Piesberg

Piesberg

Wanneer

14 april 2024    
10:00 - 17:00

Waar

Steengroeve Piesberg
Grubenweg 4, Wallenhorst

Evenement type

Kaart niet beschikbaar

VOLGEBOEKT. NIEUWE AANMELDERS KOMEN OP DE WACHTLIJST.

Net als voorgaande jaren worden we in de groeve begeleid door Angelika Leipner, conservator van het natuurhistorisch museum van Osnabrück, en deskundige van de fossiele Piesbergflora en -fauna. Deze excursie is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Sinds het begin van de 16e eeuw tot het midden van de 19e eeuw werden er hier kolen gewonnen in de mijngangen, die heden ten dage nog steeds deels zichtbaar zijn. Tot 1868 werden de kolen tot 60 meter boven zeeniveau gewonnen, maar later ging men ook dieper. Vanwege de vele kloven en verstoringen door de uitbreiding van de mijngebieden hebben de mijngangen herhaaldelijk te lijden van massaal binnendringen van water. Doordat de kompels bang waren voor meer instroom van toekomstige water, vond er een maand lang staking plaats. Door een nieuw arbeidsreglement is de mijn in 1898 gesloten. Na de 2e wereldoorlog ontstond er een tekort aan steenkool, dit leidde tot een korte opleving van de mijnbouw tussen 1949 en 1951.

In de tweede helft van de 19e eeuw, werd er naast de steenkoolindustrie ook zandsteen op Piesberg gewonnen. Eerst werden het zandsteen verwerkt voor bestrating en waterbouwblokken, en later in de 20e eeuw ook tot grind voor wegen en spoor. Het resterende zand wordt verder verwerkt in een betoncentrale. Het oudere gedeelte van de groeve, het zuidelijke gedeelte van de Piesberg, werd vanaf 1976 gebruikt als de vuilsnisbelt van Osnabrück (gesloten sinds 2005). Daarna werd in het oostelijke gedeelte gewerkt richting het westen. Vandaag de dag wordt alleen het zandsteen op de Piesberg nog ontgonnen en tot grind en siersteen verwerkt. Door het delven van deze zandsteen in de groeve worden oude delen van de mijnbouw opnieuw blootgesteld.

De lagen op Piesberg bestaan uit krachtige, vaak conglomeratische zandsteenlagen, kleisteen en steenkoollagen. De steenkoollagen werden genoemd met lokale namen, zoals: Johannisstein, Zweibänke of Dreibänke.

De zandsteen wordt gekenmerkt door een hoge sterkte en dichtheid. Dit komt door een intense verkiezeling van korrel- tot korrelverbinding van de kwartskorrels.

Boven en onder de steenkoollagen zitten de kleisteenlagen. De bovenste lagen zijn de fossiele-rijke lagen. De onderste lagen bestaan meestal uit gemalen wortel.

De Piesberg staat vooral bekend onder verzamelaars om zijn plantaardige als dierlijke fossielen. Maar er kunnen in een paar gebieden van de steengroeve ook mineralen gevonden worden. De mineralen zijn schaars aanwezig maar kunnen wel heel mooi zijn. Een prachtige ‘Kleine gids van Piesberg‘ op de website van Hans Steur geeft een mooi overzicht van de geologie, geschiedenis & fossielen van de groeve in de Piesberg.
Hier is nog een link naar een artikeltje in Grondboor & Hamer (2013) over de fossielen van de Piesberg. En: een amateur heeft er een jaar of wat geleden een uniek fossiel van een schorpioen gevonden.

Voor alle zoek excursies geldt dat een ingevuld en ondertekend ERGEO voor de excursie bij de excursieleiding moet worden ingeleverd.

Excursieleiding: Peter Stokman

– Aanmelding verplicht via info@geo-oss.nl.

– Locatie: Steengroeve Piesberg
– Tijd: 09:45 uur verzamelen, 10:00 uur aanvang
– Parkeren langs de weg bij de Stüveschacht – Lechtinger Straße tegenover huisnummers 54/56, 49090 Osnabrück.
– Coördinaten: Breedtegraad: 52.323520, Lengtegraad: 8.012258.
– Bijdrage niet leden: € 15,00
– Minimumleeftijd: 8 jaar

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait