Deze zondag gaat de wekker vroeg, we gaan naar Piesberg in Duitsland. Om 9.45 uur worden we verwacht bij het pad dat ons naar de groeve brengt. Deze excursie worden we vergezeld door Angelica Leipner, deze mevrouw werkt al heel lang voor het Natuur historisch museum van Osnabrück en weet alle ins en outs van de groeve Piesberg.
Na een klein welkom lopen we het pad omhoog naar een gebouw wat oorspronkelijk gebruikt werd om water uit de mijnen te halen tot eind 19e eeuw. Sindsdien zijn de mijnen gesloten omdat het water de gangen deed onderlopen. We vervolgen het pad en de restanten van de mijn zijn zichtbaar, een spoortje en waterschacht. Het pad loopt aardig omhoog en dat is niet gek want daar is de groeve. We dalen af in de groeve, Angelica neemt ons mee naar een stukje waar op het moment minuscuul onderzoek word gedaan. In die specifieke laag word elk stuk met zelfs een mes “afgepeld”.
We dalen nog een stukje verder af en mogen, na wat uitleg over wat er gevonden kan worden, eindelijk zelf aan het werk. Met een geologenhamer en beitel splijten we de brokken die overal liggen. En de fossielen zitten bijna tussen elke slag die je maakt.
Zo bijzonder en mooi om de oude restanten van planten te zien, zo compleet ingesloten en dat word dan na zo’n 300 miljoen jaar door ons weer geopend! Elke steen wil je wel openen maar er liggen er teveel!
Plots word Angelica gehaald er is mogelijk iets bijzonders gevonden…ja, het is een degenkrab in een hele grote brok! Bianca en Hans gaan voorzichtig te werk om de brok zo te verkleinen zodat deze mooie vondst van hun mee naar huis kan.
Zelf vinden we ook een aantal mooie fossiele planten, varens. Soms komen ze ook met prachtige regenboogkleuren tevoorschijn! Zo rond 15 uur gaan we de vondsten inpakken in krantenpapier en beginnen we aan de terug wandeling naar de auto. Het was een mooie excursiedag!
Jessie, Vince en Jeanine Kradolfer
Geschreven door een van onze Geo-Kids reporters: Jessie, Vince en moeder Jeanine Kradolfer
Prachtig verslag, dank jullie wel!
Beste Peter, Mag ik vragen of jij familie bent van de Geoloog Paul Stokman? Met Paul heb ik een mijnbouw project in Venezuela gedaan. Wel wat jaren geleden overigens. Met vriendelijke groeten, Jan Kortekaas
Hallo Jan, dat klopt helemaal.
Hi Jan, het vorige antwoord was van onze webmaster, die je vraag gezien had op een plek waar ik nooit kijk, en mij gevraagd had of dat zo was. ’t was een beetje kort, maar wel juist. Paul Stokman is de zoon van een broer van mijn vader. Hij heeft in de jaren 70 geologie gestudeerd. Mocht je weer met hem in contact willen komen dan kan ik jullie wel weer koppelen; laat maar weten. Met vriendelijke groeten, Peter