Stichting Geo Oss
 
 
 
 
 

JEUGD 2018


 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
16 december 2018: sieraden maken
Op zondag 16 december gaan we vanaf 13.30 weer ouderwets aan de slag in De Berchplaets te Berghem.

Onder begeleiding van Wim en Tea Buyk gaan we kettingen maken met agaatschijfjes. Daarna gaan we mooie mineralenboompjes maken en oordeel dan zelf: Kunst of Kitsch! We verzekeren jullie dat de kids super enthousiast zullen zijn en het een leuke middag gaan vinden met een mooi aandenken.

Wij willen jullie verzoeken om jezelf aan te melden wanneer je interesse hebt in deze geo-middag door een mail te sturen naar info@geo-oss.nl. Voor ons is het namelijk fijn om te weten hoeveel jeugdleden er komen, dit i.v.m. het inkopen van benodigde spullen om sierraden en mineralenboompjes te maken.

Vorig jaar zijn er voor het eerst mooie mineralenboompjes gemaakt.

Begeleiders:
- Wilco van den Broek 06-38320411
- Wim en Tea Buyk
- Naast de ervaring van onze leden stellen wij het zeer op prijs dat er ook ouders / verzorgers bij de activiteit aanwezig zijn.

- Aanmelding verplicht via info@geo-oss.nl

- Locatie: Dorpshuis De Berchplaets, sportstraat 3 te Berghem
- Datum: 16 december 2018
- Tijd: start om 13.30 uur en eindigt om 16.30 uur
- Entree niet jeugdleden: € 5,-
- Minimumleeftijd: Geen
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
13 oktober 2018 de krijtgroeve van Haccourt en Laura storthopen
Zicht op de krijtgroeve van Haccourt Onder begeleiding van amateur krijtpaleontoloog Mart Deckers en door Eric Nieuwenhuis van de Geokring uit Valkenburg gaan we op zaterdag 13 oktober zee-egels, haaientanden, krabbenpootjes en mosasaurustanden zoeken in de krijtgroeve van Haccourt (iets ten zuiden van Maastricht).

We ontmoeten elkaar om 9.30 bij parkeerplaats/Esso tankstation ‘de Knuvelkes, vlak na afslag 57 langs de A2, een paar kilometer ten zuiden van Maastricht. Er is een brug afgesloten op de normale weg naar Haccourt, daarom volgen we de omleiding van het bijgevoegde kaartje.

We zijn dan om 10.00 uur bij de groeve Kreco, Rue d’Eben 1 (N 671) 4684 Haccourt (B). De groeve waar (o.a.) het Maastrichtien ontsloten is (72-66 miljoen jaar geleden, eindigend met de kosmische genadeklap voor de sauriërs).

Om 13.15 uur vertrekken we naar Landgraaf, waarna we vanaf ca. 14.15 uur kunnen zoeken op de storthoop Laura (Dr. Calsstraat in Landgraaf), waar we voornamelijk plantenfossielen uit het Carboon kunnen vinden. Om 16.30 uur sluiten we de excursie af.

Zoals altijd: helm & (Geo)hesje zijn verplicht. Mergel is zacht materiaal er een (snoei) zaagje is praktisch om grotere stukken uit te zagen om thuis verder uit te prepareren. Een schepje is wel handig bij de Laura.

Excursieleiding:
- Peter Stokman 06-19093992
- Wilco van den Broek 06-38320411

- Aanmelding verplicht via info@geo-oss.nl

- Locatie: Parkeerplaats de Knuvelkes, tussen afrit 57 en 58 aan de A2
- Datum: zaterdag 13 oktober 2018
- Tijd bij Knuvelkes: 09:30 uur
- Tijd vertrek bij de McDonalds te Heesh: 07:45
- Entree niet donateurs: € 2,-
- Minimumleeftijd: 8 jaar
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
08 september 2018: Windkanters zoeken / Geologisch Museum afgelast
Windkanters in het veld
! LET OP ! i.v.m. beperkte aanmeldingen is deze excursie afgelast ! LET OP !

In de voorlaatste ijstijd zijn er grote hoeveelheden zwerfstenen naar ons land getransporteerd. Deze zwerfstenen zijn tijdens de daarop volgende ijstijd, het Weischelien, gepolijst en geslepen door krachtige ooster zand- en sneeuwstormen. De hoekige gepolijste zwerfstenen worden windkanters genoemd.

Windkanters kunnen we op veel plaatsen in ons land vinden, onder meer in Dwingelderveld, de Maas bij Mook, te Wieringen en op verschillende plekken in het Gooi, bijvoorbeeld op de Zuiderhei en de Tafelbergheide.

De Tafelbergheide is dan ook de locatie waar we willen gaan zoeken.

Voor degene die zin hebben zijn we van plan om vervolgens naar Geologisch Museum Hofland te gaan. Hier wordt onder de naam "het Goois verleden" de geologische, paleontologische, archelogische en landschappelijke facetten van het Gooi vertoond. Er is genoeg te zien en beleven voor jong en oud. www.geologischmuseumhofland.nl

Excursieleiding:
- Wilco van den Broek 06-38320411
- Ingrid Janssen 06-38300702

- Locatie: Parkeerplaats Restaurant de Tafelberg Oude Naarderweg 2 Blaricum.
- Datum: zaterdag 08 septembber 2018
- Tijd bij Restaurant de Tafelberg: 10:15 uur
- Tijd vertrek bij de McDonalds te Heesh: 09:00
- Entree niet donateurs: € 2,-
- Minimumleeftijd: alle leeftijden

- Locatie: Geologisch Museum Hofland, Hilversumseweg 51, 1251 EW Laren
- Entree volwassenen 6,- (met gratis audiorondgang).
- Entree jeugd 12 t/m 17 jaar 4,50
- Entree jeugd tot 11 jaar 3,-
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
7 juli 2018: excursie Hagen-Hohenlimburg
De Hohenlimburger Kalkwerke bij Hagen in Duitsland is een jaarlijkse terugkerende excursie en niet voor niets. Sinds 2015 is de excursie al een groot succes met veel gezelligheid en mooie vondsten.

De groep bestaande uit 42 personen die in 2015 de Hagen Hohenlimburger Kalkwerke heeft bezocht Daarom gaan we in 2018 wederom de Hohenlimburger Kalkwerke bezoeken. Deze groeve staat bekend om zijn mooie vondsten van o.a. de mineralen zoals calciet in de kleuren: groen, geel, oranje, bruin, grijs, wit en doorzichtig. Tevens is er kwarts te vinden en met een beetje geluk nog andere soorten mineralen. Normaal wordt er geen garantie gegeven dat je iets vind in een groeve, maar bij deze groeve kunnen wij jullie garanderen dat je meer zult vinden, dan dat je mee kunt nemen.

Wat de groeve ook zo leuk maakt, is dat je er fossielen kunt zoeken. Dit kunnen zijn koralen, gastropoden ofwel slakkenhuisjes, brachiopoden ofwel tweekleppige schelpen, bryozoa ofwel mosdiertjes, stromatoporen ofwel een kolonie van zee organismen, crinoiden ofwel zeelelies, orthoceren ofwel inktvisachtige en diverse andere cephalopoden ofwel inktvisachtige. Dit zijn allemaal moeilijke woorden, maar het vinden ervan is heel erg leuk.

Na het bezoek aan de deze steengroeve weten wij in ieder geval zeker dat jouw collectie met mineralen of fossielen verder is uitgebreid.

Let Op: aanmelden verplicht via info@geo-oss.nl en er kunnen maximaal 25 personen mee.

Excursieleiding:
- Hans Cremers 06-10251315
- Wilco van den Broek 06-38320411

- Locatie: Duitsland, Hagen-Hohelimburg Kalkwerke
- Datum: 7 juli 2018
- Tijd bij de steengroeve: 09:45
- Tijd vertrek bij de McDonalds te Heesh: 07:30
- Entree niet donateurs: € 15,-
- Minimumleeftijd: 8 jaar
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
09 juni 2018: Minus40Celsius & Zandwinning Azewijnse Broek
Om 13:30 werden we verwacht bij het museum.
In totaal waren we met 22 mensen.
In het museum konden we even rondkijken en liet René van Uum zien hoe in de ijstijd vuur werd gemaakt. Hij vertelde dat bij Ötzi de Ijsman o.a. Polyporuszwammen werden gevonden welke als tondel gebruikt werden. Hij liet zien dat door een stukje van het binnenste van de zwam op het vuursteen te leggen en dat tegen een stuk Pyrit te slaan er vonkje afkwamen en de tondel lieten gloeien. Hij had ook een stuk gereedschap van gesmeed ijzer waarmee het “vuur maken” een stuk makkelijker ging.

Op zoek naar agaten, jaspis en fossielen bij Zandwinning Azewijnse Broek Hierna vertrokken we richting de grindgroeve waar we in vers materiaal konden zoeken.
In het verse materiaal werden al gauw wat botten, agaatjes en een mooi stuk kaak van een wild zwijn gevonden. Het was de eerste keer dat deze vondst daar werd gedaan en krijgt nu dan ook een plakje in het museum. In een andere berg grind een eindje verderop konden we ook nog zoeken.
Dit grind was van diverse locaties afkomstig. Ook daar werden weer leuke vondsten gedaan waaronder twee bijzonder mooie agaatjes en een stuk fossiel koraal.

Om 16:15 liepen we weer richting de auto en na een zeer warme maar leuke middag keerde iedereen weer huiswaarts.

Ingrid Janssen

Foto's zijn gemaakt door Martijn Leichtenberg en diverse donateurs.

---------------------------------------------------------

Algemene informatie:
Op zaterdag 9 juni brengen we een bezoek aan het bezoekerscentrum "Min40celsius" in Varsselder. Vervolgens gaan we op zoek naar fossielen en mineralen bij zandwinning Azewijnse Broek. Trek dus niet je beste kleren aan en een emmer en hamer is handig. Neem ook een plantenspuit mee om makkelijker agaten te kunnen vinden.

De wolharige neushoorn van Etten: Reconstructie van een compleet skelet van Coelodonta antiquitatis Als eerste krijgen we de gelegenheid om vrij rond te lopen door het museum. Hier zijn vele vondsten te bewonderen (o.a. schedels en beenderen, gesteenten) uit de omgeving van Varsselder, met name uit de zandzuiger waar we later op de middag nog zelf mogen gaan zoeken.

Ook is er in het bezoekerscentrum een model waarmee de werking van een gletsjer werd nagebootst.

Vervolgens krijgen we een lezing aangeboden die erg leerzaam is en ons laat zien hoe de omgeving in de loop van duizenden jaren is gevormd. De vorming van Monfertland en omliggende rivieren wordt met onder andere filmpjes toegelicht. De jeugdleden worden op een leuke manier bij de lezing betrokken.

Na de lezing gaan we naar de zandzuiger van de Netterden Zand en Grind B.V die op een paar honderd meter afstand aanwezig is. Je kunt er erge leuke fossielen en mineralen vinden, beenderen van de wolharige neushoorn, jaspis en agaatjes. Omstreeks 16.00 eindigd deze leuke middag.

- Locatie: bezoekerscentrum "Min40celsius"
- Datum en tijd: 09 juni 2018,
  12.15 Vertrek vanaf mc Donalds Heesch of
  13.30 verzamelen bij bezoekerscentrum "Min40celsius" aan Hoofdstraat 14, Varsselder
- Bijdrage niet (jeugd)leden: € 6,-
- Minimumleeftijd: geen
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
27 mei 2018: Piesberg
Net als vorig jaar worden we in de groeve begeleid door Angelika Leipner, conservator van het natuurhistorisch museum van Osnabrück, en deskundige van de fossiele Piesbergflora en -fauna.

Sinds het begin van de 16e eeuw tot het midden van de 19e eeuw werden er hier kolen gewonnen in de mijngangen, die heden ten dage nog steeds deels zichtbaar zijn. Tot 1868 werden de kolen tot 60 meter boven zeeniveau gewonnen, maar later ging men ook dieper. Vanwege de vele kloven en verstoringen door de uitbreiding van de mijngebieden hebben de mijngangen herhaaldelijk te lijden van massaal binnendringen van water. Doordat de kompels bang waren voor meer instroom van toekomstige water, vond er een maand lang staking plaats. Door een nieuw arbeidsreglement is de mijn in 1898 gesloten. Na de 2e wereldoorlog ontstond er een tekort aan steenkool, dit leidde tot een korte opleving van de mijnbouw tussen 1949 en 1951.

Op zoek naar plantfossielen op de Piesberg In de tweede helft van de 19e eeuw, werd er naast de steenkoolindustrie ook zandsteen op Piesberg gewonnen. Eerst werden het zandsteen verwerkt voor bestrating en waterbouwblokken, en later in de 20e eeuw ook tot grind voor wegen en spoor. Het resterende zand wordt verder verwerkt in een betoncentrale. Het oudere gedeelte van de groeve, het zuidelijke gedeelte van de Piesberg, werd vanaf 1976 gebruikt als de vuilsnisbelt van Osnabrück (gesloten sinds 2005). Daarna werd in het oostelijke gedeelte gewerkt richting het westen. Vandaag de dag wordt alleen het zandsteen op de Piesberg nog ontgonnen en tot grind en siersteen verwerkt. Door het delven van deze zandsteen in de groeve worden oude delen van de mijnbouw opnieuw blootgesteld.

De lagen op Piesberg bestaan uit krachtige, vaak conglomeratische zandsteenlagen, kleisteen en steenkoollagen. De steenkoollagen werden genoemd met lokale namen, zoals: Johannisstein, Zweibänke of Dreibänke.

De zandsteen wordt gekenmerkt door een hoge sterkte en dichtheid. Dit komt door een intense verkiezeling van korrel- tot korrelverbinding van de kwartskorrels.

Boven en onder de steenkoollagen zitten de kleisteenlagen. De bovenste lagen zijn de fossiele-rijke lagen. De onderste lagen bestaan meestal uit gemalen wortel.

De Piesberg staat vooral bekend onder verzamelaars om zijn plantaardige als dierlijke fossielen. Maar er kunnen in een paar gebieden van de steengroeve ook mineralen gevonden worden. De mineralen zijn schaars aanwezig maar kunnen wel heel mooi zijn.

- Locatie: Steengroeve Piesberg
- Datum en tijd: 27 mei 2018,
  06.45 Vertrek vanaf mc Donalds Heesch of
  09.00 verzamelen bij de Großparkplatz aan Grubenweg 4, Wallenhorst
- Bijdrage niet (jeugd)leden: € 2,-
- Minimumleeftijd: 8 jaar
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
21 april 2018: agaten zoeken in grindgroeve Dorperheide in Arcen
Vandaag gaan we onder begeleiding van François van Wessel een bezoek brengen aan de grindgroeve 'DorperHeide' te Arcen. Om 09.00 uur worden we bij de poort verwacht van deze grindgroeve waar we vorig jaar ook een succesvol bezoek aan hebben gebracht. Na ongeveer 3 uur zoeken verlaten we de groeve en kunnen we mogelijk naar de Werkplaats in Berghem gaan. Hier kan iedereen zelf zijn agaten of rode jaspis zagen, slijpen en polijsten. Vervolgens maken we nog een leuke foto van de vondsten, zodat dit je het gehele proces beleefd van agaten zoeken en bewerken.

Voor het zoeken van agaten heb je vooral goede ogen nodig. We gaan jullie laten zien hoe je de agaten of jaspis kunt herkennen en wat voor een stenen er nog meer liggen. Voor de veiligheid is het verplicht om het Geo Oss veiligheidshesje, helm en stevige schoenen / laarzen te dragen. Wanneer het al enkele dagen droog is, is het handje om een plantenspuit mee te nemen om zo de stenen nat te spuiten en de agaten makkelijker te herkennen. Verder heb je natuurlijk een emmer of zak nodig waar je je vondsten in kunt leggen. Denk er verder ook aan om voldoende drinken en eten / snacks mee te nemen.

---------------------------------------------------------

Algemene informatie:
Groepsfoto van de excursie naar grindgroeve Dorperheide te Arcen in 2017 In de Nederlands/Duitse grensstreek zijn tientallen zand & grindgroeves te vinden. Deze zand & grindgroeves produceren bouwgrondstoffen voor afnemers in de woning-, utiliteits- en wegenbouw en betonindustrie. Met machines en installaties worden verschillende soorten zand en grind geproduceerd.

Het zand en grind wat in de groeves gewonnen wordt is in de loop der miljoenen jaren aangevoerd door de rivieren de Rijn en Maas. Grind is een afzetting die voor tenminste 30% bestaat uit gesteentefragmenten waarvan de diameter groter is dan 2 millimeter en kleiner dan 63 millimeter. Wanneer de fragmenten kleiner zijn spreken we van zand, zijn ze groter, dan spreken we van keien.

De Rijn en Maas voerden met name tijdens het Kwartair (2,58 miljoen jaar geleden tot en met heden) grote hoeveelheden aan, afkomstig uit de Ardennen in België en het Rijnlandmassief in Duitsland, maar ook uit verder gelegen gebied zoals de Vogezen (Maas en Rijn).
Een veelvoorkomend mineraal in zand en grind is kwarts. De Maas voerde grind aan uit Noordoost-Frankrijk en België. Het Maasgrind is herkenbaar aan een hoge concentratie vuursteen (tot wel 50%) en de aanwezigheid van kalksteen.

Een versteende Dennenappel gevonden door een van de leden in grindgroever Dorperheide te Arcen in 2017 De Rijn, die grind aanvoert vanuit onder andere de Eifel, Sauerland en de Alpen, heeft grind afgezet in Midden- en Zuid-Nederland. Dit Rijngrind is herkenbaar aan de hoge concentratie kwarts en de afwezigheid van kalksteen. Bijzonder aan dit grind is dat het de halfedelsteen jaspis en agaten bevat. Het oorsprongsgesteente van jaspis en agaat komt alleen voor in een klein gedeelte van Duitsland lang de rivier de Nahe, een zijrivier van de Rijn.

En voor de agaten en jaspis komen mineralenverzamelaars speciaal naar grindgroeves zoals de Dorperheide in Arcen. Deze prachtige stenen kunnen bewerkt worden door ze te zagen, slijpen en te polijsten en kunnen dan ook in sieraden verwerkt worden. Ook is het mogelijk om fossielen te vinden zoals versteend hout, zee-egels en botten, dus ook voor de fossielenverzamelaar zijn er leuke vondsten te doen.

- Locatie: grindgroeve Dorperheide:
  Dorperheideweg 47, 5944 NK te Arcen
- Datum en tijd: 21 april 2018,
  07.45 uur vertrek vanaf 'De Berchplaets' Te Berghem of
  09:00 uur ontvangst bij de grindgroeve Dorperheide
- Entree niet jeugdleden: € 2,-
- Minimumleeftijd: 8 jaar
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
11 maart 2018: FutureLand - Maasvlakte 2
De weersvoorspellingen beloofden ons vandaag een natte dag. Her en der sloeg de twijfel toe om naar het westen van ons land te rijden. Maar met 32 personen zijn we dan toch naar de 2e Maasvlakte gereden.

De groep bestaande uit 32 personen die in 2018 de 2e Maasvlakte heeft bezocht Om 11.00 uur hadden we afgesproken met Walter Langendoen die ons bij Futureland stond op te wachten. Als eerste hebben we rondgelopen in het informatiecentrum van de Tweede Maasvlakte, waarbij met behulp van de modernste technieken uitleg werd gegeven over o.a. het baggeren op zee, het opspuiten van een nieuw haventerrein en het lossen en laden aan de hypermoderne zeekades van de grootste haven van Europa. Tevens heeft Walter een expositie met zijn vondsten van het strand waarbij we een idee kregen wat er zoal te vinden is.

Om half 12 kregen we een interessante lezing van Walter over hoe de 2e Maasvlakte is aangelegd, waar komen de fossielen nu vandaan en hoe oud zijn deze, wat is er zoal te vinden en misschien wel het belangrijkste hoe je het beste kunt zoeken. Natuurlijk is dit chagrijnig met het hoofd naar beneden.

Deel van een kies van een bosolifant gevonden door Jan van de Coolwijk Na 3 kwartier was het tijd om naar de auto’s te gaan en om naar het strand te vertrekken. Hier hebben we eerst een leuke groepsfoto genomen. Vervolgens is iedereen op zijn eigen tempo over het strand gaan lopen richting het Noorden. De een door het water met een hark, de ander door een vloedlijn met schelpen, of op een stuk waar het zand was weg gewaaid of gewoon op een willekeurige plek.

Zoals eerder vermeld zou het slecht weer worden, maar het werd eigenlijk alleen maar beter en beter. De zon brak steeds vaker door, er stond geen wind en dan kon de jas mooi een stukje open en was het met 12 graden heerlijk vertoeven op het strand.

De vondsten waren niet optimaal met dit mooie weer, maar er werden toch leuke stukken gevonden. Zo vond Jan een deel van een kies van een bosolifant, Mats waarschijnlijk een stuk van schedel van wolharige neushoorn, Ibe een deel van een paardenkies, 6 eikapsels van een stekelrog, verschillende onidentificeerbare botfragmenten, oesterschelpen, diverse bouten, slakkenhuizen van wulken.

Naast de fossielen is er ook een zeehond gespot, Drienteenstrandloper, aangevreten kabeljauw en natuurlijk nog veel meer. Om 16.15 uur waren we weer terug bij de auto’s en hadden een aantal van ons 6,7 kilometer afgelegd op het strand.

Het was dus onverwacht een heerlijke en informatieve dag, waarbij helaas de vondsten tegenvielen. Walter in ieder geval hartelijk dank voor de goede begeleiding.

Gerben Arts

Foto's zijn gemaakt door Gerben Arts.

---------------------------------------------------------

Algemene informatie:
Bij de aanleg van de tweede maasvlakte in de haven van Rotterdam is er zand opgespoten uit de bodem van de Noordzee. Dit zand is oerzand. Hierin zijn sporen naar boven gekomen van menselijk en dierlijk leven.

Waar nu de Noordzee en de haven van Rotterdam liggen, lag ca. 30.000 jaar geleden een rivierlandschap van de Rijn en de Maas. Tijdens verschillende ijstijden stond de zeespiegel zo laag dat je van het huidige Nederland naar Engeland kon lopen.

De Noordzee bestond niet. Hier lag een steppeachtig gebied, waar onder andere kudden wolharige mammoeten, reuzenherten en hyena’s leefden.

Door de rijke flora en fauna was dit een aantrekkelijk gebied voor jagers en verzamelaars. Uit de periode van de midden-steentijd, omstreeks 10.500 v Christus, weten we dat de jagers-verzamelaars in kleine groepen leefden. Het rivierduin waarop zij destijds leefden, ligt tegenwoordig op 20 meter diepte beneden NAP. Deze periode noemen we het vroege en midden-mesolithicum.

Op het strand worden o.a. fossielen mammoetbotten, hyenakeutels en vuurstenen werktuigen en afslagen hiervan gevonden.

Op de volgende site kun je zien wat er zoal gevonden is: www.oervondstchecker.nl

Tevens kun je als je een vondst doet terplekke een foto maken (locatievoorziening van je smartphone moet wel aanstaan) Experts laten dan op het Forum weten wat je gevonden hebt.

under_construction

- Locatie: Futureland:
  Havennummer 8360
  Europaweg 902
  3199 LC Maasvlakte Rotterdam
- Datum en tijd: 11 maart 2018,
  09.30 Vertrek vanaf mc Donalds Heesch of
  11.00 verzamelen bij Futureland
- Bijdrage niet (jeugd)leden: € 2,-
- Minimumleeftijd: voor alle leeftijden
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
17 februari 2018: Jeugdmiddag EVSC
Op zaterdag 17 februari vertrokken we om 9.00 bij de Macdonalds in Heesch om vervolgens om 9.40 aan te komen in Velp. We werden hartelijk ontvangen met koffie, Thee, limonade en koekjes. De jeugd druk bezig met slijpen

Onze gastheren Rob, Rob en Theo vonden het erg leuk en bijzonder dat er zoveel kinderen geïnteresseerd aanwezig waren, er werd volop informatie uitgewisseld. De eigen vereniging is momenteel uitgebreid met een edel smederij en bijbehorende gereedschappen. Hierdoor is het aantal leden weer gegroeid.

Peter Stokman is voorstander van het opzetten van een duurzame relatie met de EVSC!

Om 10.00 waren we compleet met 10 kinderen en hun ouder(s) en werd er gestart met het slijpen van stenen. De aanwezige kinderen mochten een stuk honingcalciet en een agaat ( Brazilië) uitzoeken om te gaan slijpen. We gingen naar een goed uitgeruste slijpruimte waar verschillende machines ter beschikking stonden. De kinderen gingen aan de slag op vlakslijpmachines met verschillende korrelgroottes slijppoeder en zelfs een diamantschijf. Wanneer alle krasjes weg geslepen waren, werd er gepolijst. Om 12.15 hadden alle kinderen meerdere leuke stukken. Elk kind mocht ook nog een Pyrietkristal uit Navajún uitkiezen.

Tal van stukken werden te koop aangeboden voor een gunstige prijs. Hier werd volop gebruik van gemaakt!

Peter deed nog een sponsorgift in het spaarpotje met de wens om nog vaker van de gastvrijheid van de EVSC gebruik te mogen maken.

Om 12.45 keerden we weer allemaal tevreden huiswaarts.

Wilco van den Broek​

Foto's zijn gemaakt door Wilco van den Broek.

---------------------------------------------------------

Algemene informatie:
Op zaterdag 17 februari zijn we met 10 jeugdleden welkom bij de Eerste Velpse Stenen Club in Velp bij Arnhem. Later in het jaar hebben we de toezegging gekregen om nogmaals met 10 andere jeugdleden terug te komen.

Bij de EVSC in Velp, gaan we de beginselen van het slijpen van stenen leren. Er zijn verschillende machines aanwezig waarmee we aan de slag kunnen. Om iedereen aandacht te kunnen geven, kunnen "slechts" 10 kinderen mee.

Stenen die o.a. bewerkt worden door leden van EVSC De EVSC bestaat al meer dan 40 jaar en heeft inmiddels zo’n 40 leden. Ze houden zich bezig met het zoeken, verzamelen en bewerken van (edel)stenen en mineralen. Je kunt in hun werkplaats zelf mineralen zagen, slijpen (tot 30 cm) en eventueel verwerken tot sieraden in de speciale edelsmederij. Ze beschikken over vlakslijptafels, moderne diamant slijpwielen en polijstmachines. In de kantine kun je met andere clubleden praten over de mineralen en advies geven of krijgen onder het genot van een kopje koffie of een drankje.

Wat is er te doen bij de Eerste Velpse Stenen Club?
Naast het slijpen van stenen organiseren de leden zelf regelmatig stenen-zoek-dagen waarbij ze ergens in het land mineralen of fossielen gaan zoeken. Wat weinig mensen weten is dat ook in ons land hele mooie stenen te vinden zijn.

Enkele jaren geleden is er een edelsmederij bijgekomen op de eerste verdieping. Hier kunt u o.a. walsen, solderen, boren, gieten en polijsten. Door de combinatie van het edelsmeden en bewerken van stenen is er een kruisbestuiving gaande en kunnen leden enorm van elkaar leren.

- Locatie: EVSC, Schoolstraat 12, 6882 NS Velp (bij Arnhem)
- Vertrek vanaf: wordt later bekend gemaakt
- Datum en tijd: 17-02-2018 van 10.00 tot 12.30, verzamelen om 09.45
- Entree: alleen voor donateurs na een goedgekeurde aanmelding
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
13 januari 2018: Natuurhistorisch Museum Maastricht
Een jaar geleden wilden we een bezoek brengen aan het Natuurhistorisch Museum Maastricht, in verband met slechte weersomstandigheden is dit niet gelukt. Daarom reizen we nu op zaterdag 13 januari 2018 af naar het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Het museum bevat verschillende mooie collecties die met de regio te maken hebben. Limburg staat natuurlijk bekend om zijn mergel en de daarin gevonden fossielen. Een deel van de collectie bestaat uit het krijt-collectie, petrologie en tegelen-collectie. Tevens zijn er volop activieiten voor de kinderen zoals een speurstocht, prepareren etc. De mosasaurus in het Natuurhistorisch Museum Maastricht

Krijt-Collectie
Deze collectie omvat circa 105.000 fossielen uit de mergellagen van het Boven-Krijt, de periode die ook wel wordt aangeduid met de naam 'Maastrichtien' (71 tot 65,4 miljoen jaar geleden). Tot de topstukken behoren de resten van de enorme Mosasauriërs en zeeschildpadden en fragmenten van landbewonende dinosauriërs. Maar ook de stratigrafische collectie ammonieten en de stekelhuidigen zijn van groot belang omdat zij dienen als gidsfossielen waarmee de verschillende lagen mergel met elkaar kunnen worden gecorreleerd.

De Krijtcollectie bestaat uit een groot aantal deelcollecties waaronder, naast de Standaardcollectie, die van W.M. Felder, Max Meijer (voornamelijk stekelhuidigen), Pergens (een uitgebreide collectie Bryozoa) en Senden (m.n. Brachiopoden).

Petrologie
Deze collectie bestaat uit een omvangrijke collectie gesteentetypen uit o.a. de Eifel en Ardennen, een collectie mineralen (van groot belang voor onderzoek aan de mineraalvoering in de steenkoollagen van Zuid-Limburg, een uitgebreide collectie vuursteentypes uit allerlei streken in Europa, een collectie Maasgrind (o.a. van de Brunssummerheide en een collectie boorkernen uit het Carboon en Devoon van Zuid-Limburg.

In de collectie is voorts een verzameling koralen, trilobieten, Brachiopoden en zeelelies uit de Eifel ondergebracht.

Tegelen-collectie
Uit de kleilagen van Tegelen is een groot aantal goed geconserveerde fossielen bijeengebracht die samen een goed beeld geven van de flora en fauna uit het naar het plaatsje Tegelen genoemde Tiglien, de aanduiding voor het tijdperk van 2,2 - 1,7 miljoen jaar geleden.

Naast een groot aantal soorten planten zijn fossielen gevonden van twee soorten bevers, panters, olifanten, apen, tapirs, neushoorns, herten en moerasschildpadden.

- Locatie: Natuurhistorisch Museum Maastricht
- Vertrek vanaf: 11:00 uur vanaf parkeerplaats van de McDonald's in Heesch
- Datum en tijd: 13 januari 2018, 13:00 bij het Natuurhistorisch Museum Maastricht:
  De Bosquetplein 7, 6211 KJ Maastricht
- Entree niet jeugdleden: zie www.nhmmaastricht.nl
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *