Stichting Geo Oss
 
 
 
 
 

HOMEPAGE 2013


Timmergems 30 november 2013
Op zaterdagmorgen 30 november 2013 om 09:00, hebben we een bezoek gebracht aan Timmers Gems in Berghem. Op een oppervlak van bijna 10.000 vierkante meter bevindt zich een enorme collectie stenen, mineralen en fossielen, maar ook spirituele spullen, ongelooflijk veel boeddha’s, naturalia, asiatica, boeken, en nog heel veel meer spectaculaire en interessante dingen van over de hele wereld. We krijgen een rondleiding en er is gelegenheid tot kopen van spullen.

Zelfs een levensechte dinosaurs ontbreekt niet bij TimmersGemsDe koffie en Thee stonden klaar en Hans vertelde dat de rondleiding begon na de koffie. En ongeveer twee uur later waren we in alle landen van de wereld geweest waar mineralen worden gevonden. Hans vertelde dat hij in veel landen zelf naar mijnen gaat om afspraken te maken. Zijn verhaal was boeiend en ter zake kundig.

De wereld is zo op gebouwd, dat die hele mooie dingen maakt en daar onze hulp niet bij nodig heeft! Velen van ons waaronder Anna en ik zijn ook gaan struinen en zijn van de ene in de andere verbazing gevallen! We hebben genoten ! Evenzo "mijn" Canadezen zijn vol lof. Ik ga proberen nog eens terug te gaan!

Thea Arts

>>> lees verder

Foto's zijn gemaakt door Gerben Arts.

 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
Jeugdbijeenkomst 23 november 2013
Tijdens de Mineralenbeurs op 13 november hebben heel veel kinderen meegedaan aan het zoeken naar fossielen in stukken mergel en het slijpen van stukjes koraal. Ook zijn er flink wat kinderen stoer op de foto gegaan met een helm op en in hun handen een breekijzer en grote hamer.

De jeugd is de toekomstige mineralen en fossielenjager. Wilco, Hans en Tineke waren er ook, net als alle andere GEO-leden, en hebben aan de kinderen en hun vaders en moeders en opa’s en oma’s gevraagd of ze aan de GEO Jeugd groep mee willen doen. En dat is gebeurd!

Zeker 35 kinderen hebben zich enthousiast opgegeven en ongeveer 20 kinderen zijn met hun vaders, moeders of andere volwassenen, zaterdagmiddag 23 november jl. bij elkaar gekomen in D’n Iemhof.

Daar hebben ze kennis gemaakt met Wilco, Hans en Tineke en hebben ze meegeluisterd en gepraat over het programma dat werd gepresenteerd.

Er zijn leuke ideeën ingebracht door de kinderen, zoals het meenemen van een Museum Jaarkaart als we naar het Museum De Groene Poort in Boxtel gaan, op 3 januari in de Kerstvakantie. En er werden hele slimme vragen gesteld over het moeten hebben van een helm en of je altijd overal mee naar toe mag (wat niet zo is als je onder de 8 jaar bent).

>>> lees verder
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
Geosfeer 10 november 2013
Op zondag 10 november jl. organiseerde Stichting GEO Oss haar jaarlijkse mineralen- en fossielenbeurs Geosfeer. Dit jaar is er flink uitgepakt, met onder andere een indrukwekkende expositie en een schitterende beurs. Hieronder een impressie van deze dag.

impressie van de Geosfeer op zondag 10 november 2013 Bezoekers
Geosfeer 2013 was gezellig druk: Stichting GEO Oss heeft meer dan 835 bezoekers mogen verwelkomen, waarvan 175 kinderen. Onze standhouders waren tevreden en voor 8 mensen is Geosfeer 2013 aanleiding geweest zich op te geven voor Stichting Geo Oss. Bedankt!

Expositie
Het thema van de expositie van dit jaar was ‘Rijkdom uit de rotsen’. Hierin werd op letterlijk schitterende wijze duidelijk gemaakt hoeveel ‘Rijkdom’ – in alle betekenissen van het woord – rotsen voortbrengen. De expositie was prachtig dankzij de stukken die de exposanten ter beschikking hadden gesteld en de stukken die we van TimmersGems BV mochten lenen. Topstukken hierbij waren een meer dan 300 Kg zware bergkristal en enkele schitterende zwarte toermalijnen.

>>> lees verder

Foto's zijn gemaakt door Joyce Arts-Beelen.

 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
Goud zoeken 15 september 2013
Afgelopen zondag 15 september 10.30 uur was het weer zover: Het excursieseizoen voor GEO Oss is weer geopend! Met ongeveer 12 enthousiastelingen togen we naar Velp voor het zoeken van goud.

Net gevonden Robijn zo groot als een speldenknop Startpunt van de excursie was de EVSC (Eerste Velpse StenenClub) aan de Schoolstraat in Velp. Hier ontmoetten we onze excursieleider voor de dag, Marco Baas. Gaandeweg de dag zouden we erachter komen dat hij ons met veel plezier wegwijs maakt in de wereld van de stenen in en rond Velp. De dag begon met een lekkere kop koffie. Vervolgens een uiteenzetting van Marco over de geologie van het gebied rond de Rozendaalse Beek, stenen en mineralen in de IJsselstreek en een klein stukje over archeologie in de omgeving. Ook in een uitleg over de aanwezigheid van goud in zaken om ons heen (ja, goud is echt overal, alleen in wisselende hoeveelheden!) was voorzien.

>>> lees verder

Foto's zijn gemaakt door Gerben Arts en Rob Huussen.

 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
meerdaagse excursie naar de Hunsrück te Duitsland 7-8-9 juni 2013
Mineralenexcursie Hunsrück 7 juni 2013
De 2-daagse mineralenexcursie voor 2013 stond gepland in het 2e weekend van juni. 5 van de 12 deelnemers besloten om op vrijdag al naar het laaggebergte de Hunsrück te rijden. Op de planning stond eerst een bezoek brengen aan een agatenboer in Bruchweiler genaamd Lemke. Via www.lemke-laborbederf.de hadden we gezien dat je hier afvalstukken agaat kon kopen per emmer tegen een leuke prijs. Rob en Jelco zijn erin geslaagd om op tijd hier te zijn en een aantal agaten weten te bemachtigen. Echter was de prijs wel veel hoger dan op de website vermeld stond, dit zou komen door de hogere importkosten vanuit Brazilië. Door een aantal files onderweg kwamen Joyce en ondergetekende pas later aan, toen de winkel net gesloten was. Volgens Hans het 5e lid van vandaag had de man zojuist feierabend.

De agaten verkoopplaats te BruchweilerOp het terras hebben we met zijn drieën nog een paar drankjes gepakt om vervolgens naar Idar-Oberstein te gaan om bij restaurant TurmSchänke een heerlijke Obersteiner Rollbraten te eten. Nadat we onze buikjes vol hadden, zijn we met zijn drieën naar Henau gereden, om aldaar in de steengroeve naar bergkristallen te zoeken. Rob en Jelco zijn in de tussentijd naar de steengroeve Hellberg in Kirn geweest. Hier was ook weer het een en ander flink veranderd. Het beloofde mogelijk goede vondsten, tussen het vele verse materiaal wat er lag. Maar helaas zat er niets interessants tussen. Tevens helde de wanden dermate over, dat het niet veilig was om er naar mineralen te zoeken. De Dolomietader was nog steeds aanwezig, maar de voor de veiligheid is het beter om hier niet aan te komen.

>>> lees verder

Foto's vrijdag 7 juni 2013

Foto's zaterdag 8 juni 2013

Foto's zondag 9 juni 2013

De Foto's zijn gemaakt door Gerben Arts.

 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
Fossielenexcursie Maastrichtien 12 mei 2013
De derde excursie van 2013 kon beginnen. Vandaag zijn we onder begeleiding van krijtpaleontoloog Geertje van Appeldoorn opzoek gegaan naar fossielen uit het Maastrichtien tijdperk. Dit is de laatste tijdsnede uit het Boven-Krijt zo’n 66 tot 72,1 miljoen jaar geleden.

Geo Oss lid bij de TEREX RH120-E in de steengroeve bij Eben-Emael Om 10.00 uur hadden we afgesproken bij parkeerplaats Knuvelkes aan de A2 bij Eijsden in Zuid Limburg. Na een kop koffie vertrokken we naar onze eerste bestemming, de steengroeve te Haccourt in België. Boven in de steengroeve aangekomen kregen we een korte uitleg over het Maastrichtien en de lagen die zich in deze groeve bevonden.

Nadat we nog even hadden genoten van het mooi uitzicht en iedereen op adem was gekomen, kon het werk beginnen. De eerste plek waar we gingen zoeken, was een stortplaats van vuursteen-eluvium. Hier vonden we dachten een aantal onder ons veel fossielen, maar dit bleken schijnfossielen te zijn. Echter werden er ook goede en zeldzame vondsten gedaan. Jan vond een blok vol met schelpen en zee-egels, waarvan Geertje heel enthousiast werd. Ondergetekende vond nog een (naar horen zeggen) zeldzame Hemiaster prunella.

>>> lees verder

Foto's zijn gemaakt door Gerben Arts.

 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
Excursie fossielen op de akker 28 april 2013
Na een aantal weken uitstel vanwege sneeuwval op de oorspronkelijke datum van deze excursie (24 maart) was het vandaag dan toch zover: We zijn met acht enthousiaste GEO donateurs op pad geweest om fossielen te gaan zoeken. De GEO bus vertrok rond 8.30 vanaf Oss en na een kleine tussenstop in Boxmeer kwamen we rond 10.30 uur aan in het mooie plaatsje Nettersheim in de Eifel.

Geo Oss op de akker op zoek naar fossielen De eerste bestemming was het Naturzentrum Eifel: een ruim opgezet informatiecentrum dat allerlei onderwerpen op het gebied van natuur en milieu behandelt, van de plaatselijke flora en fauna tot energieopwekking. Na de koffie was het tijd om op ontdekkingstocht te gaan en meer te leren over het gebied rond Nettersheim. Vooral de Romeinse geschiedenis, de getoonde fossielen en de koraalaquaria waren interessant. In de museumwinkel vonden we een boek met Europese mineralenvindplaatsen. Mooi, maar helaas zonder goed kaartmateriaal.

Het tweede excursiepunt was het nabijgelegen Haus der Fossilien. Zoals de naam al zegt, was dit huis volledig gewijd aan fossielen. Er was veel materiaal te zien uit Duitsland, maar ook andere werelddelen en Nederland (Zuid-Limburg en Winterswijk) kwamen aan bod.

>>> lees verder

Foto's zijn gemaakt door Gerben Arts.

 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
Excursie Neanderthalmuseum 14 april 2013
Zondag 14 april 2013 zijn we met een gezelschap van 15 personen naar onze oosterburen gereden om aldaar op zoek te gaan naar de geschiedenis van een uitgestorven mensensoort genaamd Homo neanderthalensis. Ook wel bekend als de Neanderthaler.

Geo Oss bij het Neanderthalmonument Na een korte stilstaande file kwamen we rond 11:00 aan in het Neanderthal net onder Mettmann bij Düsseldorf. Nadat we een toegangsbewijs met hoofdtelefoon á € 10,- voor het Neanderthalmuseum en de foto-expositie “Dierrijk” hadden bemachtigd, kon de ontdekkingsreis beginnen. Een aantal van ons besloot om eerst een kopje koffie met iets lekkers te consumeren. Zo verdeelden de groep zich in kleinere groepjes door het museum heen.

De tocht begon bij de ontdekking van de menselijke overblijfselen in 1856 in het Neandertal. Destijds was dit een kloof waar de rivier de Düssel doorheen stroomde. Het Neandertal is genoemd naar Joachin Neander ook wel bekend als Joachim Neumann, een Duitse gereformeerde predikant en componist/tekstdichter.

In een grot opgevuld met leem werd een schedeldak, spaakbeen, twee dijbeenderen, opperarmbeen, ellepijp en nog enkele brokstukken gevonden. Echter werd deze vondst destijds niet erkend door de Duitse arts, volkenkundige, antropoloog, etnoloog en politicus Rudolf Virchow. Johann Carl Fuhlrott beschouwde de gevonden resten wel als prehistorische overblijfselen van de mens uit de ijstijd. >>> lees verder

Foto's zijn gemaakt door Gerben Arts.

 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *