te herkennen doordat het landschap daar middels een glooiing zo’n 5 m hoger ligt. Wij staan dus in de slenk en zien de horst. Het slootje waar we langs liepen zag er maar roestig uit. Dat werd keurig uitgelegd. Het water dat onder aan de breuk het slootje insijpelde, bevat veel ijzer dat zich als glauconiet(ijzerhoudend silicaat) heeft afgezet toen Nederland nog een onderdeel van een binnenzee was. De Peelrandbreuk is al miljoenen jaren oud. Het is een scheur in de Europese plaat die loopt van Roermond tot in Noord-Holland. De afschuiving gaat zeer geleidelijk...........>>> lees verder

Foto's zijn gemaakt door Rob Huussen.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
19-04-2014: Landelies
Vandaag stond er een excursie naar Landelies in België op het programma, om in groeve La Sambre te zoeken naar mooie en grote honingcalcieten. De opkomst viel behoorlijk tegen, waardoor we maar met 5 personen vertegenwoordigd waren. Joyce en ondergetekende vertrokken zelf naar Landelies, verder reden Jan, Jelco en Rob samen. Rond 08:45 kwamen we als eerste aan en 5 minuten later arriveerden ook de 3 anderen. Wat opviel was dat er een grote groep mensen met de auto’s de groeve in reden, maar de poort werd ook weer gelijk gesloten.

Op zoek naar mooie honingcalcieten in groeve La Sambre te Landelies in België. We pakten onze spullen, GoPro op de helm en gelijk aanzetten om de wandeltocht te filmen. Na een klein kwartier lopen kwamen we aan bij het plateau waar momenteel actief gewerkt wordt. Ten opzichte van de vorige keer in maart was er wederom een stuk gesprongen. Ieder zocht een mooi plekje op om in de rotsen te gaan breken op zoek naar de welbekende calcieten.

Het zonnetje scheen volop en het was dan ook snel warm genoeg om in een T-shirt te werken als je tenminste in de zon aan het werk was. Rob en Jelco waren aan het werk in een aardige holte waar mooie kristallen uit kwamen, maar verder dan deze holte hebben ze geen mineralen gevonden. Jan vond de ene na de andere holte met grotere kristallen. Maar deze zaten helaas in grote massieve blokken, waardoor het lastig was om ze mooi te bergen. Joyce en ondergetekende waren op een stuk aan het werk, waar veel aders doorheen liepen, maar dit waren vrij smalle aders...........>>> lees verder

Foto's zijn gemaakt door Joyce Arts-Beelen.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
12-04-2014: geode zagen, slijpen en polijsten
Zaterdagmiddag om 13.15 verzamelden 10 jeugdleden en de begeleiders zich bij d'n Iemhof om af te reizen naar "De Steenarend" in Eindhoven. Omstreeks 14.00 kwamen we aan in Eindhoven, waar we ontvangen werden door Peter Kerkhof en het overige aanwezige personeel.

De jeugd kon zelf aan de gang met het zagen, slijpen en polijsten van geodes. Allereerst werden we rondgeleid door de winkel / museumverzameling. Peter kan enthousiast vertellen en gaf dan ook veel uitleg bij de stukken die in vitrines waren tentoongesteld. Na een half uur rondleiding, werd er gestart met datgene waarvoor we gekomen waren: Het zagen, slijpen en polijsten van stenen.

De aanwezige kinderen mochten beurtelings een geode doorzagen met een diamantzaag. Sommige geodes zijn hol met bergkristallen en zelfs Goethiet naalden er in! Daarna werden de beide helften van de geode geslepen op een glasplaat. Na het slijpen de handen en geode goed afspoelen om vervolgens bezig te gaan met het polijsten. De gezagen, geslepen en uiteindelijk gepolijste geodes mochten mee naar huis worden genomen, inclusief de aankopen die door sommigen nog in de winkel werden gedaan. Na een geslaagde middag keerden we huiswaarts, eenieder met een mooi aandenken!

Op zaterdag 17 mei gaat de tweede groep kinderen naar "De Steenarend".

Wilco van den Broek

Foto's zijn gemaakt door Ruben Fastenau en Gerben Arts.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
22 maart 2014: grindhopen van Ubach over Worms
Onder een stralend zonnetje vertrokken we in de richting van Landgraaf, waar we ons tegen half tien meldden bij Miel Doumen, die ons zou inwijden in de geologische geheimen van Zand- en Grindgroeve ‘De Groot’. Na een duidelijke uitleg boven in de groeve, met goed uitzicht op de duidelijk te onderscheiden lagen van het miocene zilverzand, de grinden en de löss/grindlaag gingen we op zoek naar de typische voorbeelden waar de groeve om bekend staat.

Uitzicht over grindgroeve 'De Groot' te Ubach over Worms. Al snel werden de typische kiezeloölietjes gevonden. Moeilijker was het om de verkiezelde en door de Maas uit-het-krijt-gespoelde zee-egels te vinden. Maar ze waren er wel: een van de bezoekers vond een prachtig puntgaaf klein micrastertje. Ook heel bijzonder was het om de extreem verweerde silex te zien: soms was er nog slechts een vuurstenen kerntje te zien, omhuld door een brosse, brokkelige witte cortex van totaal verweerde silex.

Het was weer heel bijzonder en indrukwekkend om deze kleine mens-gemaakte ‘Grand Canyon’ rond te dwalen en de tastbare sporen te zien van de tientallen miljoenen jaren dat de natuur hier ongestoord haar gang ging. Ondertussen had het zonnetje plaatsgemaakt voor een regenbui en was het tijd geworden om weer op huis aan te gaan, zoals gebruikelijk moe maar voldaan, en geologische weer geheel aan onze trekken gekomen.

Met dank aan de NGV afdeling Limburg, en Miel Doumen in het bijzonder!

Peter Stokman

Foto's zijn gemaakt door Rob Huussen.

Meer informatie is te vinden in een artikel uit Grondboor & Hamer numnmer 5 uit 2007.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
8 maart 2014: Marktplaats
Vandaag werd er in 'De Berchplaets' te Berghem een inloopmiddag gehouden voor de jonge stenen-, mineralen- en fossielenverzamelaars onder ons. Om half 2 gaf Wilco van der Broek een uitleg hoe de middag zou verlopen. Net zoals de vorige keer werd de groep van 13 kinderen en hun ouders in tweeën gesplitst.

Bij de Geo Oss Jeugdmiddag kon je van € 0,50 tot € 5,- een mineraal kopen. Groep 1 mocht naar het andere zaaltje toe. Peter Stokman vertelde het een en ander over verschillende stenen die op het eerste oog niet interessant zijn. Kinderen werden actief bij het verhaal betrokken en mochten zelf ook vragen stellen. Hier kwamen leuke discussies en verhalen uit naar voren.

In groepje 2 mochten de kinderen zelf vertellen wat ze zo leuk vinden aan stenen, mineralen of fossielen. Hoe zijn ze erbij gekomen om dit te verzamelen en wat heb je zelf zoal gevonden of gekocht. 3 kinderen hebben de voorkeur vooral bij mineralen liggen, 2 bij fossielen en 7 kinderen vinden stenen, mineralen en fossielen allemaal leuk. Daarna zijn ze zelf gaan bedenken wat ze leuk vinden om met de middagen te gaan doen. Zoals stenen slijpen, mineralen en fossielen tekenen, mineralen nabouwen, stenen zoeken en uithakken, door een microscoop kijken, Geo-kamp in de zomervakantie en nog veel meer.......... >>> lees verder

Foto's zijn gemaakt door Joyce Arts-Beelen.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
8 februari 2014: Microscoop, ontstaan van het leven en UV-mineralen
Een Geo Oss jeugdlid die geconcentreerd naar micromounts kijkt door een microscoop Vandaag werd weer de tweede Geo Oss jeugdbijeenkomst georganiseerd van 2014. Deze middag stond in het teken van micromounts bekijken door een microscoop, mineralen bekijken die oplichten onder een UV-lamp en een lezing over het ontstaan van het leven. Nieuw dit jaar is ook dat de locatie waar de middag werd gehouden, niet meer in d’n Iemhof te Oss was, maar in het nieuwe dorpshuis ‘De Berchplaets’ te Berghem.

Om half 2 heette Wilco van der Broek de 23 kinderen en hun ouders van harte welkom. Na een korte uitleg hoe de dag zou verlopen werd de groep in tweeën gesplitst. Een groep mocht naar de andere ruimte om micromounts te bekijken onder de microscoop en mineralen te bekijken onder een UV-lamp. De andere groep kreeg een lezing van Peter Stokman over het ontstaan van het leven.

Vervolgens begon Wilco van der Broek met een korte uitleg over micromounts en fluorescerende mineralen. Hierbij werden de kinderen actief betrokken en de meeste kinderen wisten ook precies wat micromounts zijn, namelijk hele kleine mineralen / kristallen die met het blote oog (bijna) niet te zien zijn. Om deze kristallen te kunnen zien, moet je een loep, of een microscoop gebruiken. Dit gingen we later dan ook doen...... >>> lees verder

Foto's zijn gemaakt door Joyce Arts-Beelen.

 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
Dodecaëder
Tijdens de clubavond van donderdag 16 januari 2014 kregen we een aangenaam bezoek van de heer uit den Bogaard die een mooie doos bij zich had. Hij wilde naar aanleiding van de mineralen- en fossielenbeurs iets zeer interessants laten zien aan de donateurs van onze stichting. Namelijk een dodecaëder van optisch glas uit China, die hij tijdens zijn 80e verjaardag heeft gekregen.

Een Dodecaëder van optisch glas met daaronder een Pyritoëder uit Spanje, Ambas Aguas. Tijdens de mineralen- en fossielenbeurs heeft hij bij een van onze donateurs een pyriet uit Spanje, Ambas Aguas gekocht. Hij heeft deze pyriet gekocht, omdat deze het meeste lijkt op de dodecaëder van optisch glas en hij deze natuurlijke vorm nog nooit eerder in een mineralenvorm is tegengekomen. De pyriet is eigenlijk een pyritoëder en door kristallografen ook wel een pentagon-dodecaëder genoemd.

De heer uit den Bogaard was zo enthousiast hierover, dat hij dus graag zijn verhaal wilde doen tijdens de clubavond van de Geo Oss. Niet alleen hij was enthousiast, maar ook alle donateurs die aanwezig waren op de clubavond. Voorzichtig werd de dodecaëder met fluwelen, witte handschoenen uit de doos gehaald en op tafel gelegd. Een van de leuke aspecten van deze dodecaëder is: als je precies op een van de 20 hoekpunten kijkt, je er een kubus in kunt zien.

Een Dodecaëder van optisch glas met daaronder een Pyritoëder uit Spanje, Ambas Aguas. Wat is nu precies een dodecaëder? De benaming komt uit het Grieks en betekend 12 (dodeka) vlakken (-eder). Het is een ruimtelijk figuur met 12 vijfhoekige vlakken, 20 hoekpunten en 30 ribben. De hellingsgraad en lengte van de ribben zijn over het gehele figuur hetzelfde. Het figuur was al bekend bij de oude Romeinen, maar wat deze er precies mee deden blijft onduidelijk. Meer informatie kun je hierover vinden op www.dodecaeder.nl.

Een pyritoëder heeft ook 12 vijfhoekige vlakken, echter is hier de hellingsgraad en lengte van de ribben bij ieder vlak ongelijk. Het blijft fascinerend dat de natuur zulke vormen kan creëren.

Gerben Arts

 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
3 januari 2014: Oertijdmuseum 'De Groene Poort'
Welkom in het Dinosaurusmuseum! Dit Oertijdmuseum in Boxtel is het grootste geologische museum van Nederland. Je wandelt er langs landschappen uit de oertijd met bijzondere fossielen en levensechte dinosaurussen. Buiten vind je een spannende Oertijdtuin. Ook is er een speeltuin.

Bij het oertijdmuseum sta je oog in oog met een dinosaurusDe eerste activiteit voor de jeugd heeft plaatsgevonden. Wat een succes! Met 22 kinderen en dito ouders zijn we richting Oertijdmuseum `De Groene Poort` in Boxtel getogen. Helaas was Hans Cremers afwezig vanwege verbouwingsactiviteiten. Door René Fraaije zijn we op leuke wijze welkom geheten met een interessant introductieverhaal. De kinderen waren erg geïnteresseerd en hadden veel vragen.

Met een speurtocht in de hand is vervolgens zowel het museum als de tuin bezocht. Na 1,5 uur speuren kwamen we weer bij elkaar voor een afrondend praatje door René. De deelnemers mochten een haaientand of een halfedelsteen uitzoeken en gingen opgetogen huiswaarts. Zowel René als de organisatie werden middels een applaus bedankt!

Wilco van der Broek

Foto's zijn gemaakt door Wilco van der Broek.

 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *