Stichting Geo Oss
 
 
 
 
 

CLUBAVONDEN 2020


17 december 2020: Jaarvergadering via Zoom
Hierbij wil ik jullie mede namens bestuur en de commissies uitnodigen voor de laatste bijeenkomst van 2020: traditiegetrouw onze Jaarvergadering.

We hebben - ondanks het magere Geo-jaar - een rijk gevuld programma:
• Korte bespreking van het Geo-jaar, financieel overzicht, plannen voor 2021
• Kahoot sneeuw- & ijs-quiz
• Presentatie van Rolf Egberink over fluorieten
• Bespreking van de vraag van welk gesteente de menhirs van Obelix gemaakt zijn
• Vragen, opmerkingen, suggesties
• Afsluiting

In verband met de strengere maatregelen is het niet mogelijk om de jaarvergadering fysiek in 'De Berchplaets' bij te wonen. Maar iedereen kan thuis via Zoom meedoen en vul desgevraagd het Meeting ID nummer 5443940447 in.

Dames & heren: jullie inbreng is van groot belang. Daarom hopen we jullie op Donderdag 17 December in groten getale digitaal te mogen verwelkomen!

Alle donateurs zijn uitgenodigd voor de jaarvergadering'
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
19 november 2020: Paul Mestrom: Mineralen van de akkers van Viterbo, Italië
De provincie Viterbo in de regio Lazio in Italië is een vulkanisch gebied. Het gebied is rijk aan culturele schatten heeft een mooie natuur en er zijn prachtige krater-meren met volop recreatiemogelijkheden. Voor elk wat wils dus.

Geologisch gezien lijkt het op de Vulkaan-Eifel, ook al zijn er grote verschillen. Er zijn gebieden waar, net als bij Mendig (“in den Dellen”) sanidinieten met veel mooie mineralen voorkomen. Een deel daarvan lijkt sprekend op die van Mendig. Er zijn echter ook grote verschillen. Het zoeken en vinden is in deze regio niet echt moeilijk, al zijn de zeldzame mineralen natuurlijk wel zeldzaam!

Verder wil ik nog aandacht besteden aan Pereta. Een uitstapje daarheen is niet ver en zeker lonend.

Een kleine greep uit de mineralen die aan bod komen:
- Viterbo: sanidien, titaniet, zirkoon, thoriet, hellandiet (-Ce en -Y), vicaniet-(Ce), …….
- Pereta: antimoniet, klebelsbergiet, coquandiet, peretaiet, ottensiet, ……

Voor de liefhebber zullen er voor verzamelaars-prijzen mineralen beschikbaar zijn, zowel van de regio Viterbo als van Pereta.

Paul Mestrom in het Binntal in Zwitserland
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
15 oktober 2020: Bert V, Henk J. en Hans C.: Zwitserland
In de zomer van 2020 zijn Bert Valentijn, Henk Jacobs en Hans Cremers naar Zwitserland afgereisd om aldaar te zoeken naar Alpine mineralen. Ze hebben diverse plaatsen bezocht en mooie wandelingen gemaakt, zoals je ze in de Alpen mag verwachten.

Aan de hand van een diavoorstelling krijgt de kijker een goed beeld hoe het is om zelf mineralen zoeken in dit prachtige land. Zwitserland
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
17 september 2020: Vakantievondsten door donateurs
De eerste clubavond van het 43e Geo-jaar. Deze clubavond is gewijd aan de fossielen, mineralen en aanverwante spullen die de donateurs in de afgelopen tijd gevonden, gekocht, gekregen of zelf gemaakt hebben. We hopen op veel mensen die wat dingen meenemen. Hoe meer spullen, hoe leuker ’t wordt!

Deze avond gaan diverse donateurs in ieder geval een korte presentatie geven, waarbij ze aan de hand van een powerpointpresentatie en hun meegenomen vondsten een goede indruk geven van hun afgelopen vakantievondsten.

Diverse donateurs zijn in 2019 naar Marokko gegaan.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
16 juli 2020: Actieve clubavond met diverse thema's
Bij voldoende animo organiseren we dit jaar voor het eerst een clubavond in juli. We zijn al druk bezig met brainstormen om er een gezellige, leerzame en interactieve clubavond van de maken. Wat kun je verwachten tijdens deze avond waarbij we vooral iets van elkaar kunnen leren: - Mineralen bestuderen door een microscoop;
- Zagen van mineralen en fossielen;
- Ruilen van zelfgevonden of gekochte mineralen;
- Reinigen van mineralen en fossielen
- Discussiëren over mineralen en fossielen.

Interesse om deze clubavond bij te wonen? Meld je dan snel aan door een mail te sturen naar info@geo-oss.nl

Bergkristal gevonden door Gerben Art in Duitsland.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
18 juni 2020: Geo Donateurs: Mineralentrip Marokko 2019
Tijdens de herfst van 2019 zijn diverse Geo Oss Donateurs per camper en vliegtuig afgereisd naar Marokko. Daar hebben ze mede onder begeleiding van een lokale gids verschillende soorten vindplaatsen bezocht om aldaar naar diverse mineralen te zoeken. Op 3 oktober vertrok de camper richting Marokko en de volgende vindplaatsen werden bezocht:

- Ifrane
- Filon 12 Mine, Tadaout bij Taouz: Vanadiniet, Goethiet, Mangaan, Kwarts en Hematiet
- Touroug: Fluoriet
- Dhar Zara bij Agouim: Kwarts, Hematiet, Amethist en Agaat

Op 12 oktober 2019 arriveerde de rest van de groep met het vliegtuig. Ze vervolgden hun weg naar de plaats Midelt waar ze overnachten en de trips naar de volgende plaatsen onder begeleiding van een gids zullen voortzetten:
- Mibladen, Les O Mine: Bariet, Cerussiet en Galeniet
- Sidi Ayad: Agaten
- Boulemane: Azuriet en Malachiet
- Azlag Aouli: Agaten
- Bou Hamza: Agaten
- Mibladen: Vanadiniet en Bariet
- Kerrouchen: Azuriet en Malachiet
- Sidi Said: Fluoriet
- Sidi Aiche: Kwarts

Op 20 oktober vertrok het vliegtuig weer terug naar Nederland. Op de vondsten moesten de heren nog even wachten, maar die zijn dan uiteindelijk ook in Nederland aangekomen.

Interesse om deze clubavond bij te wonen? Meld je dan snel aan door een mail te sturen naar info@geo-oss.nl

Diverse donateurs zijn in 2019 naar Marokko gegaan.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
28 mei 2020: Dick Mol: De wieg van de Mammoeten (Afgelast i.v.m. COVID-19)
In de zomer van 2014 is in de woestijn van het Afrikaanse Namibië een bijna compleet skelet van een vier miljoen jaren oude oer-mammoet(wetenschappelijk bekend onder de naam Mammuthus subplanifrons) opgegraven door Dick Mol uit Hoofddorp. Deze mammoetdeskundige, verbonden aan het Natuurhistorisch Museum van Rotterdam heeft de opgraving geleid. Nooit eerder zijn zoveel overblijfselen van deze mammoetsoort gevonden. Ook de locatie is opvallend. Regelmatig worden mammoetskeletten gevonden in permafrost van Siberië, maar niet op het zuidelijk halfrond.

Door deze spectaculaire vondst is duidelijk dat de stamvader van de mammoeten of Mammuthus subplanifrons in de loop der tijd wegtrok naar het noorden, toen het klimaat veranderde. De mens ging de mammoet achterna.

‘Grote delen van het skelet lagen nog in anatomisch verband. Het gaat om een grote stier met een schouderhoogte van ruim 320 cm die op hoge leeftijd op de oever van de Ekuma rivier, zo’n slordige 4 miljoen jaar geleden, gestorven is. Deze vondst is heel bijzonder omdat we deze mammoetsoort bijna uitsluitend kenden van losse kiezen en slechts een enkel skeletdeel. Nu kunnen we aan de hand van dit bijna complete skelet vaststellen hoe groot deze uitgestorven giganten zijn geweest en hoe ze er ongeveer hebben uitgezien. Inmiddels hebben we een eerste poging tot reconstructie ondernomen en die reconstructie staat als een huis.’ Aldus expeditieleider Dick Mol.

Dick Mol bij de opgavring van een oer-mammoet in Namibië.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
16 april 2020: (Afgelast i.v.m. COVID-19)
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
19 maart 2020: Hans Steur: Fossielenjacht in Groot-Brittannië (Afgelast i.v.m. COVID-19)
Hans Steur en zijn vrouw Ans hebben gedurende de laatste 50 jaar vele malen Schotland, Wales en Engeland bezocht om fossielen te verzamelen. Daarvan wil Hans graag verslag uitbrengen. In de beamerlezing reist hij van zuid naar noord de belangrijkste vindplaatsen langs en worden de belangrijkste vondsten getoond en besproken.

Zo komen onder meer aan de orde: ammonieten, trilobieten, kleine diertjes zoals miljoenpoten en degenkrabjes, vissen, Precambrische fossielen, en natuurlijk planten, de specialiteit van de spreker. Zo toont hij bijvoorbeeld het alleroudste, 3 cm hoge, landplantje Cooksonia (420 miljoen jaar).

En hoewel veel vindplaatsen niet meer toegankelijk zijn, is er toch altijd nog veel te vinden in Groot-Brittannië, een fossielvriendelijk land.

Een kleine tentoonstelling zal bij de lezing aanwezig zijn.

Hans Steur op zoek naar fossielen in Cayton Bay.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
20 februari 2020: David Nieto: De mijnen & mineralen van Mežica, Slovenië
Het mijnbouwgebied rond de stad Mežica in Noord-Slovenië vormt een unieke locatie binnen Europa waar nog grote handstukken van Wulfeniet te vinden zijn. Deze stukken worden ook nog eens gekenmerkt door een grote variëteit aan vormen. David Nieto heeft dit gebied in 2011, 2013 en 2016 bezocht. Via een presentatie zal hij een indruk geven van het gebied, de mijnen en voorkomende mineralen.

Het mineraal wulfeniet is een lood-molybdaat met de chemische formule PbMoO4. De oranjegele, olijfgroene of bruine kristallen hebben een vettige glans, een geelwitte streepkleur en een imperfecte splijting volgens het kristalvlak [101]. De gemiddelde dichtheid is 6,75 en de hardheid is 3. Het kristalstelsel is tetragonaal en het mineraal is niet radioactief. Wulfeniet is genoemd naar de Oostenrijkse mineraloog Franz Xaver von Wulfen (1728 - 1805). Het is een secundair lood-mineraal, dat een reeks vormt met stolziet. De typelocatie is Blieberg, Villach, Karinthië, Oostenrijk.

Solvenia Mezica
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
16 januari 2020: Geo Oss Pub Quiz
Voor de vierde keer organiseren we de Geo Oss Pub Quiz. De presentatoren van deze avond zijn Hans Cremers & Gerben Arts ofwel de Mineralenjagers. In teams beantwoorden de deelnemers vragen over geologie, paleontologie, mineralogie, onze eigen excursies en Stichting GEO.

In zes rondes met elk tien vragen (van belachelijk simpel tot pittig) reizen we door alle aspecten van onze boeiende hobby, om aan het eind van de avond het glorieuze winnende team te kunnen huldigen. Uiteraard is er voor alle leden van het winnende team weer een mooie geologische prijs!

Een geologische pubquiz van Geo Oss Rocks
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *