Excursie naar Rheine 14 september 2024

De Excursie naar de groeve vlakbij Rheine is een vaak terugkerende excursie op de Excursiekalender van Geo-Oss. Dit heeft mede te maken dat we altijd welkom zijn, en dat er zowel fossielen als mineralen gevonden kunnen worden. De pyrietbollen of -drollen zijn de meest voorkomende en gevonden mineralen. Soms ook Calciet of kwarts. Gefossiliseerde schelpen, zee-egels, maar vooral soms de grote ammonieten tot wel 30 cm doorsnee zijn de fossielen die men er kan vinden. Zoals elk jaar is er ook deze editie weer veel gevonden. Er zijn weer een aantal (grote) ammonieten en zee-egels gevonden, en vooral veel pyrietdrollen en -bollen. Schaduwkant was wel dat Geo-lid Wilco zijn been brak tijdens het uithakken van een vondst en daardoor de dag toch wat met schrik eindigde. Gelukkig gaat het met Wilco inmiddels na een kort ziekenhuisverblijf weer veel beter. Onderstaand het excursieverslag van Patrick Das gevolgd door een aantal foto’s van de groeve, het zoeken en natuurlijk van enkele vondsten.

Excursieverslag door Patrick Das

Hoi allemaal,
Ik zal me eerst even voorstellen mijn naam is Patrick, 40 jaar uit Lelystad. Het was donderdagavond toen ik op Facebook ineens een post van Gerben voorbij zag komen, met de vraag wie wilt er zaterdag nog mee naar de groeve Rheine want er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Ik bedacht me eigenlijk geen moment, omdat dit de 2de keer zou wezen voor mij om eens in een groeve te zoeken, en ik het de eerste  keer geweldig vond. Na contact met Gerben was alles snel geregeld. Ik kreeg vrijdag plots nog tegenslag met de auto, waardoor ik uiteindelijk zaterdag 14 september met de motor ben afgereisd. Eenmaal aangekomen op de groeve-locatie stond er maar 1 auto met een Nederlandse kenteken, ik dacht ojee ben ik wel op de goede plek, maar gelukkig kwamen snel daarna meer mensen aan.

Toen de groep compleet was kregen we nog wat info mee, en liepen we naar de groeve. Ik voelde me best wel wat nerveus als niet geo-lid, maar ik legde wel snel een praatje met een aantal mensen. Tijdens mijn zoektocht naar de pyrietdrollen heb ik leuke gesprekken gevoerd over het graven en zoeken, en over edelstenen. Niemand was te beroerd om even te helpen of extra informatie te geven van hier moet je op letten of daar moet je naar kijken, om gerichter te zoeken of uit te hakken. Ik heb dan ook aardig wat pyrietstukjes kunnen vinden en ben dan ook zeer tevreden met mijn gevonden stukken.

Omdat in de groeve een echo sterk kan weerklinken, hoorde ik plots in de verte een soort van gil, maar dacht in eerste instantie dat iemand mogelijk een mooi stuk gevonden had, en ging gewoon weer verder met zoeken. Toen er minuten later ineens een brandweerwagen de groeve in reed en vlak daarna een ambulance werd me duidelijk dat er iets anders gebeurd was. Ik ben toen ook zelf die kant op gelopen en zag daar iemand liggen van de Geo-groep die een ongeluk had gehad. Best schrikken. Ik had een uur daarvoor nog met deze meneer gesproken waarbij hij vertelde dat ze binnenkort naar Spanje zouden gaan om daar ook te gaan zoeken naar Mineralen. Zo gek kan het dus ook lopen in de groeve hoe ervaren je ook bent. Door het ongeval werd wel besloten dat het qua zoeken einde oefening was, en zijn we weer uit de groeve naar de auto gelopen. Buiten het ongeluk heb ik een geweldige dag gehad , leuke mensen gesproken en geweldige mooie stukken pyriet gevonden waar ik voor kwam. Mocht der in de toekomst weer een mogelijkheid wezen ,meld ik me zeker weten waar aan.

Groetjes Patrick Das

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait