Stichting Geo Oss
 
 
 
 
 

CLUBAVONDEN 2008


20 november 2008: Gerda Ovezall: Mineralen in Soorten en Klassen
Met een presentatie over de chemische klassificatie van de verschillende groepen mineralen, uit uiterlijk en hun eigenschappen is Gerda er in geslaagd orde te scheppen in de complexe, kleurrijke en buitengewoon boeiende wereld van de mineralen.
De avond was met een opkomst van 23 leden en niet-leden goedbezocht. Na de presentatie, die geïllustreerd werd met prachtige afbeeldingen en vele voorbeeden uit Gerdas eigen collectie werd gezamenlijk gekeken naar een BBC documentaire over vulkanisme.
 
Herkimer diamond
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
16 oktober 2008: Gerard van Dijk: Evolutie van de Plant
Vanaf de sporenplanten in het Paleozoïcum, via de bloeitijd van de zaadplanten in het Mesozoïcum, tot de opkomst van de bloemplanten, de loofbomen en de grassen in het Krijt heeft Gerard ons door middel van een prachtige PowerPoint-presentatie één eigen fossielen door de evolutionaire ontwikkeling van het plantenrijk gevoerd.
De avond werd door 25 geïnteresseerden bijgewoond, waaronder 5 niet-Geo-leden. Ook deze avond werd 'het stuk van de maand' verloot, evenals twee kistjes fossielen uit de collectie van Wim Ellenbroek, met prachtige voorbeelden van de plantenfossielen uit Liessel.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
18 september 2008: Determineeravond
In de zomermaanden hebben veel mensen de natuur opgezocht en wandelingen gemaakt. Soms worden er dan bijzondere stenen gevonden: fonkelende kristallen, kleurige mineralen, of stenen waarin duidelijk de vorm van iets levends te zien is: een schelp, een slak, koraal, een bot, een tand. Maar... wat is het? Hoe oud is het? Is het zeldzaam? Voor de eigen leden, maar ook voor andere geïnteresseerden organiseerde Geo Oss een determineeravond. Gezamenlijk werden de vondsten van de Geo voorjaarsexcursie naar Zuid-Limburg, en vakantievondsten besproken.
Cees Gerhardt was als Krijtkenner aanwezig om te assisteren, en er werd gezorgd voor determineerboeken en -tabellen. Tevens werd de excursie van 27 September naar Erwitte, Duitsland voorbesproken.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
15 Mei 2008: PowerPointpresentaties maken
Introductie 'PowerPointpresentaties maken' voor Geoleden. Vervolgavonden werden afgesproken met deelnemers.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
17 april 2008: Introductieavond Geologie en Paleontologie
Algemene introductie over geologie en paleontologie.
Speciaal voor de mensen die dit interessant vinden en die meer over de achtergrond willen weten heeft Stichting Geo uit Oss een introductieavond georganiseerd waarin geologie en paleontologie op begrijpelijke wijze uitgelegd werden. Er was veel geologisch materiaal - zelfgevonden en aangekocht - om het verhaal te illustreren.
Nadat in een uur tijd 4.6 miljard jaar de revue gepasserd waren beschreef Coen 'De Bahama's van Zuid-Limburg', oftewel: een selectie van de fossielen die we bij de excursie van 26 april kunnen vinden.
Onder de bezoekers werd de 'Steen van de Maand' verloot: dit keer een fraai stuk gepolijst zoisiet uit Tanzania. Ook werden er drie kistjes met prachtige starterscollecties fossielen en mineralen verloot. Zowel de steen van de maand als de kistjes waren beschikbaar gesteld door Wim Ellenbroek.